Д-р Манджукова

ДА и НЕ при употребата на слънцезащита

Лятото е вече тук и всеки от нас планира своята почивка на лазурния бряг или в прохладната планина. Летният сезон предполага отдалечаване от работното ежедневие и градската среда, а продължителността на деня и слънчевите лъчи пък предполагат по-дълго време на открито. Умеем ли обаче да пазим тялото и кожата си през топлия и безоблачен летен ден?

Известно е, че слънцезащитният крем е средство, което е необходимо да се нанася върху кожата целогодишно, но пролетните и летните месеци ултравиолетовият индекс се повишава значително и излизането навън без предпазващ фактор е немислимо. Парещото слънце, особено в обедните часове, означава, че лъчите достигат до повърхността на земята със своята най-голяма мощност и заедно с това носят твърде сериозен риск от увреждане. Нанасянето на предпазващ продукт е условието, което не само ще предпази кожата ни от ранно стареене, образуване на тъмни петна или изсушаване; средствата за защита от слънцето са нашата първа защита срещу сериозно увреждане като изгаряне или развиване на сериозно състояние като меланома.

На база резултати от редица проведени проучвания и заради доказано вредното влияние върху кожата, дерматолозите предлагат няколко основни правила, които трябва и не трябва да се спазват, когато става дума за защита от слънцето.

ДА използваме поне слънцезащитен фактор поне 30

Както знаем слънцезащитният фактор помага за предпазване на кожата ни от вредните слънчеви лъчи. Колкото по-висок е той, толкова по-голяма е възможността тя да остане защитена от увреждане за по-дълго време. Минимално изискваният фактор е 30, като това ниво може да блокира приблизително 96,7% от ултравиолетовите Б лъчи. Що се касае до всекидневната грижа за външния вид, експертите съветват да се използват изделия – основи, грим, гланц или червило за устни – с предпазващ фактор, и заедно с това да не се пренебрегва поставянето на слънцезащитен крем преди началото на процедурата за красота.  

Да използваме широкоспектърна защита

Ултравиолетовото лъчение е част от слънчевия светлинен спектър, който достига до земята и се разделя на три, в зависимост от дължината на лъчите си. В науката са известни три вида ултравиолетови лъчи: Ултравиолетови А, ултравиолетови Б и ултравиолетови Ц, които намаляват по дължина от А до Ц, но се увеличават по интензитет – колкото по-къса е дължината на вълната, толкова по-голям е потенциалът ѝ за увреждане.

Докато ултравиолетовите Ц лъчи се абсорбират от атмосферата, ултравиолетовите А и ултравиолетовите Б лъчи достигат до земната повърхност и причиняват различни видове увреждане на кожата. Например, ултравиолетовите А влияят на преждевременното остаряване на кожата, причиняват бръчки и старчески петна; в същото време ултравиолетовите Б лъчи могат да доведат до изгаряне на кожата и тежки поражения. Поради тази причина специалистите препоръчват да се закупуват и прилагат слънцезащитни кремове с широк спектър, които изграждат бариера срещу двата вида лъчи, достигащи повърхността на земята.

SPF (Sun Protection Factor) показва нивото на защита от ултравиолетовите Б лъчи, докато PA (Protection Grade of UV-A) показва нивото на защита от ултравиолетовите А.

ДА се нанася слънцезащитен фактор, ако се използва ретинол или витамин Ц

Ако в рутинната грижа е включена употребата на ретинол (витамин А) през нощта или витамин Ц през деня, е необходимо да се добави силен слънцезащитен фактор сутрин преди излизане навън. Ретинолът и витамин Ц повишават чувствителността на кожата към слънцето, известна още като фоточувствителност, а включването на достатъчно силен фактор в сутрешната линия за кожата гарантира ефикасност на поставяните  продукти против стареене и предпазва кожата от увреждане.

ДА се знае необходимото количество

Ако в описанието на продукта е посочено „слънцезащитен фактор 50“, това не означава, че можем да нанесем по-малки количества върху кожата си.  Трябва да имаме предвид, че повечето възрастни се нуждаят от около 1 унция (еквивалент на чаша) – минималното количество, което трябва да приложат, за да покрият напълно тялото си. А що се отнася до лицето – поне една десертна лъжица, която да покрие ушите, очите и други деликатни зони.

ДА се поставя между 15 и 30 минути преди излизане на открито

Хората са склонни да прилагат слънцезащитен крем, когато вече са на плажа или на други места на открито. Всъщност е необходимо време, докато продуктът се абсорбира в кожата и активира нейната защита. Ето защо се препоръчва нанасянето на средството да се случва между 15 и 30 минути преди излагане на тялото на светлина.

Златно правило е поставянето на слънцезащитен крем да се случва на всеки два часа. Това важи както след намокряне на тялото във вода, така и след изпотяване.

НЕ са само за хора със светла кожа

Не е възможно да не сме чували израза „Не ми трябва слънцезащитен крем, защото вече съм придобил тен“. Въпреки че процентът на хора с рак на кожата е значително по-нисък в етническите групи с по-тъмна кожа, това не означава, че те не са изложени на риск. Увреждащите лъчи проникват и нанасят поражения, независимо от нюансите на цвета.

НЕ се използва слънцезащитен крем с изтекъл срок на годност

Един мит, в който не бива да се вярва – слънцезащитният крем няма срок на годност. Поставянето на средство за защита от ултравиолетовите лъчи, което не е в срока за употреба, указан на етикета, не само не осигурява посочените ползи за защита, но също така излага кожата на по-висок риск от развитие на рак на кожата.

Необходимо е да се напомни, че съставките на слънцезащитния крем могат да загубят своите свойства, ако продуктът се съхранява в топли и влажни помещения. Това е особено валидно за средства, които не са били използвани скоро и отлежават на рафта от известно време.

НЕ се постига пълно слънцезащитно покритие от нанесения слънцезащитен спрей Причината повечето хора да обичат слънцезащитните спрейове е, че те се поставят бързо, удобни са и по-малко лепнат върху кожата. Въпреки това, те не осигуряват равномерен предпазващ слой в сравнение с лосионите и кремовете. При използване на спрей с апликатор съществува тенденция да се пропускат някои зони от тялото, без това да се осъзнава от потребителите. Сигурен начин за равномерно нанасяне върху всички зони на кожата е използването на лосион, като по този начин може визуално да се види къде остава продуктът