Д-р Манджукова

Грижа за чувствителната кожа

Всяка кожа заслужава да получава нежна грижа и нужните за нейното здраве подхранващи вещества. Събирането и натрупването на знания за индивидуалните потребности повишава вероятността за снабдяване на кожата с необходимите ѝ съставки и от елементите, от които тя има най-много нужда, като същевременно бъдат избегнати възможни странични ефекти и нежелани реакции. За един определен тип външна обвивка – т. нар. чувствителната кожа, обаче, намирането на точните средства понякога е мисия невъзможна, защото вероятността от реакция сериозно нараства при нанасянето на по-голяма част от предлаганите формули.

„Чувствителна“ не е медицински термин, отнасящ се за кожата, но най-общо се използва за този тип, който е с нарушена бариера, изсушава се по-лесно и бързо и развива възпаления, зачервявания и раздразнения от различни видове външни фактори (влага, екстремни температури силен вятър, силно слънце, силно хлорирани басейни) и козметични формули. Това я прави трудна за поддържане и е препоръчително да се потърси съдействието на дерматолог, който би могъл да предложи оптимално решение като продукти за рутинна грижа и процедури.

Несъмнено, всеки тип кожа се нуждае от овлажняване, за да поддържа своя естествен вид, както и да се предпазва от проблемите, характерни за дехидратираната кожа – възпаления, зачервявания, обриви и др. Известно е, че чувствителната кожа е с изразена висока степен на сухота. Поради тази причина за нея е разумно да се използва нежен продукт, който няма да предизвика раздразнение, но в същото време ще осигури нужното овлажняване. Абсолютно задължително е хидратиращият продукт да не съдържа алкохол, аромати, сулфати, оцветяващи агенти и консерванти. Вместо това, върху етикета със съставките е добре да са включени хиалуронова киселина, серамиди или алое вера. В рутинната грижа за  този вид кожа е от изключително голямо значение да се включат фантастичните свойства на ниацинамида (форма на витамин Б3), заради подчертано възстановяващите му свойства и способността му да поддържа предпазващата функция на кожата и да подобрява текстурата, тена и устойчивостта. Разумно е да се избягват ретиноиди, AHA и BHA, тъй като те са много силни и биха предизвикали реакция.

Най-общо хидратиращите формули се разделят на хюмектанти (които привличат водата към кожата, например хиалуронова киселина), оклузиви (които създават физическа бариера върху кожата) и емолиенти (които помагат за възстановяване на бариерата, например серамиди). В идеалния случай подходящият продукт трябва да бъде и емолиент, и оклузив – за да може едновременно да хидратира и да не допуска външни агенти да проникват през външната бариера.

Почистването на чувствителната кожа вечер не бива да се пренебрегва и поне веднъж на ден е добре да се измива с вода и щадящ, неагресивен продукт. В този случай дори температурата на водата е от значение – тя трябва да е хладка, а не гореща, за да отмие нечистотиите, но в същото време да не наруши баланса на влагата. Тази стъпка с измиването е силно препоръчителна и специалистите съветват да не се пропуска, тъй като неизчистените и запушени пори са потенциална причина за възпаление и раздразнение. Дали е избран правилният почистващ продукт може да се каже едва след изплакване на лицето/тялото, като кожата трябва да се усеща мека и нежна, а не опъната и суха. При всички случаи е задължително да се избягват формули, съдържащи содиум лаурил сулфат, силен и агресивен агент, който допълнително изсушава и дразни кожата. Необходимо е да не се използват луфи, групи кърпи, както и да се избягва силното търкане и триене. При подсушаване е нужно лицето да се попие с мека кърпа с леки, потупващи движения и веднага след това да се хидратира, за да се запечати влагата в кожата. При сутрешната рутина е достатъчно кожата да се изплакне с вода, но не е и грешно ако се използва нежно измиващо средство.

При пазаруване в специализираните магазини и аптеките, потребителите могат да следят за наличието на две подпомагащи тяхното търсене думи, които означават подходящ за чувствителна кожа продукт – „некомедогенен“ и „хипоалергичен“. Все пак трябва да се има предвид и факта, че не навсякъде по света се изисква козметичните фирми да предоставят доказателства при определянето на един продукт като, например, хипоалергичен. Затова трябва да се подхожда със знание и търпение при избора на подходящите опаковки. В случай на усещане за парене, изгаряне, сърбеж, зачервяване, силно опъване на кожата, е необходимо незабавно да се потърси дерматолог, за да се предотврати задълбочаване на симптомите.

За облекчаване и в помощ на чувствителната кожа могат да се следват и няколко общи съвета и стъпки:

  • да не се излага продължително на слънце без приложено върху нея средство за слънцезащита, която от своя страна е добре да съдържа цинков оксид и титаниев диоксид;
  • да се избягват помещения с климатици и с много висока температура;
  • да се използват овлажнители за въздух, когато е възможно;
  • да не се записват ексфолиращи процедури с химичен пилинг;
  • да не се пипа лицето с повод и без повод, за да не се пренесат бактерии и микроби;
  • да се избират продукти на базата на минерали, когато се подхожда към декоративния вид козметика.