Д-р Манджукова

Екстракти от плодове и техните ползи за външния вид

Грижата за кожата е необходимост, която има огромно значение не само за личния външен вид, но и за цялостното здраве на организма. Здравните институции в световен мащаб неведнъж за заявявали, че кожата е първата защитна линия от зловредни външни фактори като слънчеви лъчи, замърсена околна среда, цигарен дим, както и бариера на цялото тяло от дехидратация и инфекции.

В ерата на дигиталните технологии и развиващата се с бързи темпове козметична индустрия намирането на подходящите за индивидуалните потребности на кожата продукти може да се окаже твърде сложна задача.  Многообразието от средства за рутинна грижа не винаги значи качество, тъй като изделията, използващи ненужно тежки химикали, могат допълнително да навредят на обвивката и дори да причинят допълнителни усложнения.

Именно поради тази причина дерматолозите-специалисти все по-често съветват своите пациенти да се обръщат към препарати, изцяло съставени от чисти натурални съставки – дар от природата. В наши дни екстрактите от плодове поддържат реноме на мощен съюзник против стареене и помощник за  подмладяване, което ги прави изключително популярни сред производителите и козметичните компании. Плодовете са източник на естествени алфа-хидрокси киселини, които са мощни антиоксиданти. Когато се прилагат върху кожата, се смята, че я съживяват чрез разтваряне на мъртвите клетки от повърхността ѝ, като същевременно заключват влагата дълбоко в нея. В допълнение, плодовите екстракти са богати на различни витамини и минерали, които могат да се абсорбират от кожата, когато се добавят към продукти за красота. Съставките, които изпълват плодовете, са популярни със своите качества за подобряване на външността, минимизиране на несъвършенствата и насърчаване здравето и блясъка на кожата.

Все пак си заслужава да се отдели внимание на някои от плодовете, за които отдавна е доказано, че изобилстват от ползи и дарове за кожата.

Екстракт от ябълка (Pyrus Malus)

Pyrus malus е името, дадено на съставките, получени от ябълки, използвани в продуктите за рутинна грижа.

Извлеченията от ябълкови плодове са полезна съставка, която може да се намери в различни продукти поради богатия си състав на фитохимикали. Например, екстрактът от ябълкови плодове съдържа няколко вида флавоноиди (т.е. катехини, флаваноли и кверцетин). Флавоноидите притежават антиоксидантно свойство, което предпазва от увреждащите сили на свободните радикали. Екстрактът от ябълкови плодове също съдържа пектин, вид фибри, който може да стимулира растежа на епидермиса и да подобри бариерната функция на кожата.

Киви (Actinidia Chinensis)

Срещано в Китай, Actinidia chinensis е дърво, което се слави с едни от най-вкусните и търсени плодове. Екстрактът от киви се използва в продукти за кожата, тъй като съдържа големи количества витамин Ц – мощен антиоксидант, който предпазва кожата от свободни радикали, стимулира производството на колаген и намалява хиперпигментацията. Екстрактът съдържа и протеолитичен ензим, известен като актинидин, за който се смята, че действа на повърхността на кожата и разтваря кератина (протеин, който действа като лепило, за да поддържа клетките на кожата заедно). Разтваряйки кератина, този ензим, намиращ се в екстракта от киви, помага за ексфолирането на горния слой от мъртви клетки, като кожата изглежда по-ярка и същевременно с равномерен тен.

Папая (Carica Papaya)

Carica papaya е научното наименование на растението папая, което произхожда от тропиците на Америка. Това растение произвежда голям оранжев плод със сладък вкус. Суровата папая съдържа 88% вода, 11% въглехидрати и различни фитохимикали, включително каротеноиди и полифеноли. Папаята също е важен източник на витамин Ц и когато се прилага върху кожата, осигурява мощна антиоксидантна активност и стимулира синтеза на колаген.

Екстрактът от папая има висока концентрация на папаин – ензим, който разтваря протеиновия кератин, когато се прилага върху кожата. Разтваряйки кератина, папаинът помага за ексфолиране на горния слой от мъртви клетки, оставяйки свеж и блестящ тен.

Диня (Citrullus Lanatus)

Citrullus lanatus, или диня, е плод от цъфтящото растение на семейство Cucurbitaceae. Динята се отглежда в тропически и субтропични райони по целия свят заради големите си годни за консумация плодове, които имат сладък, сочен вкус. Плодът на динята съдържа 91% вода, 6% захари, каротеноиди и ликопен.

Изследванията върху ликопена показват, че той притежава мощна антиоксидантна активност, която помага за защита на кожата срещу ултравиолетови-индуцирани увреждания. Доказано е, че ликопенът предпазва кожата чрез способността си да намалява възпалението, да насърчава обновяването на клетките и да инхибира увредената ДНК след ултравиолетово увреждане. Благодарение на високата си концентрация на това вещество, екстрактът от диня е отлична съставка, използвана в продукти против стареене на кожата.

Лайм (Citrus Aurantifolia)

Citrus aurantifolia, известен също като лайм, е храстовидно дърво, което дава зелени, овални плодове с висока киселинност и силен аромат. Екстрактът от кора на лайм често се добавя към продукти за рутинна грижа като ароматна съставка, тъй като съдържа ароматните съставки бергаптен и лимонен.

За съжаление, екстрактът от лайм понякога може да причини фитофотодерматит при контакт с кожата – това е химична реакция, която прави кожата изключително чувствителна към ултравиолетова светлина, което води до неравномерен тен на кожата. Екстрактът има известна антиоксидантна активност, но експертите считат, че неговият сенсибилизиращ потенциал надвишава ползите, с които допринася за здравето на кожата.

