Д-р Манджукова

Грижи за мазната кожа

Естественото овлажняване на кожата е един от процесите, който е съществена част от това тя да бъде здрава и изглеждаща млада. Благодарение на функциите на мастните жлези, кожата получава необходимата ѝ хидратация и това води до забавяне на остаряването ѝ (минимално количество бръчки и фини линии). Уви, не всяка кожа произвежда достатъчно количество собствен овлажнител и това от определен момент нататък, с напредването на възрастта, я прави суха, изтъняла и набраздена. От друга страна, силно омазнената кожа се дължи на прекомерните количества естествена мазнина, идваща от жлезите. Използването на сухи почистващи козметични продукти или прекалено силно овлажняващи може да наруши естествения баланс на кожата и това да доведе до съществени дерматологични проблеми. А всъщност целта на козметичните средства за рутинна грижа е да постигнат здравословно равновесие, което да направи външния вид на кожата здрав, тонизиран и гладък.

Състоянието на омазнена кожа се дължи на прекомерно производство на естествените мазнини, известни като себум. Това е предимно генетична черта, но също така силно влияние оказват и хормоналните промени, които увеличават количеството на мъжките хормони (андрогени) в организма, особено по време на пубертета. Андрогените от своя страна стимулират мастните жлези в кожата, което води до завишено производство на себум.

Наред с изброените по-горе фактори, могат да се прибавят и външни такива, като климатичните особености, използването на козметика, която засилва количествата себум.

Макар че омазняването запушва порите и води до поява на акне, част от дерматолозите смятат, че мазната кожа има много предимства – например, забавя появата на сериозни бръчки и ранното образуване на възрастови петна.

Мазната кожа най-често засяга лицето и се характеризира със следните симптоми:

  • Лъскав и мазен външен вид
  • Големи и видими пори по кожата
  • Пъпки с гноен връх (акне)
  • Запушени пори и черни точки

Мазната кожа се контролира трудно, тъй като е даденост на човек още от раждането или се появява в тинейджърските години с настъпването на хормонални промени.  Хората, които имат този проблем, трябва да се заредят с търпение и да насочат вниманието си към следните шест стъпки за овладяване този вид състояние на кожата:

  1. Всекидневна рутинна грижа за кожата

Мийте лицето си два пъти дневно – сутрин и вечер, като е редно дамите да се уверяват преди лягане, че гримът им е напълно свален. Бета хидрокси киселините (като салициловата киселина) помагат за по-доброто почистване на лицето, намаляване на натрупалата се мръсотия и токсини, отпушване на порите и осигуряване на по-дълбоко почистване. Мазната кожа няма нищо общо с лошата хигиена, поради тази причина не е необходимо да миете лицето си твърде често. Всъщност, прекалено честото измиване може да доведе до изсушаване, което от своя страна да засили производството на себум. При всекидневното почистване не е необходимо да се използват тонери, тъй като голяма част от тях съдържат алкохол и могат да разрушат естествената защитна функция на кожата.

  1. Овлажняване

Въпреки че в определени случаи кожата произвежда твърде големи количества мазнина (себум), тя се нуждае от хидратация, за да поддържа своята бариерна функция. Голяма част от продуктите против акне я изсушават, вместо да ѝ осигурят адекватно хидратиране. Съветвам да се избягват тежките овлажняващи вещества, а да се възползвате от кремове без мазнини.

  1. Ексфолиране

Ексфолирането насърчава здравословното кръвообращение в кожата. Също така помага за отстраняване на повърхностните мъртви кожни клетки и предотвратява блокирането на порите. Съветвам да не се прекалява с ексфолирането, тъй като това може да нарани кожата, да я направи чувствителна и да предизвика поява на акне.

  1. Подхранване

Използване на продукт, чиято основа е ретиноид (витамин А), е едно от подходящите средства за подхранване на мазна кожа и постигане на баланс в нивата на хидратиране. Ретиноидите намаляват произвеждания от кожата себум, съответно предотвратяват и образуването на акне.

  1. Избор на грим

Препоръчително е да се избягват тежки гримове, които обикновено запушват порите на кожата и водят до появяване на комедони и акне. Закупуването на козметични продукти, които осигуряват матов ефект и не съдържат мазнини би било полезно за хората, които имат проблем с омазнената и чувствителна кожа..

  1. Здравословна храна и прием на вода

Избягването на тежки и мазни храни определено помага за намаляването производството на себум, което рефлектира върху цялостния вид на кожата. Плодовете, от друга страна, осигуряват достатъчно количество антиоксиданти, които подхранват целия организъм и оказват благоприятно влияние върху кожата. Съветвам да се яде питателна и здравословна храна за нормално функциониране на организма. Приемайте достатъчно големи количества вода, за да поддържате тялото си хидратирано. Водата е неизчерпаем източник на енергия и осигурява адекватно хидратиране на кожата.