Д-р Манджукова

Да се погрижим за кожата на шията

Знаете ли кои части от тялото обикновено разкриват възрастта ни? Ако предположите шията и челюстта над нея, сте абсолютно прави. Тъй като тези области имат по-тънка кожа от другите места на по лицето, те са първите, които показват признаци на напредване на възрастта. Към този факт, може да се добави и още един – челюстите и вратовете непрекъснато използват превантивни движения (като говорене, смях, повдигане, когато искаме да видим нещо нависоко, изкривяване на една страна, когато говорим по телефон) и не е чудно, че повече хора се чудят как да подмладят и изгладят кожата си в именно тези деликатни зони.

Ако мога така да се изразя, шията е най-често споменаваната част от тялото при хората над 40. Кожата там е снабдена с минимално количество мастни жлези и космени фоликули, които да ѝ осигурят поддържане в по-стегнат и неотпуснат вид. За съжаление, шията по-трудно се защитава от слънчевите лъчи и често слънцезащитните продукти не допринасят за пълната ѝ защита. И предвид всичко изброено, следва да се спомене, че върху нея пада тежестта на главата, движенията, които извършваме, като резултатът е отпусната кожа, нови и забележими бръчки, обезцветяване.

Повечето жени отделят достатъчно време в рутинна грижа за кожата на лицето, като същевременно пренебрегват врата. А в опитите да забавим стареенето на кожата, всъщност забравяме най-податливите на времето зони. За щастие никога не е твърде късно да се борим с последиците от стареенето.

Хирургичните процедури за премахване на кожата и мазнините в зоната на врата са една от опциите, които обаче не всяка жена над 40 може да си позволи. Няма съмнение, че те дават най-бързи и видими резултати – лифтингът на шията, липосукция под линията на челюстта и брадичката може да доведе до така желаните резултати. Хирургичните процедури отнемат не само повече средства, но и време за възстановяване. Възможно е да се наложи повторно отстраняване или нанасяне на определени корекции. А това определено би накарало и най-положително настроените към този вид интервенции да се замислят за неинвазивна алтернатива.

За тези пациенти, чиято кожа на шията е в ранен етап на отпускане, могат да бъдат предложени някои нови процедури, които дават отлични резултати, не изискват дълги периоди на подобряване, безболезнени са и не отнемат много време. При използване на неинвазивни опции за лечение на застаряващата кожа на врата, често комбинация от терапии води до дълготраен ефект и максимално подобрение.

Топични ретиноиди и козметични средства – ретиноиди, например, третиноин в различните му форми като Refissa, Renova и Retin-A, постигат бързи и видими резултати, но могат да дразнят чувствителната кожа на шията. Козметични продукти, със съдържание на плодови киселини, пептиди, антиоксиданти, растежни фактори, стволови клетки, витамини и растителни вещества, спомагат за предотвратяване стареенето на кожата в тази област и могат да дадат известно подобрение. Всички те се използват ежедневно и с течение на времето увеличават способността на кожата да се възстановява, подобряват текстурата ѝ, увеличават колагена, което води до по-малко крехкост и известно подобрение в пигментацията. Ежедневната употреба, съчетана с ежедневно слънцезащитно средство, също спомага за забавяне на застаряващите процеси на стареене в областта на шията.

Лазерно рефракциониране – Може да подобри линиите, текстурата и повърхността от настъпилото отпускане и появилите се бръчки. Аблативните лазери допълнително могат да спомогнат за затягане на тъканта, но трябва да се използват много внимателно, за да се намали рискът от образуване на белези по врата. За това се препоръчва тези процедури да се извършват при квалифициран и опитен специалист-дерматолог.

Радиочестотно затягане на тъканите – енергийно лечение с радиочестота затяга кожата на лицето, челюстта и шията. Резултатите варират според пациентите, в зависимост от степента на слабост на тъканите, количеството и качеството на наличния колаген и способността на отделния организъм да синтезира нов колаген. Този метод се използва като вид еднократно лечение, което може да се повтаря на интервали за постигане на още по-добри резултати или за поддържане на постигнатите такива.

Интензивна пулсираща светлина – серия от 3-5 терапии подобряват текстурата на кожата. Лечението трябва да се извършва под прякото наблюдение на опитен лекар. Това, съчетано с предпазлива слънчева защита преди лечението, намалява риска от непреднамерени повърхностни изгаряния.

Ботулинов токсин – лечението омекотява вертикални линии, които всъщност са образувани от мускулни контракции на врата.

Инжектиране на дермален филър – нова и вълнуваща опция за лечение е поредица от 3 или повече сесии с инжектиране в повърхностната тъкан на шията и горната част на гръдния кош. Чрез този метод се стимулира синтезиране на собствен и нов колаген,  подобрявайки крехкостта, слабостта, бръчките и изтъняване на кожата. Също така следва да се обърне внимание, че комбинацията между дермален филър и друг вид лечение дава значително по-добри и дълготрайни резултати.

Постигането на трайни и съществени успехи при третиране на остаряла и отпусна кожа на шията може да се приеме като съвкупност от:

– правилно назначени и изпълнени от дерматолог процедури

– редовна грижа за тази част от тялото, забавяща естествения ход на времето и не позволяваща появата на дълбоки бръчки

– ежедневно прилагане на слънцезащитно покритие върху врата, включително страниците и гърба.