Д-р Манджукова

Дребните опасности, които дебнат във фитес залите

Включване на спортните упражнения във всекидневния режим може да бъде от полза за целия организъм. На първо място, укрепва се цялостният имунитет с увеличаване броя на белите кръвни телца в кръвта – колкото по-голям е техният брой, толкова по-силна е защитната бариера от вируси и бактерии. Наред с това, активната спортна дейност спомага за нормалното разширение на артериите и регулиране на сърдечния ритъм. Не на последно място, чрез синтезиране на хормона ендорфин, тренировките оказват положително влияние върху настроението и самочувствието. По този начин физическите упражнения оказват благотворно влияние не само на цялото тяло, но и на психическото здраве.

В началото спортът може да бъде задължение за подобряване на фигурата, но впоследствие може да се превърне в приятно занимание, което би могло да допринесе за красива и стегната кожа. Спортните упражнения спомагат за изхвърляне на натрупалите се в порите на кожата токсини, а подобряването на кръвния поток определено съдейства за постигане на изчистен и сияен външен вид.

Не рядко активните дейности се случват във фитнес залата – място, което е подходящо за поддържане на форма през всеки сезон, както и в ранните и по-късните часове на денонощието. Заедно с позитивите, които носят, фитнес салоните крият дребни опасности за кожата. Става дума за бактерии и гъбички, които процъфтяват главно във влажна среда – помещенията за къпане, съблекалните или върху самите уреди за упражнения. Без внимателно измиване на кожата и подсушаването ѝ с чиста кърпа, рискът от развиване на някое проблематично състояние значително се увеличава.

Така, например, една от основните причини за образуването на акне са бактериите Propionibacterium acnes (или P-Acnes), които процъфтяват във влажна, потна среда. С изпотяването и развиването на бактерии се свързва и състоянието на фоликулит (възпаление на космените фоликули), което наподобява акне, но възпалението при него се случва в космените фоликули. Фоликулитът се развива главно върху скалпа, краката и ръцете, а основен причинител са стафилококи. Фитнес залите са благоприятна среда за развиването на гъбична инфекция по краката, известна като „атлетично стъпало“. Обикновено състоянието се изразява между пръстите на краката или върху ноктите, като в не редки случаи предизвиква зачервяване парене или сърбеж.

Добрата новина е, че тези кожни образувания могат да бъдат предотвратени с правилната грижа за кожата преди и след тренировка.

1. Измиване преди и след тренировка

Използването на подходящ почистващ продукт за съответния тип кожа преди тренировка, ще помогне за отмиване на натрупаната през деня мръсотия върху повърхността. В противен случай наслоилите се замърсяванията ще се смесят с отделената по време на упражненията пот, което ще запуши порите и ще се появят пъпки.  Също толкова важно е измиването на лицето след тренировка за отстраняване на  потта и бактериите. Препоръчително е да не се избърсва потта от лицето след серия от упражнения, защото бактериите от фитнес уредите се прехвърлят върху лицето. Вместо това е подходящо да се използва чиста кърпа.

2. Задължително с джапанки или чехли в съблекалнята и душ

Препоръчителното измиване на тялото след фитнес в помещенията за къпане следва да е съпроводено с носене на джапанки или сандали за баня. По този начин се избягва прихващане на гъбични инфекции по краката. Задължително е използването на собствени джапанки, като те не бива да бъдат преотстъпвани, за да се избегне разпространяването на инфекция. 

3. Защита на кожата от инфекция

Нанасянето върху лицето, тялото, ръцете и краката на продукти, съдържащи колоидно сребро, може да унищожи натрупалите се по кожата бактерии и вируси.

4. Измийте ръцете си

При невъзможност за вземане на душ веднага след упражненията е добре да се измият ръцете и лицето. Фитнес уредите са развъдник на инфекциозни организми, включително херпес вирус, заразни молуски, варицела и др. Ако няма налична вода, може да се използва дезинфектант за ръце и лице.

5. Използване на собствена кърпа при чувствителна кожа

Фитнес залите използват силни перилни препарати, за да предотвратят предаването на бактерии, вируси и гъбички в хавлиите. Тежките химикали могат да доведат до зачервяване и парене на кожата. При чувствителна кожа е добре да се използва собствена, чиста кърпа, за да се предотврати дразнене.

6. Бръснене след тренировка

Бръсненето причинява малки порязвания в кожата, които я правят по-податлива на инфекции и кожни раздразнения. По време на тренировка върху повърхността се натрупват солидни количества бактерии, които могат да причинят възпаление и развиване на кожен проблем. Поради тази причина е добре да се измие лицето след упражнения във фитнеса, чак след което да се пристъпи към бръснене. По този начин ще се минимизират рисковете от раздразнение, появата на акне или  по-сериозно състояние.