Д-р Манджукова

Дерматография – симптоми и лечение

Заболяванията на кожата са състояния, които засягат външния вид и функциите ѝ. Според дерматологичните организации всеки един от всеки четирима души в световен мащаб е засегнат от проблемно кожно състояние. Причините за появата им могат да бъдат различни – генетични, застаряване, стрес, начин на живот, медикаменти, инфекции, алергии, бактерии, хронични състояния, климатични фактори или прекомерно излагане на слънчева светлина. В случаите на развиване на кожен проблем и заболяване, най-честите симптоми включват обриви, зачервявания, лезии, сърбеж, сухи и напукани участъци, сърбеж, подуване и отоци, обезцветявания. Този тип медицински състояния варират в доста широк диапазон на сложност и симптоматика – могат да са силно или слабо болезнени, временни или хронични, безопасни или животозастрашаващи.

Някои от появяващите се кожни проблеми не изискват намесата на специалист и с времето могат да отшумят сами, други, обаче, налагат спешна консултация с опитен дерматолог и назначаване на адекватна терапия за отшумяване на симптомите. Такъв е случаят с дерматографията, известна и като дерматографизъм и дерматографска уртикария. Заболяването е считано за най-известната форма на уртикария, наблюдаваща се при между 2 и 5 % от световното население. Името идва от гръцките думи derma (кожа) и graphia (пиша) и се използва за състояние, при което надраскване, триене или натиск върху кожата остава видима следа – изпъкнала, зачервена и сърбяща. В общия случай следите изчезват до 30 минути, но е възможно да останат в рамките на няколко часа или дори дни. Състоянието може да изникне във всяка възраст, въпреки че най-често се среща при подрастващите и младите хора.

Точната причина за реакцията не е известна, но този проблем се обяснява с освобождаване на хистамин без типичен имунен сигнал. Рецепторните окончания по повърхността на кожата превръщат дразненето в импулс и го предават до неврона, чиито разклонения        стигат до разположените в близост кръвоносни съдове. Те от своя страна се разширяват, кръвният поток се увеличава и това води до зачервяване на засегнатото място.

Възможно е дерматографията да се появи при алергия, при дразнене на кожата вследствие на триене в дрехи или спално бельо, стегната каишка на часовник, бижу, колан, тиранти, рамки на очила, шапки. В някои случаи е възможно да е предшествана от възпалителен процес, преживян емоционален стрес или прием на лекарствени препарати като пеницилин. Сред потенциалните причинители могат да бъдат интензивни физически упражнения, екстремни високи или ниски температури, вибрация, натиск, травма, сухо време. Същевременно горещият душ и сауната пък могат да влошат симптомите.

Когато следите по кожата са бели, жълти или черни, специалистите различават т. нар. фалшива дерматография. Въпреки че симптомите са сходни, зад тях стоят различни механизми.

Бялата дерматография е побеляване на следите, което е резултат от свиване на кръвоносните съдове и намаляване на притока на кръв към засегнатата зона.

Пожълтяването на следите се дължи на струпването на жлъчна киселина под кожата.

Почерняването на кожата е неалергичен феномен, при който в контакт с метал негови частици попадат под най-външния слой на кожата.

Тежките случаи на дерматография изискват медицинска намеса и терапия, особено когато засягат и смущават начина на живот на пациента. Лечението включва ултравиолетова терапия (фототерапия) и медикаменти (антихистамини). За превенция се препоръчва носенето на широки и свободно падащи дрехи, избягване на много студена или много топла вода, използване на мека кърпа след душ, с която с потупващи движения да се поеме влагата, вместо кожата да се търка грубо, продукти за кожата, препоръчани от специалист-дерматолог, редовна хидратация и избягване на разчесване и натиск, поддържане на къси и гладки нокти, приемане на повече течности.

Дерматографията е неприятно и дискомфортно, но не и животозастрашаващо състояние. Симптомите му могат да бъдат контролирани, но в случай на влошаване следва да бъде потърсено професионалното мнение на дерматолог.