Д-р Манджукова

Грижи за сухата кожа (част 1)

Кожата е първата и естествена преграда на тялото срещу влиянието на външния свят – климат, вода, температури, а вниманието към нея понякога изисква допълнителни грижи, за да бъде държана максимално дълго време здрава, хидратирана и гладка. Съществуват различни видове кожа – някои са силно омазнени, други – сухи и груби, трети – комбинирани. Но какъвто и да е нейният тип, се изискват воля, желание и търпение, за да бъде външният вид винаги безупречен и да носи удовлетворение на индивида.

Сухата кожа е много често срещано състояние, което може да бъде белязано с лющене, сърбеж и напукване, развивайки се във всяка част на тялото. В тези случаи обвивката е стегната, груба и може да стане доста по-чувствителна на външни влияния и да се зачерви. Тъй като лицето е по-изложено на атмосферните и климатични въздействия е важно да се открие правилната формула за ежедневна, рутинна грижа , с леки и ненатоварващи я козметични средства, които няма да премахнат естествената ѝ бариера.

Редно е да се знае, че повърхностните слоеве на кожата имат между 10% и 30% водно съдържание и поддържането на това ниво на хидратация е изключително важно. Без съмнение хидратираната кожа е красива за гледане. Тъй като е добре овлажнена, тя е гъвкава и еластична – два от отличителните белези на младата кожа. Нормалната хидратация позволява на кожата да запази и поддържа естествените вещества, на които разчита и които я поддържат здраво изглеждаща и защитена от негативните влияния върху околната среда. Нормално овлажнената кожа има и способността естествено да изчиства (ексфолира) натрупалите се токсини и мръсотия в порите.

Точно за това, когато обвивката е суха, всички тези посочени елементи липсват. За щастие научните изследвания постигнаха достатъчно голям напредък, за да очертаят пътя, който може да се предприеме, за да се превърне сухата кожа в хидратирана, подхранена и тонизирана.

Съществуват много причини, поради които кожата става суха. На първо място може да се посочи генетиката и предаването по наследство – значително чести са случаите, които придават сухия вид кожа на своето поколение. Тук следва да се прибавят и екологичните норми, уврежданията, причинени от слънцето, климатични и температурни въздействия. Не на последно място по значение се явява и видът на козметичните продукти за разкрасяване, които съдържат съставки, нарушаващи повърхността на кожата.

Независимо от причината, резултатът е, че кожата не поддържа нормалното си ниво на овлажняване.

Когато с грижата за кожата се дава необходимото ѝ, започва бавна и постепенна промяна в усещането и външния ѝ вид – тя отново става гладка, изпъната, еластична. Всекидневното внимание, което ѝ обръщаме се оказва от огромно значение.

Сутринта:

Първото нещо, което трябва да се направи, веднага след ставане от сън е изплакване на лицето с хладка вода. Това кара кожата да се чувства напълно освежена. По нататък следва поставянето на овлажняващ почистващ препарат за нежно почистване на лицето. Препоръчително е да се използва естествен продукт с минимално наличие на химикали. След това е време за тонизиране на кожата, при което може да се използва розова вода. Най-важната стъпка е нанасянето на овлажнител и масажирането на лицето, докато кожата не го абсорбира напълно. Преди поставянето на грим, е добре да се постави и слънцезащитен продукт с предпазващ фактор 30 и дори по-висок.

През деня:

Сутрешната рутинна грижа за кожата е достатъчна за часове напред, но около обяд действието на поставените хидратанти може да отслабне или да изчезне. Добре е в обедно време да се постави отново овлажнител върху цялата кожа или поне върху специфичните сухи области на лицето. Например, грижата за устните е от съществено значение, за да не стоят напукани и сухи – може да се използва балсам за устни, за да бъдат поддържани гладки през целия ден. Също така е препоръчително и естественото хидратиране на организма, които са от основно значение и за вида на кожата и предпазването ѝ от изсушаване. Хидратираният организъм значи и хидратирана кожа. Съветвам да се яде храна богата на витамини, да се избягва препечената и пържена храна, а да се набляга на суровата или варена. Преди напускане на работното място отново може да се нанесе хидратиращ продукт.

Преди сън:

Грижа за кожата преди сън има решаващо значение за нейния вид. Тя се възстановява най-добре по време на нощния сън – и ако се нанесат правилните продукти преди лягане – кожата ще се възстанови по-бързо и ще придобие здрав и стегнат вид. След прибиране от работа или вечеря е добре да се изплакне лицето с топла вода, да се почисти лицето от дневния грим с лек почистващ продукт. Силно препоръчително е почистването и хидратирането на лицето да се случват по същия начин, по който е направено и в сутрешните часове. Здравият и пълноценен сън (около 7-8 часа) ще дадат допълнителна свежест на външния вид.

С постоянна грижа, която полагаме, със сигурност можете да се преборите със сухата и груба кожа. Ключът към запазването на нейния здрав и гладък външен вид е постоянството. Не се отказвайте! Следвайте рутината, посочена по-горе, и след няколко дни ще забележите разликата.