Д-р Манджукова

Дермапланинг за възстановяване на свежия и гладък вид

Козметичните проблеми, които изникват върху лицето през целия житейски цикъл на човека, може да не представляват застрашаваща здравето опасност, но със сигурност носят със себе си психологическа чувствителност и спад в самочувствието. Съвсем нормално е в тези случаи да се потърси компетентното мнение на дерматолог, който посредством иновативни медицински решения да помогне за разрешаването на състояния като акне, екзема, спукани капиляри или неравномерен тен. Едно от специфичните положения, което определено причинява емоционален дискомфорт, е появата на нежелано окосмяване при дамите на нетипични места като лицето, например. Част от представителите на нежния пол стават ‚заложници“ на това козметично състояние заради генетични, етнически или хормонални особености и оттам насетне, особено в първите години след пубертета, те търсят възможности за премахването му.

Наличието на бебешки мъх по лицето поражда неудовлетвореност и същевременно необходимост от редовно подлагане на различни практики като кола маска или лазер. През последните години в света на естетичните и козметични процедури се наложи един нов и недотам популярен метод у нас – дермапланингът, който по същество представлява отстраняване на излишните косми със скалпел. Не, не става дума за хирургическа процедура, а за прецизно почистване на нежелания мъх от лицето.

По-просто казано, дермапланингът е използването на медицински скалпел от дерматолог (или естетик) за изстъргване на кожата по лицето за премахване на малките косъмчета, известни още като велус косъмчета или прасковен мъх. Този тип окосмяване може да бъде светлорусо, сиво, кафяво или със същият цвят като косата върху скалпа, като в последния случай означава, че окосмяването е видно за околните и ще доведе до потиснатост и неудовлетвореност от външния вид.

За щастие на помощ се появява дермапланингът, който носи със себе си своите положителни перспективи за жени, които трудно премахват „прасковения мъх“ с общопознатите методи като епилация, кола маска или лазер. Не бива да се забравя, че лазерното премахване на косми не е толкова ефективно при наличието на руси или сиви косми, както и при тъмен тен на кожата. Ето поради тази причина в случаите, в които космите са светли, тънки или прекалено къси, дермапланингът е най-добрият вариант.

Някои дерматолози и естетици считат, че дермапланингът помага възстановяването и на свежия и гладък вид на кожата на лицето. Докато самият метод е известен като решение за премахване на велус косъмчетата, същевременно той е идеален за отстраняване на повърхностния слой мъртва кожа. Именно с това той се различава от бръсненето, тъй като успява да достигне по-дълбоко – премахва замърсяванията и подготвя кожата за адекватно абсорбиране на продуктите за освежаване и хидратиране, а нанесеният грим седи с много по-естествен оттенък. Дермапланингът отлично се комбинира и с лечения като микродермабразио и аблативни лазерни процедури, като манипулацията отнема не повече от 15 минути.  

Въпреки наглед опростеният вид на този метод – внимателно премахване на излишното окосмяване със скалпел (който може да бъде купен от всяка аптека) – тази процедура не бива да бъде прилагана в домашни условия. Закупените в специализираните магазини остриета не са толкова остри или ефективни, колкото медицинските, като същевременно шансът за порязване и получаване на белег драстично се увеличава. Дермапланингът е процедура, която е редно да бъде извършена от обучен и опитен специалист за постигането на оптимален резултат.

Въпреки безспорно доказаните ползи, този метод не е препоръчителен в определени случаи – за страдащи от акне или за хора с множество кожни образувания (бенки, фиброми, ангиоми) – тъй като скалпелът може да причини порязвания и пренасяне на инфекции. Разбира се, всеки подлагащ се на този способ, следва да е наясно, че съществува вероятност от увреждане на кожата, когато върху нея се използва някакъв остър предмет.

Една от основните причини, която може да отдръпне хората от дермапланинга, е страхът от развиването на по-бързо, по-тъмно и гъсто окосмяване след първата сесия. Този страх обаче няма основание, защото повторното израстване на космите зависи от генетичните особености, а не от начина на премахването им. Структурата на космения фоликул не може да бъде променена чрез избръсване и поради това космите биха имали същия цвят и дебелина, както преди първоначалното им отстраняване. Дермапланингът по същество е козметична процедура, която премахва „прасковения мъх“ и мъртвите клетки, след което кожата изглежда по-светла и ярка. При следващото израстване често се получава зрителна измама, при което косъмчетата изглеждат по-тъмни.

След процедурата следва да се полага допълнителна грижа за кожата, тъй като на тези места тя е малко по-чувствителна. Прилагането на слънцезащитен крем с висок предпазващ фактор е задължително, като същевременно се препоръчва избягването на продукти, съдържащи ретинол и гликолова киселина. След процедурата използването на серум или добър овлажнител би помогнало за възстановяване текстурата на кожата.