Д-р Манджукова

Екзема, псориазис и папилома вирус по време на бременността

Бременността изправя всяка жена пред разнообразни предизвикателства. 9-те месеца, през които плодът зрее в майчината утроба, са свързани с различни промени – тялото наедрява, а хормоналните изменения носят със себе си трудно преодолимо желание за почивка и сън. Към тези съпътстващи бременността състояния можем да добавим и типичните проблеми като образуване на стрии, поява на целулит, както и кожни заболявания като екзема, псориазис и папилома вирус.

И няма нищо по-обичайно всяка една жена в този по-особен период от живота си да се обърне за съвет към специалист дерматолог, който да я насочи към най-точните и съвременни терапии за отстраняване на тези безпокоящи я състояния. Съвсем нормално е така, както се прави избор за наблюдаващ бременността лекар, да се подходи сериозно и към избор на експерт в областта на кожните болести. Защото често изброените по-горе проблеми водят след себе си не само дразнене, сърбеж и възпаление, но и психологически дискомфорт и депресивни състояния.

Екзема (дерматит) по време на бременността

Всъщност колкото и невероятно да звучи, бременността увеличава рисковете от появата на екзема. Проучванията показват, че 70 % от бременните жени получават характерните признаци на дерматита за първи път през живота си именно по време на бременността. В същото време над 50% от жените, които имат този кожен проблем, установяват влошаване на симптомите по време на бременността.

Състоянието включва зачервяване на кожата, подуване, силен сърбеж, който при разчесване може да доведе до възпаление. За щастие, екземата не оказва влияние върху плода, въпреки това е добре да се помисли за лечение преди разпространението на лезиите върху по-голяма площ от тялото. Част от специфичните лечения не са препоръчителни, тъй като може да повлияят на здравето на бебето. Задължителна е консултацията с лекар преди използването на локални и перорални медикаменти, особено когато се касае за прием на антихистамини, кортизони и билкови кремове.

Необходимо е да се отделя по-голямо внимание към хранителния режим, както и към използването на битова химия по време на бременността. Закупуването на сапуни и шампоан за къпане също трябва да бъде съобразено с особеностите на периода. Следва да се избягват козметични продукти с тежки аромати, съдържащи тежки съставки, които дразнят кожата. Препоръчително е горещите и парещи душове да се заменят от по-хладни бани, тъй като по-топлата вода засилва симптомите на дерматит и изсушава кожата. Носенето на по-свободно облекло, което позволява на кожата да диша също би изиграло положителна роля за облекчаване на дразненето и сърбежа, а приемът на големи количества вода е полезно не само за хидратирането на организма, но и за бебето.

Човешки папилома вирус по време на бременността

Човешкият папилома вирус е също сериозна причина за безпокойство по време на бременността, тъй като съществуват шансове, макар и минимални, за прехвърляне на инфекцията върху плода. Все пак следва да е ясно, че не съществува връзка, която да предполага, че вирусът може да причини спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Папиломният вирус може да се прояви като брадавици по тялото или на половите органи (генитални брадавици). Заразата се предава чрез контакт с носител на вируса или чрез използването на общи консумативи – дрехи, хавлии, прибори за ядене. Консултацията с дерматолог е единственият правилен ход в случаите на папиломни брадавици. По време на бременността е препоръчително лезиите да не се третират с медикаменти, а при наличието на абнормални размери на брадавиците те да се отстранят с лазер.

Псориазис по време на бременност

Псориазисът също може да възникне или да се влоши по време на бременност. Характерно за него е образуването на розови или сиви люспести лезии обикновено около външната част на свивките на ръцете или краката, а също така по врата или скалпа. Наследственият фактор, както и хормоналните промени по време на бременността, са най-честите причини за появата на това хронично възпаление на кожата.

Препоръчва се използването на нежни локални овлажнители и продукти, които облекчават сърбежа и появилата се сухота на кожата. Ако преди бременността заболяването е лекувано чрез терапия с ултравиолетови лъчи, то е необходимо да бъде преустановено за момента, тъй като тази терапия може да навреди на бебето.

Възможен вариант са и топичните локални средства с ограничен състав на стероиди или производни на витамин Д.