Д-р Манджукова

Дисморфиите при съвременната жена

В модерния свят се налагат тенденции за перфектни пропорции и все повече млади хора се стремят към усъвършенстване на външния си вид, налагайки си силни ограничения. Доста често обаче това има обратния ефект, който рефлектира както върху психиката, така и върху цялостния облик, оставяйки трайни последствия. Счита се, че това е заболяване на психиката, характерно за по-младите хора, които търсят нови и алтернативни начини (в доста случаи не дотам сполучливи) за извайване на перфектната фигура. Търсенето на дефекти в собственото тяло или още по-лошо – там, където те отсъстват – се нарича с научния термин дисморфия.

Дисморфията е психическо заболяване, което не е добре познато у нас или поне не така широко разпространено. Въпреки това, в медицината заболяването се характеризира с прекомерна самокритика към външния вид, главно към тялото, а в някои случаи към лицето и крайниците. Най-често дисморфизмът се характеризира с неправилна оценка на теглото и процента на мазнините в тялото. Вследствие на неадекватно поведение се развива прекомерна загуба или прекомерно наддаване на тегло.

Счита се, че съвременната жена е по-суетната половина на света и въпреки изключенията от това правило, тя е по-склонна към развиване на болестта. При наличие на дисморфия, дамите развиват анорексия (намален апетит) или булимия (рязко повишаване на апетита). Всичко това е свързано и с намаляването на енергийния потенциал, поради ниското количество храна, която се поема от тялото. Не са редки случаите на закъснение и отсъствие на месечния цикъл, както и появата на признаци на остеопороза – заболяване, при което костите стават по-тънки и чупливи.

Увеличаването на годините и настъпването на някои характерни процеси в тялото и лицето на човек – появяване на увиснала кожа, бръчки, целулит,  увеличаване на килограмите – също могат да отключат желание от постоянни намеси за отстраняването им. Не са редки случаите, в които дамите прибягват към хирургични интервенции за отстраняване или корекция на неприятните за възприятието части от тялото, или изкривяват драстично пропорциите на лицето си. Постигнатият ефект често не носи удовлетвореност, поради което се прибягва към нова пластична операция и зараждането на един „омагьосан кръг“.

За възстановяване на нормалните процеси в тялото се препоръчва консултация с психолог, както и диетолог, който би изготвил подходяща диета за достигане на желания външен облик.

Ние, от Belle Femme твърдим, че постигането на блестящ външен вид не се крие в унищожителни за организма диети. Възможността за освежаващи и разкрасяващи процедури, с напълно естествени технологии, е преференция за всяка жена. Създаването на душевна хармония и възвръщането на самочувствието Ви не бива да бъде фикс идея, постигана с всякакви възможни средства. В Belle Femme има разнообразие от процедури, които ще Ви помогнат да откриете своето ново Аз. Остава просто да ни се доверите.