Д-р Манджукова

Двойно почистване – основни стъпки и ползи

Изграждането на режим за грижа към кожата е философия, която не може да бъде наизустена за няколко дни, а основен неин фундамент е почистването – първата важна стъпка в изграждането на рутина.  Години наред се налагаха различни тенденции за почистване на лицето – през грубите сапуни и тежки течни препарати, без вникване в индивидуалните нужди на кожата и усет за премахване на естествените масла от лицето.

За щастие научният напредък в грижата за кожата през 90-те години донесе подобрени продукти за премахване на замърсяванията и лечение на акне, като големите компании започнаха да залагат на подобрени леки формули за измиване. Сега, когато наближава когато наближава 2024 г., хората са потопени изцяло в рутинните процедури за разкрасяване и полагат съзнателни усилия да подобряват своята външност с изцяло нови и изпитани процедури.

С навлизането на социалните медии в живота на хората, все по-голяма популярност започнаха да придобиват изпитани тенденции от Далечния за нас изток. И когато става дума за почистване и Корейската красота, няма как да бъде подмината техниката за двойно почистване.

Казано на прост език, двойното почистване (тенденция, която набра популярност първо в Япония и Южна Корея, а в последствие се премести и в Европа и Северна Америка) предполага използването на два различни по вид почистващи препарати, един след друг.

Методът на двойното почистване не спазва определени правила относно видовете измивни средства и кои от тях са най-добри за двойно почистване. Все пак наложилата се практика показва следния ред за почистване на лицето – първо се използва течен почистващ препарат на маслена основа, почистващ балсам, нежен скраб за лице или почистваща кърпа, а като следваща стъпка потребителите могат да приложат обикновен, водоразтворим крем, гел или почистващ лосион, който е подходящ за съответния тип кожа. Едва след това може да се премине към останалата част от рутинната грижа за кожата.

Ако се погледне по-задълбочено на целия процес, свързан с двойното почистване и се навлезе в детайл, няма как да останат скрити идеите за последователността на препаратите. Маслата, без значение дали са минерални или растителни, притежават свойствата да разтварят всички видове грим и освен това съдействат за премахване на устойчивите слънцезащитни формули. Средствата за почистване на маслена основа действат различно (някои биха казали по-задълбочено) от повърхностно активните вещества, намиращи се в обикновените препарати за лице.

Съвременните почистващи продукти на маслена основа и почистващи балсами имат предимство пред чистите масла, защото съдържат вид съставка, известна като емулгатор. Това позволява на маслото да се смеси с вода и да образува млечна емулсия, което улеснява изплакването от кожата, вместо да оставя остатъци, както се случва с чистите масла.

Един по-задълбочен поглед показва, че сутрин двойното почистване освобождава порите от всички процедури, които са приложени предната вечер, което е особено важно, ако са поставяни мощни киселини, които могат да направят кожата уязвима към увреждане от слънцето. Въпреки че тези активни съставки са идеални за възстановяване и запълване по време на сън, то цялата сила на тези активни вещества може да повлияе негативно, когато кожата е изложена на ултравиолетови лъчи. Двойното почистване проправя път към по-гладка кожа, а допълнителен бонус е фактът, че фон дьо тенът и коректорът се плъзгат като мечта. Не по-малко важно е, че овлажнителите, серумите и дневните кремове са в състояние да потънат в порите по-дълбоко именно заради двойното почистване.

През нощта двойното почистване е изключително важно, тъй като кожата си взима почивка от грима, който цял ден е стоял върху лицето.  Първото почистване ще премахне повърхностните замърсявания, както и основата, коректора, спиралата и всички други продукти. А повторното – ще се справи с останалия грим, като същевременно ще освободи порите от наслоеното замърсяване. И не на последно място, естествено, ще позволи на нощните  кремове и процедури да попият по-дълбоко и да действат по-добре за възстановяване на цялостния вид.

Двойното почистване е подходящо за всички типове кожа, осигурявайки възможност за избор на перфектните почистващи продукти, които да отговарят на специфичните нужди на кожата. Самото почистване протича по следния начин:

1. Масажиране на емулгиращ почистващ препарат

Първият почистващ препарат трябва да разгради повърхностния грим и замърсяванията, така че е препоръчително да се нанесе почистващ крем на маслена основа, който ще стопи наслояванията. Трябва да се масажира с движения нагоре и навън, като се обръщат особено внимание на зоните с тежък грим, като миглите и устните.

2. Обилно изплакване и отстраняване

Почистващият препарат се отстранява чрез прокарване на ръцете под чешмата и масажиране на лицето. След това е добре лицето да се попие внимателно с влажна муселинова кърпа.

3. Нанасяне на втория почистващ препарат

След изсушаването на лицето с кърпа, потребителите могат да посегнат към втория почистващ препарат. Той трябва да е на водна основа и да е съобразен със съответния тип кожа. Обикновено това ще бъде гел, крем или ексфолиант, който трябва да се масажира в лицето, след което да се изплакне старателно.

4. Завършване на дневната или нощна рутина

Кожата следва да се подсуши старателно преди да се продължи с любимия хидратант, серум, овлажнител и, ако е сутрин, слънцезащитен крем.

Двойното почистване не следва да бъде задавано като задължителен елемент в грижата за кожата, но трябва да се признае, че то си струва при определени обстоятелства. Например, когато се носи тежък грим или устойчив на пренасяне грим и слънцезащитен крем на минерална основа (тези с активни съставки титанов диоксид и/или цинков оксид), двойното почистване гарантира, че се премахва както грима, така и слънцезащитния крем.

Двойното почистване също може да помогне при много мазна кожа, когато се установи, че обичайният почистващ препарат не премахва по достатъчно добър начин излишната мазнина или пък е прекалено силен и груб, за да причини дразнене. Експертите съветват да се използват два нежни почистващи препарата, отколкото един груб, изсушаващ почистващ препарат.