Д-р Манджукова

Екзема – предпазване на кожата при носенето на маска

В края на летния сезон и преминаването на бързата лятна вълна на коронавируса е напълно ясно, че следващата е въпрос на време. Нарастващите случаи определено поставят здравните власти пред ново изпитание, а предприемането на предпазни мерки за намаляване броя на новозаразените, е просто наложително.

Освен спазването на социална дистанция, както и редовната хигиена, един от основните елементи за защита от бързоразпространяващия се вирус е носенето на маска за лице. Използването на този вид протекция срещу разпространението на заразата определено дава своят положителен ефект, но въпреки че са важен инструмент в борбата за ограничаване на COVID-19, маските за лице са повод за безпокойство, особено когато става дума за страдащите от екзема (дерматит) на лицето.

Известно е, че маските повишават температурата, влагата и триенето и по този начин правят кожата по-податлива на раздразнения. Същевременно за изработването им се използват химикали, които могат да провокират дразнене или задълбочаване състоянието на дерматита.  Освен това някои маски включват лепилна лента по протежение на носа и областта на бузите, което може да предизвика реакция, а металната телена лента, която позволява прикрепване към лицето, би могла да съдържа никел – често срещан контактен алерген.

След две години ползване на различни видове маски, е ясно, че някои от тях са или твърде стегнати, или направени от изкуствена и дразнеща кожата материя, която абсорбира естествената влага на лицето и го изсушава. В допълнение може да се добави и фактът, че с вдишването и издишването при поставена маска започва процес, при който се пренасочва собствения въздушен поток обратно към лицето и така определено се причинява сухота и раздразнение. При хората със симптоми на екзема постоянното носене на маска може да отключи притихналото заболяване.

Тъй като кожата на лицето е по-чувствителна от външната обвивка в други области, развиването на екземата около носа и бузите може да бъде особено неудобно и дори болезнено. Кожата в тези зони се чувства опъната, пареща и сърбяща, а разчесването и надраскването може да причини рани и белези.

Състоянието се характеризира с червени, бели или лилави подутини в зависимост от цвета на кожата, но също така то може да се прояви като обрив, мехури или напукана кожа. Среща се както при деца, така и при възрастни.

Към основните фактори за образуването и развиването на екзема (фамилна анамнеза, климатични и екологични особености) може да се добави и факторът стрес, особено когато всички хора през последните три години живеят в изключително напрегнато време заради пандемията. Променят се режими на работа, учене, социални контакти, а появяващият се стрес е в основата на образуването на дерматит. Повечето време за сън, активното спортуване, както и консултацията с психолог, могат да помогнат за намаляване на пристъпите и затихване на заболяването.

Възможностите за намаляване на потенциалните вреди при носене на маска в състояние на екзема са:

Почистване на лицето – Правилното измиване и почистване на склонната към екзема кожа е от ключово значение за справянето с проблема, а освен това помага за предотвратяване на пристъпи. Разумно е да се избягват грубите сапуни и ексфолианти, тъй като те могат да бъдат дразнещи и да влошат състоянието. Вместо това експертите препоръчват естествени, съдържащи хидратиращи съставки средства, като масло от ший, глицеринови серамиди и хиалуронова киселина. Те осигуряват допълнителна хидратация, необходима за поддържане на влажността, а така и на целостта на защитната бариера. Добре е да се избягват почистващи препарати и ексфолианти с агресивни съставки, тъй като те могат да бъдат дразнещи и да влошат сухата кожа и екземата. Такива могат да бъдат алкохолите, пропилен гликола, ароматите, изкуствените оцветители.

Добавяне на овлажнители – Овлажняването след почистване е ключова стъпка за поддържане на хидратацията на кожата. Овлажнители, съдържащи хидратиращи съставки като хиалуронова киселина, масло от ший и глицерин или съставки, подсилващи бариерата като ниацинамид или серамиди, са одобрени за употреба при тежки състояния на дерматит и се препоръчват за третиране на суха кожа. Структурата на овлажнителя също може да играе важна роля. Например, гъстите кремове и мехлеми могат да бъдат особено полезни при запечатване на влагата в кожната бариера.

Избягване на грим в зоната на маската – Експертите са категорични, че гримът върху кожата, допълнително покрита с маска, може да причини запушване на порите и да причини възпаления.

Носене на платнена маска от два слоя плат – Памукът (за предпочитане 100%) е най-често препоръчваният текстил за хора с екзема. Памукът е мек, хладен, чудесно абсорбира потта, лесно се пере и позволява на кожата да „диша“. „Богатите на памук“ материи могат да съдържат значителна част от полиестер, така че задължително трябва да се проверяват етикетите, за да разбере какъв процент памук е включен в състава на плата. Маските, които съдържат поне от вътрешната си страна лека материя, какъвто е памукът, могат да облекчат и намалят симптомите и дразненето от екзема.

Същевременно, синтетичните тъкани като найлон, полиестер или изкуствена коприна са по-склонни да раздразнят кожата.

Поставяне на добре пасваща на лицето маска – Страдащите от симптоми на дерматит е добре да се уверят, че поставената маска не е твърде стегната и не притиска кожата им. От друга страна, тя не трябва и да е толкова хлабава, за да не се плъзга по лицето и да се трие в кожата.

Избягване на маски N95, освен за медицински специалист на първа линия – Маските N95 са направени от синтетични пластмасови влакна, обикновено полипропилен и прилягат плътно към кожата. Повече от една трета от здравните работници в световен мащаб съобщават за сърбеж по лицето, обрив или акне след носене на този тип маски ежедневно в продължение на няколко месеца.

Редовно почистване на маската – Безспорно специалистите съветват платнените маски да се изпират след всяко използване. Измиването им ще премахне потта, мазнините, кожните клетки и микробите, които са полепнали по материята. Добре е да се перат в пералня с  хипоалергенен перилен препарат без парфюми. Маската се поставя повторно на лицето, когато е напълно суха.

Почивка от носенето на маска – Най-добре е да се избягват затворени пространства и градския транспорт, когато е възможно, за да се остави кожата да диша. На открито и на разстояние от други хора, външната обвивка ще се почувства свободна и ще се намали вероятността за проявяване симптомите на екзема. Здравните работници са установили, че 15-минутна почивка от маската, на всеки четири часа, помага на кожата им.

Допълнително по темата за лечение на екзема можете да научите тук.