Д-р Манджукова

Грижа за сухите ръце през зимата

Зимата вече почука на врата, а с нея ниските температури и така мечтания за любителите на зимните развлечения сняг. Всеки сезон има свой чар и предразполага към определени неща, които обичаме да правим – да се съберем с приятели край камина, да се наслаждаваме на приказната гледка, която се разкрива от прозореца или пък просто да се потопим в  сентенцията „За да оценим красотата на всяка една снежинка, е необходимо да я посрещнем навън“. Да, вярно е – зимата има своите запомнящи се моменти, но трябва да се съобразим с особеностите ѝ.

Редно е да знаем, че студеният въздух отнема естествената влага от кожата, оставяйки я дехидратирана, напукана и кървяща. Неглижирането на основни правила в грижата за кожата, студеното време може да доведе до състояния като сухота, екзема и псориазис. Ниските нива на влажност водят до сух въздух, което допълнително рефлектира върху епидермалната обвивка. Допълнително нещата могат да се влошат от изкуствено създадената топлина в офиса или дома, която изсушава въздуха, както и горещите душове и тежките почистващи препарати.

Една от най-застрашените области от човешкото тяло (изключвайки лицето), която в повечето случаи е изложена на пронизващия вятър и минусовите температури, е кожата на ръцете. Причината за това може да бъде липсата на предпазни мерки, каквито са ръкавиците, както и фактът, че в тези зони кожата е снабдена с много по-малко мастни жлези (на китките те изобщо отсъстват), което пречи на естественото овлажняване. За това и първите признаци на остаряването се проявяват именно там.

Не рядко сме чували експертите да твърдят, че видът ръцете издава начина, по който се грижим за себе си. Ето защо проблемите за разрешаване в тази част от тялото са не по-малко важни от зони като лицето, шията и деколтето. За да се справим с тази неприятна ситуация, е необходимо да спазваме няколко важни и същевременно лесни и ненатоварващи правила:

Измиване на ръцете с лек натурален сапун

Много хора свързват сапуна с изсушаване на кожата, но истината е съвсем проста – леките формули и естествените съставки не дехидратират кожата. В миналото сапуните са били произвеждани като комбинация от мазнини, комбинирани с алкализатор, но в наши дни към сместа се добавят тежки химически почистващи препарати, което спомага за по-доброто измиване на мръсотията и вредните микроорганизми. Препоръчва се да се избягват сапуни, натоварени с химикали, а да се търсят изделия, съдържащи например зеленчукова глицеринова основа или течен кастилен сапун.

Ексфолиране на кожата

Преминаването към тази стъпка определено помага за разтоварването на кожата от натрупалите се вредни вещества, както и помага за „отварянето“ ѝ към подхранващите и овлажняващи кремове, които ще се приложат в последствие. Нанасяне на голямо количество от ексфолианта с глина и жожоба върху гърба на ръцете и пръстите и оставянето му в продължение на пет минути определено спомага за изчистване на мръсотията, натрупала се в кожата. След това е подходящо да се добавят няколко капки топла вода към върховете на пръстите и да се премине към търкане, включително между пръстите и върху дланите си.

Използване на масло

Козметичната индустрия изобилства от различни видове масла, които имат способността да действат като страхотни овлажнители. Кокосовото е едно от най-популярните, заради своите антиоксидантни и антибактериални свойства. То се абсорбира в дълбоките слоеве на кожата, като укрепва тъканта и я прави да изглежда по-стегната. Ензимите в кокосовите липиди помагат за премахване на външния слой от мъртвите кожни клетки, което кара кожата да изглежда гладка. Други опции за добавяне на масла във всекидневната грижа за ръцете през зимата са продукти от грозде, жожоба, сладък бадем и зехтин.

Овлажняване преди лягане

Това е ключовият момент във всяка рутинна грижа за ръцете, към който трябва да се подхожда през всеки сезон, но с повишено внимание през зимата. Препоръчително е използването на натурални съставки, дар от природата – които са богати на антиоксиданти и полезни вещества като витамини, омега киселини и др. Специалистите съветват да се използват овлажняващи средства като пропилен гликол, млечна и хиалуронова киселина.

Носене на ръкавици

Добрият външен вид на ръцете, избягването на сухота и напукване в голямата си част се дължи на използването на предпазни средства като ръкавиците. Употребата им предпазва натрупаната влага и не позволява достигането до кожата на мразовития и изсушаващ въздух. Просто е нужно да подберем чифт ръкавици, подходящи за личния вкус.