Д-р Манджукова

Гримът и вредните бактерии

Нанасянето на грим е част от всекидневния режим, който повечето жени   прилагат за подобряване и разкрасяване на външния вид. Фон дьо тен, спирала за мигли, молив за очи, сенки, червило съпътстват живота на модерната жена и придават завършеност на цялостната ѝ визия. С основна роля за подчертаването на очарователните черти и същевременно, за прикриването на някои моментни състояния по лицето, гримовете отдавна заемат челна позиция в козметичната индустрия.

Употребата на декоративна козметика може да започне от ранна тийнейджърска възраст и да продължи през целия жизнен цикъл. Но освен видимите ползи за външността, не бива да се подминават и възможните вреди, които крие редовното използване на грим.

Може да звучи изненадващ, но не е за пренебрегване, фактът, че в гримовете за лице се развиват вредни бактерии, които могат да доведат до инфекции и проблеми за кожата. Това важи в пълна сила за случаите, в които даден продукт се използва от повече от един човек. Именно поради тази причина е важно правилното съхранение на грима, подмяната му на определен период, особено след като е бил използван неколкократно и избягване споделянето му, независимо дали се случва с приятели или като проба в магазина. Да, крайната цел е придобиването на перфектна визия, но тя минава през поставянето на здравето на първо място.

При всяко нанасяне на определено средство за разкрасяване, започва съвсем естествен процес на прехвърляне големи количества мръсотия и микроорганизми от кожата върху продукта. Посредник за пренасянето най-често са четки, гъби и апликатори, през които постоянно преминават огромни количества бактерии. Съвсем естествено е да се предположи, че обикновеният потребител не подменя четката си след всяко използване или че я измива усърдно, след нанасяне на сенки. Така, с течение на времето, средствата за нанасяне върху лице се изпълват с микроби, което се отразява на кожата чрез различни състояния (акне, екзема, възпаление).

Какво не знаят обаче потребителите, което ги прави небрежни при използването на грим?

Бактериите процъфтяват в тъмна, влажна среда, която се образува в средствата за подобряване на външния вид, например вътрешността на капачката на червилото. Известно е, че по-голяма част от продуктите съдържат консерванти, които предотвратят развитието на микроорганизми, но всичко зависи от начинът, по който се употребява и съхранява съответният продукт. Като първо правило може да се отбележи правилното затваряне на контейнерите, което предотвратява навлизането на въздух, влага и микроби. На второ място, съхраняването на грим следва да се случва при стайна температура и на места, които не са изложени на пряка слънчева светлина.

Част от изследвания, проведени върху изделия за гримиране откриват наличието на стафилококи, стрептококи и ешерихия коли, които в последствие могат да причинят сериозни бактериални инфекции на кожата като импетиго, ектима, фоликулит, целулитис. Други често срещани състояния, свързани с навлизане на инфекция след споделяне на грим, са конюнктивит (изключително заразно състояние, което причинява зачервяване, сърбеж и сълзене на очите) и вирус на херпес симплекс, откриван в продуктите за устни.

Въпреки че производителите на средства за разкрасяване са длъжни да посочват срока на годност на изделията, е препоръчително да се прилагат някои общи насоки при употребата им, за да се намали вероятността от развитието на болестотворни организми. Така например спиралите за мигли и течните очни линии трябва да се изхвърлят три месеца след отваряне, особено, ако започнат да изглеждат различно, да изпускат неспецифична миризма или са били изложени на екстремни температури. Задължително е след инфекция на очите (конюнктивит) да се замени целият грим, защото бактериите-причинители остават върху използваното средство и четките за нанасяне.

Течни продукти, включително фон дьо тен, гланц за устни или червило, кремообразни сенки за очи и руж е разумно да бъдат заменени около шест месеца след първоначалната им употреба. Използването на продукт на водна основа е сериозна предпоставка за развитието на микроорганизми, особено след изтичане на действието на предпазващите консерванти. Всички останали изделия, с малка водна основа или прахообразни вещества могат да бъдат използвани за срок до две години.

И не на последно място, за предпазването от развитието на бактерии и образуването на инфекции, четката за нанасяне на грим следва да се почиства/изпира редовно или да се подменя на всеки 2-3 месеца. Добрите четки за грим успяват да разнесат прахообразните вещества по-добре и значително да подобрят външния вид. Вложените в тях средства могат да бъдат оправдани след дълга употреба, която обаче следва да е придружена с редовно изплакване и дезинфекциране.