Д-р Манджукова

Грижи за сухата кожа (част 2)

Рутинната и всекидневна грижа, която полагаме за кожата не винаги е достатъчна, за да изглежда в перфектно състояние. Много често тя ни предлага своите особености като прекалена сухота или твърде голямо омазняване и каквито и освежаващи и пречистващи формули да ползваме не всеки път успяваме да я приведем в желания от нас вид. Например, сухата кожа изглежда състарена, отдавна загубила еластичността си и създаваща дискомфорт на тези, които я имат. Тя причинява сърбеж, фини пукнатини и линии, както и зачервени участъци, а понякога и лющене.

Едно от многото предимства на днешните технологични постижения е способността ефективно да се лекуват състояния като грубата и суха кожа. Въпреки че този тип проблем може да се прояви под различни форми, медицината е напреднала до там, че да предложи достатъчно наброй варианти за лечение и хидратиране на сухотата и дразненето. Преди това обаче е редно да се знаят причините за това състояние и до какви заболявания може да доведе то.

В голяма част от случаите причинители на това състояние могат да бъдат климатичните условия – силното влияние на слънцето, прекалено студеното време или вледеняващият вятър. Парното и отоплителните инсталации, камините и печките на дърва оказват значително влияние за намаляването на влажността на въздуха, в помещенията, а оттам и върху нивото на овлажняване на човешката кожа. Използването на сапуни с тежки формули, както и по-силни перилни препарати, са често срещана причина за суха кожа и нерядко благоприятстват за алергични реакции от организма. Съществен фактор се явява и генетичната предразположеност – когато поне един от родителите има суха кожа, тогава тя може да се срещне като състояние и при наследниците му. Освен това, някои медицински състояния оказват отключващ ефект към развиването на суха кожа:

Кератозис пиларис. До 40% от възрастните и до 80% от тийнейджърите имат наследствено състояние на суха кожа, наречено кератоза пиларис, използвано в разговорния език като „гъша кожа“. Състоянието причинява мънички червени или плътни „натъртвания“ върху кожата, особено върху горната част на ръцете и бедрата, или по бузите при децата. „Натъртванията“ представляват мъртви кожни клетки и правят кожата груба, като шкурка. Този проблем предизвиква сърбеж през зимните месеци или при ниска влажност.

Атопичен дерматит. Според проучване от 2015 г до 20% от децата и 3% от възрастните по света имат атопичен дерматит – често срещан тип екзема, в който се появяват сърбящи петна по кожа. Лезиите се образуват на различни части от тялото, като обикновено засягат ръцете, коленете, гърба, а по главата – бузите и скалпа. Предизвикващите сърбеж екземи и честото чесане нараняват кожата и това води до нейното подуване и зачервяване. При по-тежки случаи на атопичен дерматит от засегнатите места може да започне да изтича течност (кожата да сълзи). Този тип екзема се среща често при хора, които също имат астма или сенна хрема.

Хормонални промени. При настъпването на хормонални промени, често сухотата на кожата става по-изразена – появяват се области от тялото с лющеща се кожа. Новородените често развиват майчина плака (розов лишей) – люспеста кожа на скалпа, в резултат на влиянието на майчините хормони по време на бременността. Хормоналните промени след менопаузата също водят до суха кожа.

Диабет или бъбречно заболяване. Хората с диабет или бъбречно заболяване развиват суха, сърбяща кожа на краката поради лоша циркулация. Това се случва, когато кожата не получи правилното количество кръвен поток.

Основната стъпка, която следва да се предприеме е кожата да бъде овлажнявана поне два или три пъти дневно. През лятото по-леките лосиони вършат отлична работа и действат подхранващо на кожата, докато в студените и сухи дни, когато кожата има по-голяма нужда от силно хидратиращи кремове. Съставките, които следва да съдържа един добър овлажнител са млечната киселина, глицеринът, вазелинът и хиалуроновата киселина. Ако овлажнителите, не подобряват вида на кожата, то консултация с дерматолог би имала положителен ефект, като е възможно той да предпише мехлем с богато съдържание на серамиди или протеини, които помагат за възстановяването на кожната бариера. Кожните кортикостероидни кремове са добър избор при лечение на силно раздразнена кожа и едно от посочените състояния по-горе – на атопичен дерматит. Чрез съставките си те успяват да въздействат и за успокояване на настъпили възпалителни процеси. Друга опция, извън предписаните от лекаря, са бариерните кремове, които имат способността да проникват малко по-дълбоко в кожата, в сравнение със стандартните хидратиращи кремове.

При хора със силно изразена кератозис пиларис, овлажняващите кремове, съдържащи урея или млечна киселина помагат за справяне на възникналия проблем със сърбежа, но не и с изглаждането на кожата. Химическият пилинг или локални ретиноиди определено помагат за нейния по-мек и гладък вид.

В дермато-козметичен център Belle Femme се използват едни от най-съвременните технологии и лечения, които спомагат за изглаждането на областите с груба и суха кожа, появили се в резултат на различни състояния. На всеки един пациент страдащ от подобно кожно състояние мога да препоръчам разнообразие от възможности за лечение, включващи локален кожен продукт, лазерно лечение, микродермабразио, химически пилинг, хидратиращи средства, за да излекува и успокои кожата си. Гарантираните резултати са здраво изглеждаща кожа, гладка и мека на допир, хидратирана и подхранена.