Д-р Манджукова

Грижа за кожата – стъпки и времетраене за поставяне на продуктите за красота

Безупречният вид на кожата не е просто въпрос на ДНК – и това не е въпрос на интерпретации или някоя нова теория в обширната вселена на грижата за кожата. Години наред хората, които отдават значение на своята външност знаят, че ежедневните навици всъщност оказват голямо влияние върху това, което се вижда в огледалото. Позовавайки се на тази безспорна истина, козметичните компании произвеждат и заливат пазарите с иновативни формули за всеки един проблем и всеки един тип кожа. В новото хилядолетие продуктите за поддържане и освежаване на външния вид наистина са неизмерими, а това може да обърка и експертите по красота. Тук може да бъдат добавени и рецензиите на продуктите, за които пише в специализираните издания или лекарите, които дават своите препоръки, и в края на краищата да се установи, че в главата на всеки човек е настанала огромна бъркотия.

Не бива да се забравя, че тайната на блестящата кожа се корени в индивидуалния подход към нея. Но освен това съществува и още една малка тайна. Голяма част от специалистите считат, че продължителността на времето, прекарано в нанасянето на продуктите, е толкова важно, колкото и редът, в който се нанасят. Неправилното наслояване на закупените изделия може да доведе до тяхната неефективност или дори до дразнене на кожата.

Ако за формулите за възстановяване и подсилване не е осигурено достатъчно време за проникване в дълбоките слоеве на кожата, те няма да работят по начина, по който е описано в рецензиите. Това твърдение е валидно в пълна степен при грижата за кожата в няколко стъпки – активните съставки да не могат да достигнат до кожата, което прави цялостна рутина загуба на време.

Едно достъпно написано ръководство за рутинна грижа, в стъпка по стъпка за сутрешните и вечерните процедури, би помогнало на потребителите да научат кой продукт трябва да използват първо, колко време трябва да го прилагат и колко минути трябва да оставят между всяка стъпка.

Сутрешна рутинна грижа за кожата

1. Почистващо средство – Експертите считат, че тази стъпка трябва да отнеме от 30 секунди до минута, като почистващият препарат се втрива в кожата с леки масажиращи движения. Лицето се изплаква веднага след последното движение с пръстите по лицето, освен ако почистващият продукт не съдържа активни съставки като алфа-хидрокси киселина.

Време за изчакване: Препоръчително е кожата да се почувства напълно суха преди предприемането на следващата стъпка, освен ако не се използва хидратиращ тоник, съдържащ хиалуронова киселина – в този случай е добре тоникът да се нанесе веднага след почистване на лицето.

Експертен съвет: Потребителите да отделят повече внимание и да масажират по-дълго с почистващия препарат най-мазните зони като Т-зоната. Това действие ще помогне за премахване на наслояванията на порите.

2. Тоник – След почистване на лицето е време за нанасяне на тоник. Трябва да се отдели толкова време, колкото е необходимо, за почистването на лицето с напоен памучен тампон. Обикновено отнема около 30 секунди.

Време за изчакване: Ако използваната формула съдържа алкохол или други стягащи съставки, те ще изсъхнат моментално и може да се премине към следващата стъпка.

3. Серум – Той помага на кожата да придобие гладък вид. Тази стъпка трябва да отнеме около 30 секунди или времето, необходимо за заглаждане на продукта върху цялото лице.

Време за изчакване: сега е моментът за преминаване към областта около очите, за да може рутинната грижа да продължи веднага.

4. Околоочен крем – Кожата около очите е твърде чувствителна и деликатна, така че е необходимо да се прилагат специфични продукти, за да се избегне увреждане или раздразнение. Тази стъпка отнема около 30 секунди.

Време на изчакване: Следващата стъпка е третиране на петна, което не се отнася за зоната около очите. Поради тази причина потребителите могат да продължат веднага.

5. Лечение на петна – Потребителите могат да третират петната едно по едно с продукт, който ще им помогне да намалят възпалението и да успокоят зоната, като същевременно избягват развиването на инфекция. Времето, което ще отнеме тази стъпка, зависи от количеството и размера на петното, но приблизително около 15 секунди.

Време на изчакване: Важно е да се даде достатъчно време на продукта да проникне в кожата и да бъде абсорбиран, така че трябва да се остави поне една минута, преди преминаване към следващата стъпка.

6. Овлажнител – Нанасянето и разстилането на овлажнител по лицето и шията обикновено отнема от една до две минути.

Време на изчакване: Кремът трябва да попие напълно, преди преминаване към следващата стъпка. Обикновено се чака поне една до две минути или докато кожата не стане лепкава на допир.

7. Слънцезащитен крем – Изненадващо, това е стъпката, която трябва да отнеме най-дълго време в сутрешната рутинна грижа за кожата, така че индивидите да се уверят, че е направена с най-голямо внимание, за да постигнете нужния ефект. Ако се нанася върху цялото тяло, трябва да се отделят две минути в старателно втриване. В случай, че ще се поставя само върху лицето и шията – минута-две трябва да са напълно достатъчни.

Експертен съвет: Независимо от това кога започва сутрешната рутина, е препоръчително да се оставят около 5 до 10 минути, за да попият всичките продукти напълно, преди да се премине към поставянето на грим. Този съвет в най-голяма степен важи за слънцезащитния крем. Нанасянето на грим може да наруши действието на предпазващият от ултравиолетовите лъчи продукт.

Нощна рутинна грижа за кожата

Нощната рутина отнема малко повече време, ако се добавят пилинги, серуми, есенции и/или маски за лице и още повече, ако използват масажиращи уреди за шия и лице.  

1. и 2. Стъпки едно и две остават същите като при сутрешната рутина, но има няколко промени в следващите стъпки:

3. Крем за очи – Както беше споменато по-горе, кожата около очите трябва да се третира с продукти, специално формулирани за тази област, за да се избегне дразнене.

Време на изчакване: Може веднага да се премине към следващата стъпка.

4. Третиране на определен проблем – В зависимост от вида лечение, което ще се приложи – поставянето на серуми, продукт срещу акне, нанасяне на ретинол или пилинг – трябва да се следват техните инструкции, както е посочено, за да се избегне ненужен стрес или увреждане на кожата.

Време на изчакване: Много е важно при прилагането на различни терапии, индивидите да се уверят, че различните лечения не взаимодействат помежду си и се прилагат в правилния ред.

5. Нощен крем – Това е последната стъпка от нощната рутина. Обикновено отнема около една до две минути за нанасяне на крем върху лицето и шията. Въпреки това, ако за нанасянето на изделието се използва ролка за лице или гуа ша, то определено потребителите могат да отделят малко повече минути за тази стъпка.

Въпреки приключването на нощната рутина, е съвесм разумно да се оставят 10 минути за пълното попиване на продуктите в кожата, за да не се озоват всички полезни съставки върху калъфката на възглавницата