Д-р Манджукова

ДНК от сьомга срещу стареещата кожа

Още след настъпване на зряла възраст и някъде след 25-тата до 30-тата година се забелязват първите признаци на стареене на кожата – образуването на първите фини линии по лицето, появяването на неравномерен тен в някои области, както и отпускането ѝ на някои места. Кожата губи от своя блясък и младежки вид и това са съвсем нормални процеси. Загубата на естествения хидробаланс, наследствената обремененост, уврежданията от слънчевите лъчи, стресът и вредните навици ускоряват темпото на стареене и налагат вземането на извънредни мерки, особено при желание да се забави колелото на времето.

Именно за тези цели, на бял свят излизат иновативни решения за възстановяване и подхранване на слоевете на кожата, които от своя страна биха я задържали здрава и стегната за по-дълги периоди. През последните няколко години, в опит да направят естетичните лечения по-малко инвазивни и по-ефикасни, изследователите поставят на дневен ред нови, модерни методи за подобряване на качеството на кожата. Един такъв начин е използването на полинуклеотиди, получени чрез разрушаване на ДНК от сьомга, или иначе казано „екстракт от сьомга“.

До този момент инжекционните бустери с хиалуроновата киселина имаха огромна популярност, благодарение на способността си да хидратират, подсилват и изсветляват кожата до момента, в който действието на субстанцията отшуми. И докато подкожното инжектиране на хиалурон постига бързи и ефективни, но не дотам дълготрайни резултати в подмладяването, то не може да се справи изцяло с коригирането на фини линии, белези от акне, нарушена пигментация. Точно тук е мястото на медицинските открития, благодарение на които на преден план се появи екстрактът от сьомга – терапия, която всъщност лекува самата кожа, като по този начин я възстановява от увреждания, причинени от акне и ултравиолетови лъчи. Научно доказано е, че чрез тази процедура се възобновява увредената структура на кожата, както и саморегенеративните ѝ сили, което спомага за ускоряване на клетъчното делене. Това означава  подобряване основата на кожата и благоприятно въздействие върху нейните тонус, твърдост, гъвкавост, така че тя да изглежда с 5-10 години по-млада.

Лечението с извлечено ДНК от сьомга има ефективни лечебни свойства за регенериране на кожните клетки в дълбочина. Когато полинуклеотидите се доставят до дермалния слой на кожата, те успяват да стимулират обновяването и заздравяването на клетките, като по този начин подобряват физиологичното състояние на стареещата кожа и възстановяват уврежданията от акне и ултравиолетови лъчи.

Минимално инвазивното лечение се прилага чрез серия микроинжекции в предварително набелязаните зони за третиране – областите на челото, слепоочията, веждите, шията, средната част на лицето (за заличаване на линиите на смеха), бузите и носа, както и областите на долната част на лицето като устните и брадичката. Преди процедурата може да се постави локална анестезия (обезболяващ крем), за да се сведат до минимум болката и дискомфортът при навлизането на иглата. След процедурата може да се появят малки следи от инжектиране върху третираните зони и евентуално леки натъртвания и подуване, което отшумява до няколко дни.

Пациентите забелязват подобрение на кожата още две седмици след първата сесия. Все пак оптималните резултати обикновено се наблюдават след назначена програма за лечение от три процедури, с интервал от четири седмици между всяка от тях.

Процедурата с екстракт от сьомга е подобна на други лечения, прилагани чрез инжектиране само по начина, по който се провежда терапията (поставяне на дермални филъри или ботулинов токсин). Освен това механизмите на действие са напълно различни както по характер, така и като резултати. Едните са инвазивни, достигат до по-горните слоеве на кожата и дават ефективни резултати за по-кратко време, в сравнение с доставянето на полинуклеотиди в дълбоките слоеве на кожата и тяхната функция да възстановяват клетките. Именно за това те са предпочитано средство, съзнателен избор както на хора в по-напреднала възраст (подмладяване и заличаване на бръчки и пигментационни промени), така и за по-младите като превантивна мярка за забавяне на процеса на стареене на кожата.