Д-р Манджукова

Екстрактът от бамбук – новата суперсъставка

Съвременната жена, за която външният вид има значение, е в непрестанно търсене за нови и освежаващи идеи за поддържане на своята красота. В крайна сметка, тя вярва в непрекъснатото подобрение и поддържане и се старае да е в крак с новите тенденции. През последното десетилетие темпото задава корейският начин за рутинна грижа – К-бюти – където дерматологични и козметични компании излизат с революционни решения за блестяща и гладка кожа. Доверието към съставките и цялостната концепция за красота, идваща от Далечния изток, стъпи изцяло върху безспорните и дълготрайни резултати.

Едно от най-интересните предложения, което привлече вниманието към К-бюти от няколко години насам и което може да заеме челно място в грижата за кожата, е бамбукът.

Бамбукът е красиво, екзотично растение, което може да бъде цветно допълнение към всяка градина. Той осигурява сянка и предпазва от слънчевите лъчи, а същевременно е жизненоважен източник на храна за гигантската панда в Китай и лемурите от Мадагаскар.

Като търговски продукт, бамбукът има много приложения. Това популярно растение, култивирано от векове, намира своето място в строителството, за изработването на съдове за бита и дори музикални инструменти. Признатата му мекота и гъвкавост намират приложение в текстилната индустрия и способстват за изработването на бельо и дрехи.

В световен мащаб са познати над 1500 вида от растението, които могат да бъдат срещнати на всеки континент, с изключение на Европа и Антарктида. Неговата устойчивост, възможността му да израства бързо и качествата му на възобновяем ресурс, изграждат тази така широка популярност навсякъде.

В последното десетилетие бамбукът завладява и света на грижата за кожата под формата на уникален и обещаващ екстракт, който подхранва обвивката и дарява с гладки и еластични резултати. Основна заслуга за това е наличието на силициев диоксид – естествено хранително вещество, което естествено се съдържа в организма и съставлява огромна част от запасите на колаген в тялото. Нивата на силициев диоксид постепенно намаляват с възрастта, което допринася за намаляване на общата еластичност на кожата и способността ѝ да лекува ефективно рани.

Тъй като екстрактът от бамбук съдържа високи нива на естествен силициев диоксид, той заема ролята на основна съставка в редица локални решения, предназначени да помогнат за подобряване на широк спектър кожни проблеми. Той не само спомага за попълване на запасите от колаген и подобрява гъвкавостта на кожата, но също така активира синтеза на гликозаминогликани (GAG), които, когато са на оптимално ниво, предотвратяват загубата на влага. Тази мощна комбинация от предимства означава, че застаряващата кожа, третирана с продукти, съдържащи екстракт от бамбук, ще започне да изглежда по-гладка, по-стегната и плътна.

Освен високата концентрация на силициев диоксид, бамбукът съдържа редица естествени антиоксиданти, които предпазват от вредното въздействие на свободните радикали и UV-предизвикани увреждания, което в крайна сметка допринася за по-равномерен и сияен тен. Освен това, екстрактът от бамбук е и анти-иритант, което означава, че е безопасен за чувствителна кожа, осигурявайки така необходимите успокояващи ползи особено за намаляване симптомите на заболявания като екзема и псориазис.

Не на последно място, експертите твърдят, че екстрактът от бамбук е фантастична съставка за лечение на акне, тъй като създава по-стабилна и здравословна среда на повърхността на кожата. Погледнато по подробно, това означава, че клетките са по-малко склонни да се раздразнят или възпалят, когато токсините и излишният себум се отделят от порите.

Много терапии, които се предписват срещу акне, водят до изсушаване и често са дразнещи епидермиса. Уместно е да се каже, че голяма част от използваните локални гелове са базирани на химикали и въпреки че помагат за намаляването или премахването на пъпки, крайният резултат е изключително суха, чувствителна или зачервена кожа. Въвеждането на екстракт от бамбук в ежедневието не само ще противодейства на някои от тежките странични ефекти, но и може успешно да замени част от по-тежките и дразнещи кожата средства.

Включването на овлажнители с успокояващи, укрепващи кожата и балансиращи маслото съставки за грижа за кожата, като бамбук, ще помогне за укрепване на бариерата, за увеличаване на способността ѝ да заздравява бързо и ефективно, ще намали значително видимите бръчки и фини линии и ще предпази обвивката от бактерии, причиняващи акне. Препоръчително е да се закупуват продукти с екстракт от бамбук на признати и известни производители. Това определено би повишило шанса за бързи и дълготрайни ползи.