Д-р Манджукова

Гримът и кожните проблеми

Гримът е част от ежедневието на почти всяка жена на планетата и е процедура, която влияе върху увереността и самочувствието. Веднага след сутрешната грижа за кожата дамите нанасят грим, за да подчертаят очите, устните, скулите си и същевременно да прикрият някои несъвършенства като белези, неравности или просто се гримират по навик. За голяма част от тях гримът е нещо, без което не започва денят. И все пак отворен стои въпросът не е ли опасен за кожата и може ли да я увреди?  Както винаги, отговорът не е ясен и зависи от индивида, от вида на кожата и от продуктите, които използва.

Огромният избор на козметични продукти и марки поставя дилема пред повечето от нежната половина на човечеството. Дали да бъде органичен? Създаден от натурални съставки? Без аромати? Хипоалергенен? Без парабени? Колкото и да се задават тези въпроси, следва да се знае, че по един или друг начин гримът засяга здравето и може да причини проблеми. Защото колкото и добре да влияе върху външния вид и психологичния комфорт на дамите, декоративната козметика за лице може да притежава съставки, които не са подходящи за дадения тип кожа. Гримът може да разкрасява, но и същевременно да не е най-доброто за организма, когато се използва постоянно.

Като цяло терминът „грим“ обикновено описва групата козметика, която се използва за придаване на красив външен вид на лицето. Разбира се, съществуват и други козметични продукти, които се използват за почистване, лечение или защита на кожата и косата. В наши дни, обаче, все по-често се забелязват продукти от типа „всичко в едно“, като кремове BB или CC, които комбинират грим за покритие заедно с други съставки, които осигуряват защита от слънцето и подхранване на кожата. Намаляването на общия брой продукти може да бъде полезно за дамите с проблемна кожа, но за други определено усложнява нещата.

Какво може да причини неправилно подбраният грим на кожата?

Докато в повечето случаи гримът е безвреден, някои продукти създават проблеми и именно за това е изключително важно да се използва козметика, подходяща за определения тип кожа или състояние на кожата.

Типовете кожа са широко класифицирани в четири групи:

  • мазна – видимо омазняване, големи пори, черни точки и акне;
  • чувствителна – нетолерантна към много продукти и склонна към зачервяване;
  • суха – матова, груба или люспеста, склонна към появяване на сърбеж
  • нормална/ комбинирана – например, мазна в зоната на челото, носа и брадичката, но безпроблемна другаде;

Въпреки че повечето жени имат добра представа за техния вид кожа, те  не винаги успяват да разпознаят появило се кожно усложнение или проблем. Състояния като екзема, контактен дерматит, розацея и увреждане от слънцето предизвикват възпаление и разрушаване на кожната бариера.

Кожни проблеми, причинени от козметиката

Появата на акне е един от възможните проблеми, предизвикани от употребата на някои козметични продукти. То е свързано с определени съставки, които причиняват образуване на комедони (запушване на порите). Често срещано погрешно схващане е, че гримът физически блокира порите, докато всъщност запушването на порите се случва заради големия брой мъртви клетки на кожата. Не винаги е възможно да се определи дали даденият продукт е основната причина за образуването на акне, някоя от съставките или нанесеното количество.

Контактният дерматит е един от най-често срещаните проблеми, причинявани от грим и различни козметични продукти. Той може да се появи при всяка една използваща грим дама, но на по-голям риск са изложени тези с чувствителна кожа или с разрушена кожна бариера, причинена от екзема или розацея. Контактният дерматит причинява сърбящ, люспест червен обрив. Симптомите може да се появят незабавно, но е възможно да минат седмици или дори месеци преди да се появи дразнене на кожата, което затруднява идентифицирането на причината.

Алергичният контактен дерматит се появява, когато организмът изпитва постоянна непоносимост към съставка, нанесена върху кожата. Появява се червен, сърбящ обрив, понякога свързан с подуване или мехури, който се развива в рамките на 12-48 часа след нанасянето и може да стане хроничен при продължителна употреба. Алергенът се идентифицира трудно, тъй като в някои случаи продуктът се използва месеци или години преди да настъпи чувствителност към него.

Съставките, които следва да се избягват, са аромати и консерванти, които са най-честата причина за контактната алергия, произтичаща от козметиката. Съществуват над 5 000 различни аромати, използвани в продуктите за грижа за кожата, много от които са натурални растителни екстракти и етерични масла.

Други обичайни алергени включват консерванти, ланолин, кокосов диетаноламид (пенообразувател) и слънцезащитни съставки. Консерванти като парабени, формалдехид и Quaternium-15 са необходими във всички течни продукти, за да ги стабилизират и да предотвратят растежа на микробите. Често срещано погрешно схващане е, че природните и органичните вещества няма да причинят алергия или раздразнение, но определените типове кожа биха могли да развиват чувствителност към някои от тези съставки. Поради тази причина е оправдано търсенето и използването на хипоалергенни, ароматни и не-комедогенни продукти.

Ако все пак се развие обрив или кожно дразнене, първото нещо, което следва да се направи, е консултация със специалист и търсене на причината за възпалението. В тези случаи препоръчвам да се спре използването на всякакъв вид козметични продукти за разкрасяване в определената област. На следващ етап трябва да се потърси грим, който е специално формулиран за чувствителна и склонна към алергии кожа.

Когато проблемът отшуми, козметичните продукти следва да се нанасят един по един на засегнатите места, за да се види дали може да се идентифицира причинителят.  Добра идея е да се тества всеки един от тях в малка зона в областта на шията за седмица-две преди да бъде използван по цялото лице.

Всеки определен тип кожа има нужда от специфичния за нея набор от козметика за разкрасяване. Когато не можете да определите типа на Вашата кожа и имате колебания, консултирайте се със специалист, потърсете съвет и се доверете на изпитаните марки.