Д-р Манджукова

Дермални филъри за намаляване на умората около очите

Появата на бръчки, дехидратираната кожа, торбичките и твърде забележимите тъмни кръгове под очите определено оказват огромно влияние върху цялостния образ на човек. Дерматолозите неведнъж са споделяли, че един от най-често задаваните въпроси към тях е „Как да премахна уморения вид от лицето си?“. Разбира се всичко е въпрос на правилен подход, време, търпение и организация. Изготвянето на правилен хранителен режим, премахването на стреса от ежедневието и най-вече отделянето на повече време за пълноценен сън, могат да върнат отново блясъка и усмивката върху лицето. Но когато се търсят бързи и качествени резултати, изборът неминуемо се свежда до козметична процедура и поставяне на подхранващи вещества в увредените зони.

Причините за торбичките под очите и тъмните кръгове са комплексни. От една страна силно влияние оказва генетичната предразположеност. Не рядко, ако единият от родителите има тези създаващи психологически дискомфорт външни признаци на умора, те се предават и към наследника му. На втори план, рисков фактор са обичайните заподозрени – ултравиолетови лъчи, липса на достатъчно хидратация, стрес, недоспиване, околна среда, цигарен дим. Съвкупността от всички тези компоненти рефлектира върху външния облик и се изразява в появата на линии, бръчки и свръхпигментация. Кухите очи могат да бъдат генетични или поради фактори на околната среда, като излагане на слънце. Загубата на обем поради стареене може да причини появата на линии или депресии около очите.

В общия случай този проблем се третира с подхранващи нощни кремове, но те не винаги могат да се справят с тази задача. Поради тази причина в дерматологията са се появили дермалните филъри, които могат да се използват за запълване на кухата зона под очите, известна като слъзно корито, и по този начин значително да се намали състоянието, при което кожата на клепачите допира кожата на бузите.

Дермалните филъри, известни още като филъри за лице, представляват подхранващи съставки, които се инжектират под епидермалния слой, за да запълнят (и заличат) появилите се признаци на стареене – бръчки, фини линии и кухини под очите. Въпреки че не е възможно напълно да спрат естествения процес на стареене, пълнителите забавят появата на признаците и коригират вече образували се характерни черти на старостта.  Важно е да се има предвид, че филърите за лице могат да помогнат в много аспекти на лицето, но те не могат да вършат чудеса. В някои случаи, когато пациентът желае коренна промяна, може би не пълнителите за лице са оптималния вариант, а хирургичните процедури. Все пак трябва да се знае, че този тип интервенции също не гарантират постигане на желания резултат, а и отнемат време за възстановяване.

В сравнение с оперативната намеса за отстраняване на торбички под очите, поставянето на филъри не крие рискове. Процедурата е напълно безопасна, слабо инвазивна и не изисква болничен или домашен престой, което я превръща в привлекателна за хората, които търсят видими ефекти и избягване на потенциалните опасности от операция. Единственият неприятен момент, след поставянето на пълнители, е появата на синини, подуване и дискомфорт на мястото на инжектиране, но тези симптоми обикновено отзвучават бързо.

Съществен момент при този метод е изборът на съставки, които съдействат за запълване на депресиите около очите. Препоръчително е те да бъдат определени от опитен специалист, който е наясно със свойствата на веществата и подходящия вид, способстващ за отстраняване на признаците на стареене. Тъй като филърите с хиалуронова киселина са меки и се съчетават с околната кожа, те създават естествен ефект под очите. Другите форми на пълнители крият рискове от струпване на едно място и видимост през повърхността. Така например пълнителите на базата на калций са бели на цвят, за разлика от хиалуроновите филъри, които са прозрачни.

Въпреки, че резултатът от дермалните пълнители може да бъде забелязан моментално, най-важният фактор, който трябва да се вземе предвид, е, че трайността им не е постоянна. Обикновено ефектът им съществува от шест до 24 месеца в зависимост от вида на съставките и дълбочината на проблема.

Съветвам пациентите да обмислят възможността за поставяне на дермални филъри за коригиране и отстраняване на уморения външен вид. В дермато-козметичен център Belle Femme използваме най-добрите иновации в областта, които гарантират бързи и видими резултати. Защото изящният външен вид освен в мислите Ви, може да стане реалност.