Д-р Манджукова

Гъбите като извор на неизчерпаеми и доказани ползи за здравето и кожата

Майката природа е създала огромно биоразнообразие, включващо безкрайни разновидности растения и животински свят. Отделно от тези всеобхватни видове, обаче могат да се разгледат гъбите, които по структура и начин на развиване приличат повече на растенията, но от гледна точка на еволюцията имат много общи черти с животните. Всъщност, може би няма друг естествено срещан дар на природата, толкова сложно и многостранно устроен, колкото на вид просто изглеждащите гъби. В зависимост от вида, плодното тяло на гъбата може да убие или да бъде използвано за завършване на кулинарен шедьовър. В някои култури гъбите са използвани за духовно извисяване и докосване до Бога, както и разбира се, включвани в традиционната медицина заради богатата си хранителна и лечебна стойност: някои разновидности на гъби произвеждат активни съединения, които се използват при интегративно лечение на рак и като мощни антибиотици.

В третото десетилетие на 21 век, гъбите могат да бъдат приемани не само като вкусна добавка към много ястия, но и като извор на неизчерпаеми и доказани ползи за здравето и кожата. Някои от най-популярните видове днес, като гъбите рейши, се използват в грижата за кожата от повече от 2000 години. С корени в традиционната китайска медицина, те се свързват с възстановяването на жизнеността и помагат за справяне с дисбаланси, от компрометиран имунитет до чувствителна кожа, като съдействат за намаляване на възпалението.

Доказано е, че гъбите могат да бъдат открити два специфични антиоксиданта (ерготионеин и глутатион), които могат да помогнат за защита срещу увреждане от свободните радикали, а заедно с това те са заредени и с противовъзпалителни свойства, което означава, че могат да помогнат за подобряване на цялостното здраве.

Що се отнася до грижата за външния вид, години наред гъбите са изсветляване на кожата (коджиковата киселина, добре познато средство за изсветляване на кожата, се намира в гъбите шийтаке), но благодарение на своите антиоксидантни свойства, те съдействат за намаляване на дразненето и възпалението. Специалистите са категорични, че въпреки различната си природа, като цяло тези божествени създания са отлично средство за постигане на здрава кожа. Когато се консумират, гъби като рейши и шийтаке помагат за укрепване на естествения имунитет на тялото, намаляват чувствителността и подобряват устойчивостта към дразнители от околната среда. Прилагани локално те успяват да хидратират кожата и да помогнат за намаляване на признаците на стареене като бръчки и фини линии. Те имат способността да изтеглят вода в кожата, като същевременно са богати на мастни киселини, които помагат за задържане на влагата и заздравяване на кожната бариера. Включването на гъби в рутинната грижа за кожата определено може да спечели потребителите на козметични средства с няколко допълнителни ползи като:

  • Стимулиране производството на колаген;
  • Осигуряване на антиоксидантна защита на кожата;
  • Хидратиране и овлажняване на кожата;
  • Балансиране на pH нивата;
  • Намаляване на акнето;
  • Естествен източник на витамин Д.

Експертите разделят гъбите на две групи: здравословни и терапевтични.

Здравословните гъби като бяло копче, кремини, портобело и стриди са добри източници на минерали, витамини от група Б, протеини и фитонутриенти за общо поддържане на здравето.

Терапевтичните гъби са по-мощен източник на същите тези съставки и е доказано, че помагат при лечението на голямо разнообразие от заболявания от рак до диабет.

Задълбочено проучване на видовете, изкарва на преден план някои от тях, които с годините са доказали своите чудодейни ползи в грижата към кожата и здравето на организма:

Финландска чага: Често срещана в северните части на Европа, този вид гъба е известна с изобилието си от минерали и действието си като мощно антивирусно и антибактериално средство за борба с голямо разнообразие от инфекции. Проучване, публикувано в International Journal of Medicinal Mushrooms, установява, че чага се използва като средство при лечението на рак, поради свойствата си, които спомагат за намаляване разпространението на туморни клетки. Гъбата има антиоксидантни свойства, което означава, че също така съдейства за защита на кожата срещу оксидативен стрес. Още едно проведено изследване показва, че  екстрактът от гъба чага ограничава производството на меланин, което на свой ред означава, че може да се използва за изсветляване на кожата.

Шийтаке: Този вид гъба години наред се използва за поддържане на здравословни нива на холестерола, а многобройни проучвания показват, че качествата ѝ са полезни при забавяне прогресията на някои видове рак. Проучване, публикувано в Journal of the American College of Nutrition, недвусмислено посочва, че ежедневната консумация на гъби шийтаке може да помогне за подобряване на имунната система. Що се отнася до грижата за кожата, в гъбите шийтаке има завишени количества коджиковата киселина, която е добре познато средство за избелване на кожата. Освен богатството на елементи, които помагат за избелване на тъмните петна, гъбите съдържат антиоксиданти и селен, които могат да намалят дразненето и да успокоят възпалението.

Рейши: Срещана в източна Азия, гъбата рейши, се слави със своите мощни антибактериални и антивирусни ефекти. Поради тази причина тя е полезно допълнение към прилаганите терапии за настинка и грип, а някои лекари я рекламират като основен компонент за ефективен режим против стареене. Специалистите твърдят, че гъбите рейши поддържат нивата на два от най-мощните антиоксиданти в кожата, а именно ерготионеин и редуциран глутатион. Те предотвратяват преждевременното стареене и образуването на свободни радикали, а също така подобряват защитата от слънчевите лъчи. Заедно с тези свои качества, гъбите облекчават зачервяването и раздразнението, защото укрепващите имунната система адаптогенни свойства водят до успокоена кожа, както и до намаляване нивата на възпалението.

И не на последно място, полизахаридите в гъбата рейши осигуряват овлажняващи и дълбоко хидратиращи ползи, което означава, че те могат също да намалят фините линии и бръчки, както и да възстановят и подсилят външната бариера.

Бели: Белите гъби са изпълнени с полезни хранителни вещества като витамини от група Б и протеини за общо подобряване на кожата и здравето. Те са популярни в индустрията за красота със своите свойства против стареене и овлажняване. Съдържащите се в тях полизахариди могат да подобрят хидратацията на кожата и да намалят загубата на вода и колаген след излагане на слънце или ултравиолетови лъчи.

Нещо повече, полизахаридите на белите гъби образуват прозрачен филм, който подобрява задържането на вода и по този начин те действат като естествени овлажнители и средства против бръчки.

Като цяло изброените видове гъби съдържат голямо разнообразие от терапевтични вещества (стероли, гликозиди, ензими, полизахариди и минерали), като ниски от тях дози могат да се приемат за леки здравословни проблеми като настинка или грип, а по-високи количества – за лечение на хронични здравословни проблеми.

Някои експерти поставят терапевтичните гъби в същата категория като лечебните билки. Те могат да бъдат полезни, когато са препоръчани от опитен специалист, познаващ отлично качествата им. Все пак е разумно да се внимава с приема им по време на бременност или кърмене, както и в случаите на ниско кръвно налягане, при нарушения на кръвосъсирването и определени автоимунни заболявания.