Д-р Манджукова

Десет невероятни ползи от рициновото масло

Кожата е един от най-сложните и същевременно жизненоважни органи при хората. Тя изпълнява ролята на външна бариера на организма и го предпазва от навлизането на вредни микроорганизми и вируси. Заедно с това, една от основните ѝ функции е съхранението на мазнините и предотвратяване загубата на вода, а заедно с това и регулирането на телесната температура на тялото.

Обикновено кожата успява да се справи с всички предизвикателства на външния свят, справя с всички тези задължения едновременно и успява да открие сама правилния баланс, за да изглежда здрава и жизнена. През последните десетилетия обаче, стресовите фактори, замърсената околна среда и силните ултравиолетови лъчи поставят външната обвивка под голямо напрежение. Тук на помощ обаче идват големите козметични компании, които предлагат разнообразни решения за възстановяване на загубеното.

Изграждането на постоянен режим за рутинна грижа е строго индивидуална дейност, при която трябва да се следват индивидуалните нужди на кожата. В зависимост от типа – суха, мазна, комбинирана или чувствителна – тя очаква да получи точно определени съставки, за да се чувства подхранена, стегната и сияйна.

Маслото за лице е решение, което притежава необходимите свойства, за да бъде включено в грижата за кожата, да подобри и възстанови нейния вид, независимо от характерните ѝ особености. Маслата обикновено идват от растения и се използват в режима за красота от дълго време. Те съдържат мастни киселини, витамини, фитостероли, полифеноли, сквалан и лецитин. Тези компоненти осигуряват на кожата антиоксиданти, не позволяват на влагата да се изпари, стимулират енергийния метаболизъм на клетките и изграждат клетъчните мембрани.

Макар и позабравено през последните години, рициновото масло е типичен представител на отбор „Масла за лице“, притежаващ отлични качества за всяка една от стъпките при грижа за лицето – от почистването до хидратацията (и всичко между тях).

Гъстото растително масло, извлечено от зърната на тропическото растение рицин, е основна храна в много американски домакинства от поколения (това е често срещан овлажнител за коса и скалп в много афроамерикански общности, например). От времето на Древен Египет хората са приемали рициново масло в опит да предизвикат раждане, а в наши дни доказаните му качества се използват както за блестяща кожа, така и за растеж на косата.

Известно е, че рициновото масло съдържа овлажняваща мастна киселина, наречена рицинолова киселина, и най-често се прилага локално за потенциални предимства за красота. Потребителите могат да го срещнат в състава на някои продукти за рутинна грижа и козметика, но обикновено се използва като поддържаща съставка, а не като подсилващо красотата средство. Маслото може да се прилага като серум върху почистена кожа, самостоятелно или под формата на хидратиращ крем. Осигурява на кожата храна и витамини, които могат да проникнат в горните слоеве и да дарят с различни ползи. Ето някои от тях:

1. Премахване на стрии

Стриите се образуват от бързо наддаване на тегло, например при бременност, но могат да бъдат и резултат от остаряването, хормонален дисбаланс, внезапна загуба на тегло и подуване. Рициновото масло е известно като едно от най-добрите лечения за различни кожни заболявания. Богатото му съдържание и различни мастни киселини го поставят на водещо място като отличен овлажнител и ефективно лечение за премахване на стрии.

2. Лечение акне

Често срещаното кожно състояние, акнето, е резултат от натрупване на замърсявания в порите, което води до раздразнение и възпаление на кожата. Много от лекарствата за акне на пазара днес съдържат бензоил пероксид и салицилова киселина, които са склонни да изсушават кожата. Рициновото масло, подобно на маслото от нийм, е естествен ресурс, който извлича наслоената мръсотия, мъртви кожни клетки, излишни мазнини и бактерии, без да изсушава кожата.

3. Дълбоко почистващо средство за лице

Заедно с лечението на акне, рициновото масло може да се използва и като средство за дълбоко почистване на лицето. За разлика от силните химикали в почистващите препарати за лице, които изсушават кожата, използването на рициново масло като средство за премахване на натрупаната мръсотия, може да има благоприятен ефект, тъй като кара обвивката да се чувства мека, еластична и безупречна.

4. Елиминиране на фини линии и бръчки

Рициновото масло е чудесен начин за намаляване на фините линии и бръчки, защото прониква дълбоко в кожата и стимулира производството на еластин и колаген. Омекотяващите свойства на растителния продукт позволяват на кожата бързо да го абсорбира, поддържайки лицето хидратирано и плътно, което също е важно за намаляване появата белезите на старостта.

5. Рициново масло за растеж на косата

Рициновото масло, и по-конкретно ямайското черно рициново масло, се е превърнало в популярно средство за поддържане на косата. Когато се използва редовно върху корените, може да увеличи растежа на косъма, да намали уврежданията от продукти и стилизиране, да хидратира, да придаде блясък и плътност, да предотврати сухия скалп и да подобри като цяло усещането и вида на косата. Когато се нанесе върху краищата, рициновото масло може да помогне за намаляване на къдренето и възстановяване на накъсаните краища.

6. Намалява появата на белези

Рициновото масло е отлично средство за намаляване и предотвратяване появата на белези. Богатството на мастни киселини, открити в състава му, помага за стимулиране на лимфната система в тялото, което е от съществено значение за предотвратяване появата на белези.

7. Лечение на сухи, напукани пети

Чудодейната способност на рициновото масло да хидратира кожата го прави идеално средство за лечение на напукани пети. То е богато на витамини и основни хранителни вещества, които помагат за хидратиране на сухата, напукана кожа.

8. Удебелява веждите

Доказано е, че с използването на рициново масло ефективно се насърчава растежа и укрепването на косата. Антиоксидантите, протеините, витамините, мастните киселини и хранителните вещества, които съдържа, работят за подхранване на космените фоликули и се борят срещу бактериите, които може да са фактор, който възпрепятства растежа. Поради тази причина маслото е прекрасна възможност за хората, които искат да подчертаят своите вежди.

9. Удължава миглите

Витамин Е, протеините, минералите и антибактериалните свойства на рициновото масло могат да помогнат за укрепване и удължаване на миглите, когато се прилагат редовно. Прониква дълбоко в кожата, когато се нанесе върху зоната, овлажнява и освежава, за да помогне на миглите да растат по-бързо и да ги предпази от начупване.

10. Противогъбични свойства

Рициновото масло съдържа биохимичния агент ундециленова киселина, която се използва за спиране на растежа на гъбичките. Ундециленовата киселина прави естественото лекарство идеално за множество видове гъбични инфекции, микози по краката и трихофития.

Рициновото масло е естествено лекарство и се счита за безопасно за употреба в ограничени количества. Все пак използващите го може да изпитат някои леки до умерени симптоми при прекомерна употреба – увеличаване на дозировката или прилагане за продължителен период от време.

Преди да се нанесе значително количество рициново масло върху кожата потребителите трябва да разберат дали то може да предизвика алергичен отговор.  За тази цел се прави тест с пластир и се поставя малко количество от продукта  върху предмишницата като се оставя да престои 24 часа. Ако се забележи реакция, дори и при леко зачервяване или сърбеж, е препоръчително да се избягва употребата на продукти с рициново масло по каквато и да е причина.

Поради изброените по-горе причини е необходимо да се проведе консултация с лекар преди да се пристъпи към употребата на рициново масло за подхранване на кожата и косата. Опитният специалист може да определи най-точно необходимото количество в зависимост от възрастта, теглото и конкретния проблем, който следва да се третира.