Д-р Манджукова

Д-Р СНЕЖАНА МАНДЖУКОВА: КОНТУРИРАНЕТО НА ЛИЦЕ ГАРАНТИРА СВЕЖА ЕСТЕСТВЕНА ВИЗИЯ

Напредването на възрастта е свързано не само със загуба на еластичност на кожата и поява на бръчки, а и с промяна в долната трета на лицето. Специално за сп. Beauty Woman д-р Снежана Манджукова, специалист естетична дерматология, представя най-новия метод – контуриране на лице, който ремоделира лицевия контур и ефикасно забавя процеса на стареене.

Д-р Снежана Манджукова е специалист с 20 години опит в естетичната медицина. В практиката си е работила с доказани фирми, пионери в естетичната медицина в България. Д-р Манджукова прави множество обучения в България и по света. Член е на Българското дерматологично дружество, Български лекарски съюз, Сдружение на частно-практикуващи дерматолози, както и на престижната Европейска академия по дерматология и венерология. В работата си използва най-новите технологии, като се стреми да бъде коректна към пациентите си, без да им дава излишни обещания. Belle Femme е мястото, където д-р Манджукова посреща с усмивка своите пациенти, като им помага да се докоснат до най-иновативното в света на красотата и естетичната медицина.

Д-р Манджукова, какво представлява методът контуриране на лице и какви проблеми решава?

В по-зряла възраст често се наблюдава промяна в долната трета на лицето, характерна за нашите географски ширини. България се намира в регион, където жените имат „по-тежки“ лица, като при дамите тази промяна настъпва около 45-годишна възраст, а при мъжете, след 55. За сравнение, французойките и скандинавките нямат този проблем.

Днес все повече се залага на минимално инвазивни методи с цел да се спести оперативната интервенция, която е по-трудно достъпна, болезнена и с дълъг възстановителен период. За да постигна цялостна естетична визия и да забавя процеса на стареене, аз извършвам процедурата контуриране на лице, с която се възвръща свежото излъчване.

Какъв продукт използвате и какво съдържа той?

Използвам Facecontour, най-новия продукт на Pluryal. В състава му има 1% дезоксихолиева киселина, която „стопява“ излишните мазнини, натрупани в областта на двойната брадичка. Тази киселина разгражда клетъчната мембрана на мастната клетка и унищожава мастоцитите. Иновативният продукт съдържа още екстракти от див кестен, полски хвощ и гинко билоба. Дивият кестен има противовъзпалителен ефект и спомага за премахване на отока. В полския хвощ се съдържат флавоноиди и силиций, които стягат кожата и предотвратяват отпускането й. Екстрактът от гинко билоба е силен антиоксидант, който предпазва кожата от увреждането на свободните радикали и забавя процесите на стареене.

Защо лицето трябва да се разглежда като едно цяло за постигане на привлекателна визия?

Нашето лице е хармоничен баланс между всички свои части и пропорции. Всеки човек притежава своята уникална красота. Лицето е израз на вътрешния мир и душевността на човека. Моето мнение е, че естетичните процедури не трябва да бъдат много драстични, а елегантно да подчертават естествената красота на пациента.

Как се справяте с проблема двойна брадичка и кой е идеалният пациент за процедурата контуриране на лице?

Голяма част от хората с наднормено тегло и тези с генетична предиспозиция, имат двойни брадички. Брадичката се слива с шията, като този проблем се решава с фейс контурирането. В зависимост от количеството мазнина се правят различен брой процедури. Идеалните пациенти за процедурата са хора с двойни брадички и с наднормено тегло, а също и с нарушения в долната трета на лицето. След процедурата мога да използвам конци за лифтиране или ревитализанти, за да оформя лицето още по-добре.

Освен дамите, имате ли и пациенти мъже, които държат на добрата визия?

Днес все повече мъже обръщат внимание на външния си вид. Срещам ги ежедневно, дори приятели и съседи често ме питат мога ли да им помогна да изглеждат по-добре. Мъжете не желаят сериозни промени, по-скоро държат да заличат следите на времето по невидим за околните начин. При дамите има някакъв типаж, които искат големи устни и скули, докато мъжете търсят по-естественото.

Кога е най-подходящият сезон да се подложим на тези процедури?

Правя ги целогодишно. През лятото имах доста пациентки, които живеят в чужбина и съм правила процедурите при идването им България. Все пак, за да бъдат спокойни пациентите, могат да изберат есента, зимата или пролетта. Тези сезони са много подходящи за извършване на процедурата фейс контуриране.

Колко е продължителността на процедурата? Какво е усещането за пациента по време на третирането?

Методът не е болезнен, отнема около 10-15 минути, инжектирането става на дълбочина около 1-1,2 см. На всяко убождане се инжектират 0,2 ml от продукта. Наблюдава се лека болезненост за около 30 минути, а до една седмица чувствителността е намалена в тази зона. Предварителна подготовка преди процедурата не е необходима, единствено психическа нагласа.

Кога е видим крайният резултат и колко време се запазва?

Разграждането на мазнини при тази процедура е бързо и ефикасно. Ако сме постигнали желаното от пациента и след това той не наддава килограми, резултатът може и да е доживотен. Важно е всички естетични процедури да се съчетават със здравословен начин на живот.

Какви са противопоказанията и необходими ли са по-специфични грижи след процедурата?

По-специфични грижи не са необходими. Чувствителността след процедурата може да трае до 1 седмица. Противопоказанията са бременност и кърмене, затлъстяване, диабет, автоимунни заболявания, антикоагулантна терапия, проблеми с черния дроб, остри инфекциозни заболявания.

Наблюдават ли се странични ефекти?

При този вид процедури странични ефекти винаги могат да се получат. Възможно е да се появят хематоми или синини. Когато продуктът е инжектиран по-повърхностно могат да се образуват некрози, затова е важно винаги да бъде въвеждан на правилната дълбочина в подкожната мастна тъкан.

С какви проблеми най-често се сблъсквате при извършване на контуриране на лицето? Срещате ли страхове и колебания?

Срещам колебания, да. Голяма част от хората се страхуват, други нямат финансовата възможност, макар че търсят по-лесен и безопасен начин за оформяне контура на лицето. Някои пациенти смятат, че с една процедура лицето може да стане с 20 години по-младо. Това е много трудно постижимо, особено ако дълго време не са полагани адекватни грижи, пациентът е с наднормено тегло, има „по-тежко“ лице и т.н. Първо трябва да се разградят натрупаните мазнини, за да може след това да се направят необходимите естетични корекции.

Доколко важен е правилният подход на специалиста?

Изключително важен е, губила съм пациенти, тъй като не могат да приемат моята гледна точка. Работила съм с дами на високи позиции, които съм съветвала какво да не правят, за да не се повлияе негативно имиджът им в обществото.

Вашият съвет към дамите, които искат да съхранят красотата си?

Да бъдат душевно уравновесени, духовно извисени и позитивни. Моята формула в живота е положителното отношение към света и хората. Съветът ми е дамите да се придържат към съвременната тенденция – естетичните корекции трябва по деликатен начин да подчертават красотата и свежото им излъчване.