Д-р Манджукова

Гъбично акне – причини, симптоми и лечение

Наближаването на летния сезон означава едно единствено нещо – повече време навън, за да се насладим на хубавото време. Самата мисъл за слънчеви дни, ваканция на лазурния бряг или излет в планината ни зарежда с положително настроение. Но не бива да забравяме, че дългите часове на открито трябва да бъдат обвързани с превантивни мерки срещу слънцето и подходяща грижа за кожата. Въпреки че кожата ни целогодишно е изложена на влиянието на околната среда, все пак топлината е проводник на някои типични за външната обвивка проблеми.

Известно е, че излагането на слънце и непредприемането на адекватна защита на кожата може да предизвика опасни изгаряния и дори рак на кожата. Прекомерните количества ултравиолетови лъчи, топлината, замърсеният въздух и пренебрегването на рутинната грижа също така могат да бъдат причина за развиване на акне и поява на обриви.

Едно от специфичните и нерядко срещани кожни проявления, характерно и образуващо се през този период от годината, е гъбичното акне, известно още като фоликулит на питироспорум или фоликулит на маласезия. В основата му е свръхрастежът на дрожди (гъбички) в космения фоликул, което инициира поява на пъпки, сърбеж и дразнене по повърхността на кожата. Лятното време провокира изпотяването на кожата, което създава благоприятна среда за образуване на малки кръгли папули, често розови на цвят и понякога с бяла точка на върха. Гъбичното акне обикновено се придружава и от области с обриви, подобни на акне, които може да предизвикат чувство за парене и сърбеж.  

Поради някои външно забележими проявления, гъбичното акне често се бърка с акне вулгарис (Vulgaris е медицинският термин за „често срещано“ и се използва за „acne vulgaris“, за да го разграничи от другите видове акне). Причините, симптомите и лечението на акнето, причинено от дрожди и акне вулгарис, обаче, са различни. Фоликулитът се причинява от гъбична инфекция в космения фоликул, най-често в горната част на гърба, гърдите, челото и линията на слепоочията, а лечението с антибиотик не повлиява състоянието. При акне вулгарис се наблюдава прекомерно отделяне на себум, запушване на порите и увеличаване броя на бактериите Propionibacterium acnes (най-разпространената бактерия върху човешката кожа, особено в мастните зони). Симптомите са образуване на пъпки с бял връх или черни точки в областта на лицето, шията и гърдите, които за разлика от гъбичното акне, не предизвикват сърбеж и се влияят от лечение с антибиотик.

Причините за инфекции в космените фоликули не са напълно известни на медицината, но изследователите считат, че дрождите се размножават бързо на горещи и влажни места. Следователно знойните горещини и дългото време на открито биха могли да създадат благоприятна среда и да отключат размножаването на гъбички в порите.

Облекло, което не позволява на тялото да диша добре, например синтетични тъкани, и носенето на изпотени дрехи за твърде дълго време също представляват рисков фактор за гъбично акне. Освен това използването на неподходящи и запушващи порите слънцезащитни продукти също биха могли да провокират разпространението на дрождите, а оттам и за обривите върху челото, слепоочията и гърба.

Макар и рядко, някои лекарства могат да изложат на по-висок риск от развитие на гъбично акне. Пероралните антибиотици, понякога предписвани за обикновено акне, могат да влошат фоликулита, тъй като антибиотикът намалява добрите бактерии, които помагат за регулиране на количеството дрожди.

Гъбичното акне обикновено се диагностицира погрешно като обикновено акне. Разграничаването им е от огромно значение, тъй като лечението с антибиотици може да влоши проблема, а когато не се лекува правилно, фоликулитът на маласезия може да продължи с години.

Обикновено дерматолозите могат да познаят гъбичното акне след кратък физически преглед, когато открият обриви на типични за това състояние места – гърба, гърдите, слепоочията и челото. Лечението има две цели: да излекува свръхрастежа на дрожди и да се справи с основната причина за появата му. Трябва да се вземе предвид, че лечение, съсредоточено само върху размножаването на дрождите, може да означава завръщане на гъбичното акне след време.  

Пероралните противогъбични лекарства действат по два начина – те или директно убиват разпространилите се гъбички, или предотвратяват растежа на гъбичните клетки. Азолите са най-често използваните средства, тъй като пречат на ензимите, които помагат за създаването на мембраната на гъбичните клетки. Предимството на този тип лекарства са бързината и ефективността за премахване на пъпките.

При по-тежки състояния дерматолозите предписват използването на по-мощно локално лекарство – кетоконазол 2% , който се прилага два пъти дневно в продължение на 2 до 3 седмици, за да се намали свръхрастежът на дрожди по кожата.

Освен това, е разумно да се изготви и спазва противогъбична диета, която изисква намаляване приема на храни, които насърчават растежа на дрожди каквито са рафинирана захар и бяло брашно. Въпреки че не е необходимо напълно да се елиминират от менюто, намирането на баланс между тях и други пълноценни храни (плодове, зеленчуци, зърнени изделия, риба и месо) би могло да облекчи съществено гъбичното акне.

Противогъбичният шампоан и измиването на тялото също помагат за забавяне растежа на гъбичките, които причиняват инфекция. Препаратът се нанася върху засегнатата област и се изплаква веднага или след няколко минути. Въпреки че този тип средства са много ефективни, те могат да доведат до странични ефекти като дразнене на кожата, ако се използват твърде често.

Тъй като гъбичното акне се причинява от проникване на дрожди в космения фоликул, експертите съветват да се поддържа кожата възможно най-чиста. Задължително е да се измива поне два пъти на ден, а мъжете да не се бръснат всяка сутрин, тъй като това може да дразни космения фоликул. Други превантивни мерки включват премахване на условията, при които дрождите виреят, това включва избягването на синтетични тъкани. Носенето на дишаща материя, която отвежда потта при тренировка или прекарване на време на открито, определено ще предотврати образуване на пъпчици.  И в заключение, не е добре да се носи повторно неизпрана фитнес екипировка, както и да се използват мазни лосиони и кремове, тъй като дрождите се размножават при наличието на излишен себум по кожата.