Портокал (Citrus Aurantium Dulcis)

Екстрактът от портокал е полезна съставка в продуктите за красота. Както при другите цитрусови плодове, той осигурява значително количество витамин Ц – мощен антиоксидант, който предпазва кожата от уврежданията на свободните радикали и стимулира производството на колаген. Екстрактът от портокал съдържа няколко каротеноиди, като бета-каротин, лутеин и бета-криптоксантин. Тъй като каротеноидите допринасят за цвета на кожата, се смята, че локалното приложение на каротеноиди придава допълнителен блясък. Екстрактът от портокалови плодове може също да се използва като ароматизираща съставка.

Кокосов орех (Cocos Nucifera)

Кокосовото дърво  е член на семейството на палмовите дървета (Arecaceae) и единственият жив вид от рода Cocos. Въпреки името си, кокосът се счита ботанически за костилка, а не за ядка. Различни части от кокосовия орех имат редица кулинарни приложения.

Екстрактът от Cocos nucifera се получава от „месото“ на кокосовия орех и има многобройни ползи за кожата. Например, той е богат източник на средноверижни мастни киселини. При локално приложение тези мастни киселини спомагат за подсилване естествената бариерна функция на кожата. Силната, непокътната бариера помага за предотвратяване загубата на вода, като по този начин се поддържа кожата хидратирана и мека. Екстрактът от Cocos nucifera притежава също антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Еводия рутакарпа (Tetradium ruticarpum)

Произхождайки от Китай и Корея, дървото Evodia rutaecarpa дава плод със силен горчив вкус, използван в традиционната китайска медицина поради доказаната му противовъзпалителна активност. Проучване от 2006 г., потвърждава, че съединенията, открити в плодовия екстракт от Evodia rutaecarpa, имат мощни противовъзпалителни свойства, когато се прилагат локално върху човешката кожа. Активните компоненти на Evodia rutaecarpa са алкалоидите рутакарпин и дехидроеводиамин, които могат да намалят съдържанието на меланин чрез директно инхибиране на активността на тирозиназата. Това означава, че екстрактът помага за намаляване появата на старчески петна и други състояния на пигментация.

Леща (Lens Esculenta)

Lens esculenta е храстовидно едногодишно растение, което произвежда годни за консумация бобови растения, известни като леща. Суровата леща съдържа 8% вода, 63% въглехидрати, включително 11% диетични фибри, 25% протеини и 1% мазнини. Лещата е богат източник на множество основни хранителни вещества, включително фолат, витамини В5 и В6, фосфор, желязо и цинк.

Въглехидратите, открити в екстракта от леща, са известни като олигозахариди, захаридни полимери, съставени от малък брой монозахариди (прости захари). Доказано е, че тези олигозахариди намаляват размера на порите, както и секрецията на себум.

Годжи бери (Lycium Barbarum)

Lycium barbarum е дърво, произхождащо от Югоизточна Европа и Азия, което произвежда ярък оранжево-червен плод, известно като годжи бери. Тези плодове се използват в традиционната китайска медицина повече от 3000 години. Днес екстрактът от годжи бери е включен в различни добавки и напитки поради предполагаемите му ползи за здравето като подсилване на имунната система.

В продуктите за грижа за кожата екстрактът от годжи бери функционира като мощен антиоксидант, предпазващ кожата от уврежданията на свободните радикали. Освен това екстрактът от растението съдържа каротеноиди, като зеаксантин и бета-каротин (витамин А). Бета каротинът увеличава клетъчния оборот и регенерацията във външните слоеве на кожата.

Сорт ябълки Malus Domestica

Екстрактът от плодова клетъчна култура Malus Domestica е патентован липозомен препарат от стволови клетки от ябълка. Стволовите клетки са получени от ‘Uttwiler Spätlauber’ – рядък швейцарски сорт ябълки, които имат особено дълготрайни тъканни стволови клетки. Доказано е, че екстрактът от плодови клетъчни култури Malus Domestica се бори с признаците на стареене, помага на клетките на кожата да поддържат способността да изграждат нови тъкани, увеличава продължителността на живота на изолирани космени фоликули и осигурява ефект против бръчки тип „пачи крак“.

Банан (Musa Sapientum)

Муса е род от големи тревисти цъфтящи растения, които дават един от най-превъзходните на вкус плодове, известни като банани. Musa sapientum е старо научно наименование, което вече не се използва.

Бананите са богати на витамин В6 (пиридоксин) и съдържат умерени количества витамин Ц, манган и фибри. В продуктите за кожа екстрактът от банани осигурява антиоксидантна активност заради наличието на витамин Ц, въпреки че ефектите му се считат за слаби в сравнение с други плодови екстракти. Екстрактът от бананови плодове може да овлажни и омекоти кожата, както и да функционира като стягащо средство.

Маслина (Olea Europaea)

Маслината, известна с ботаническото име Olea europaea, което означава „европейска маслина“, е вид малко дърво от семейство Oleaceae. Около 90% от всички събрани маслини се превръщат в зехтин. Повечето ползи за кожата, получени от екстракта от маслини, идват от високото съдържание на олеинова киселина и мононенаситена мастна киселина. При локално приложение екстрактът се абсорбира много бавно, което е идеално при суха кожа, тъй като образува защитна бариера, която предотвратява загубата на вода. Той също така функционира като омекотител, оставяйки обвивката да се чувства мека и гладка.

Маракуя (Passiflora Alata)

Passiflora alata е вид цъфтящо растение, което дава ядлив плод, известен като маракуя. Това растение произхожда от поречието на Амазонка, от Перу до Източна Бразилия. Известно е, че екстрактът от маракуя е богат на флавоноиди и може да бъде важен антиоксидант, предпазващ кожата от окислителни щети, причинени от свободни радикали. Екстрактът от маракуя се счита за омекотяващо средство с овлажняващи и освежаващи свойства.