Д-р Манджукова

Диметикон в грижата за кожата – ползи и начини на употреба

Активните съставки са неотменим елемент в грижата за кожата, тъй като те се използват в продуктите красота за справяне с различни проблеми като суха или мазна кожа, склонна към екзема бариера или за намаляване на появата на фини линии и бръчки. Когато хората, отдаващи значение на външния си вид, говорят за активните вещества в изделията, те твърде често използват наименованията на вцитамин Ц, ретинол, ниацинамид и хиалуронова киселинаса няколко. Разбира се, големите козметични марки предоставят на потребителите твърде богат избор от съставки за справяне с различните състояния, както и за поддържане и възстановяване на външния вид. Наличието на неизмерим брой възможности често обърква представите на търсещите нещо ново и по-добро. Точно тези хора обаче трябва да знаят, че съществуват шепа неуловими съставки, които си проправят път в продуктите, включени в ежедневната рутина и които заслужават по-широка популярност.

Диметиконът (известен още и като полидиметилсилоксан (PDMS) е силикон, използван в продуктите за грижа за кожата, тялото и козметиката, чиято основна задача е да съдейства за подобряване на текстурата и усещането на продукта, да подобри неговата ефикасност и да предотврати загубата на влага от кожата.

Потребителите, които проучват свойствата на диметикона, често търсят чиста, но ефективна грижа за кожата. Въпреки това, те често могат да се сблъскат с крайни мнения по въпроса относно използването на този компонент в козметичните средства. Отрицателните мнения се опират на тезата че диметиконът, поради синтетичния си произход, е вреден за кожата, причинява акне и обриви, а също така предотвратява действието на ключовите съставки в продуктите и не на последно място е вреден за околната среда.

Поради тези твърдения отговорни редица регулаторни органи са инвестирали значителни ресурси в оценката на неговата безопасност. Проучването на безопасността на диметикона не само дава безспорни доказателства, за липсата на вреди при употребата му, но също така показва, че диметиконът е полезен за кожата по много начини.

Диметиконът е една от най-широко използваните съставки както в козметиката, така и в продуктите за лична употреба, както и хранителна добавка в олио за готвене и детски играчки. Най-често срещаните продукти, които съдържат този чудесен компонент са овлажнители, грундове, шампоани, балсами, почистващи препарати и измиващи средства за тяло, масла за баня и бебешки масла, боя за коса и продукти за автобронзиране.

Освен това диметиконът е емулгатор, което означава, че предпазва продукта от разцепване. Той се използва и като овлажнител, който предотвратява загубата на влага от кожата и подобрява текстурата ѝ, придавайки хидратиран, плътен вид.

Този лабораторно създаден силикон има различни приложения в продуктите за рутинна грижа и въпреки че се използва главно за подобряване на текстурата и сетивното усещане на формулировките, той има редица други предимства:

Подобрява текстурата на продуктите

Диметиконът се използва главно за подобряване на текстурата на продуктите, като благодарение на свойствата си успява да придаде на продукта гладко, копринено усещане. Уникалната течна текстура на диметикона позволява на продукта да се разнесе гладко и равномерно върху кожата. Той не прониква в кожата, остава отгоре, предпазва обвивката и позволява гладко нанасяне. Запълва фините линии и бръчки, като помага на кожата да изглежда по-гладка. Тези качества позволяват на съставката бъде използвана в грундове, тъй като способността ѝ да запълва текстурата и бръчките подобрява нанасянето на грим.

Хидратира и предпазва кожата

Диметиконът помага за подобряване и възстановяване на суха кожа, тъй като  е оклузивен, което означава, че защитава бариерата и предотвратява загубата на влага от горните слоеве ѝ слоеве. Необходимо е потребителите да знаят, че оклузивните продукти помагат за улавяне на влага и могат да помогнат за предотвратяване на прогресирането на кожни заболявания, които възникват, когато кожната бариера е нарушена, като например екзема, дерматит и псориазис.

Омекотяващите свойства на диметикона могат да помогнат за успокояване на кожата и да придадат вид на хидратация без мазни следи, които другите подобни съставки оставят след себе си.

Поради защитните и хидратиращи свойства, които има полидиметилсилоксан, той често се включва във формули за леки кожни раздразнения, обриви от пелени и някои формули, използвани за подпомагане на лечението на малки рани и порязвания. Диметиконът в тези продукти покрива кожата и не само добавя влага към засегнатата област, но също така помага за запечатването ѝ, като се осигурява по-добра лечебна среда за кожата.

Помага срещу акне

Диметиконът също може да помогне за предотвратяване на пъпки от акне. В интернет пространството може да се срещне много подвеждаща информация относно силиконовите продукти и конгестивните типове кожа, като част от специалистите твърдят, че силиконите запушват порите и създават среда, която предизвиква обриви и влошава акнето. Идеята, че диметиконът е вреден и запушва порите, може би идва от факта, че той е оклузивен, което означава, че действа като защитна бариера за кожата. Ако той не се използва правилно и не се почиства от кожата след тренировка или след обилно изпотяване, е възможно да задържи потта между кожата и нанесения продукт, потенциално причинявайки наслагвания.

Въпреки това, няма доказателства, които да предполагат, че това е така. Диметиконът е класифициран като некомедогенен и неакнегенен, което означава, че не провокира развитието на пъпки и черни точки. Изследванията показват, че той помага за хидратацията на кожата, което е от съществено значение, за да се предотврати свръхпроизводството на себум и възпалението, свързано със сухота.

Подобрява ефективността на продуктите

Диметиконът може също така да помогне за подобряване на ефективността на продукта, в чийто състав е включен. Тъй като едно от неговите свойства е да оказва съдействие на другите съставки да проникнат дълбоко в кожата, той определено катализира действието на активните вещества и им помага да работят по-ефективно.

Полезността на диметикона в грижата за кожата е поставяна под съмнение през изминалите години, въпреки че проведени изследвания показват, че той е трябва да бъде считан за безопасно средство, което предоставя на външната бариера различни ползи.

Все пак, както всяко едно средство за красота, така и диметиконът може да действа като магия и радикално да промени текстурата на кожата при някои хора, докато при други може да не постигне търсените резултати. Препоръчително е потребителите да не се колебаят, а да потърсят консултация с опитен експерт в случай на реакция от организма при нанасяне на продукт съдържащ диметикон. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *