Д-р Манджукова

Грижа за кожата според възрастта (40‘години)

Както вече всеки от нас знае, човешкото тяло, в това число и кожата, се променят с възрастта. Следвайки нормалния ход на житейския цикъл, остаряването е съвсем нормален процес, при който се наблюдава характерната загуба на еластичност, обем, гладкост на кожата и образуването на финни линии, бръчки, пигментни петна и други специфични за зрелостта белези. Въпреки, че могат да бъдат неудобни, понякога стресиращи, естетичната медицина и дерматологията са намерили подходящите решения за намаляване на признаците на старостта.

Изграждането на режим за грижа към кожата е задължение на всеки един от нас, особено ако държим на цялостното си здраве и разбира се, поставяме изисквания към външния си вид. Поддържането на рутина за външния вид не е просто самоцел, а изисква познаване на индивидуалните потребности на кожата и същевременно знание за подходящите активни съставки, които да се включат на помощ за предотвратяване на ранните симптоми на стареене.

Грижата за кожата е строго индивидуален подход, който изисква съобразяване както с определения сезон, така и с възрастта на индивида. Въпреки че прекрасния нежен почистващ продукт върши отлично своята работа, когато сме на 20, е напълно възможно в късните 30 той да загуби своята ефикасност и да се наложи нова корекция въз основа на текущите нужди. Така средствата за красота, които са били подходящи в самото начало на рутинния режим, постепенно отстъпват място на професионални препарати за почистване, хидратиране, изравняване на тена и стягане.

След като разгледахме подходящата грижа за кожата през 20-те и 30-те години от човешкия живот, следва да се качим с едно стъпало по-нагоре.

Рутинна грижа за кожата 40‘те години:

Снабдени с подходяща рутина за предотвратяване на стареенето, която сме започнали през 30-те си години, грижата за кожата през 40-те е свързана с усъвършенстване на установения режим. Специалистите твърдят, че до 40-те години скоростта на обновяване на кожата ни се е забавила до повече от два пъти в сравнение с ранните 20 години (средно 45 дни срещу 20 дни). Лечението на рани и акне отнема много повече време, а слънчевите лъчи се настаняват все по-удобно върху външната бариера, увреждат ДНК на кожата и разграждат колагена много по-бързо, отколкото организмът може да произведе.

Основната мисия в този период е да предоставим на кожата необходимите елементи, от които тя истински се нуждае, за да продължи да бъде млада, блестяща и плътна. Експертите съветват да се включат продукти, които нежно възстановяват повърхността ѝ и същевременно съдействат за подхранването ѝ по време на сън. Друг акцент трябва да бъде върху наслояването на хидратиращи продукти (серум, масло за лице, овлажнител), за да се осигурят истински добри резултати.

1. Хидратиращ почистващ продукт

Както всички други десетилетия в живота, ежедневното почистване на кожата е абсолютно задължително. Измиването на лицето преди лягане не само помага за премахване на натрупаните през деня замърсявания от себум, грим, околна среда,  но също така намалява шанса от запушване на порите. Това е и първата стъпка в подпомагане клетките на кожата в усилията им за бърз обмен и възстановяване.

Препоръчват се ежедневни почистващи средства, които могат да помогнат на кожата да премахне натрупаните замърсявания, да я подхранят и хидратират. Една добра опция е подхранващото маслиново масло и витамин Е, тъй като в комбинация те не само почистват, но и хидратират кожата, без да оставят мазни петна.

Стига да е нежен, всеки почистващ препарат е добър, а в случаите на акне е добре да се използва изделие, съдържащо салицилова киселина.

2. Антиоксидантен серум

Подобно на 30-те години, следващото десетилетие е свързано със защита и превенция на бариерата с помощта на мощни антиоксиданти. Подходящо е закупуването на богат на антиоксиданти серум, за да се предпази кожата от последиците от излагането на слънце и замърсяването.

Формулирани с естествени съставки, които предпазват кожата от увреждане от слънцето и стареене, богатият на антиоксиданти серум за лице може да подобри цялостно текстурата, да насърчи производството на колаген и да предпази от ултравиолетовите лъчи и вредите от околната среда.

3. Ретинол

Въпреки че в края на 30-те години може да е добавен продукт за грижа към кожата с ретинол, това е точната съставка за този период от живота. Научно доказано е, че локалните ретиноиди (витамин А) помагат за намаляване на фините линии чрез увеличаване на синтеза на колаген и намаляване на разграждането на колаген при хората над 40 години. Ретинолът също така успява да коригира увреждането от слънцето и да подобри текстурата и обезцветяването на кожата чрез увеличаване на клетъчния оборот.  

Все пак е препоръчително преди закупуването на препарат с ретинол да се потърси съветът на опитен експерт, за да се определи конкретния продукт, както и концентрацията на веществото в него.

4. Поставяне на нежен крем за лице

Независимо от възрастта, кремът за лице винаги може да помогне за хидратиране и възстановяване на кожата. За специфичните 40 години, разумен избор може да бъдат по-фокусираните овлажнители, които адресират признаците на стареене като фини линии, бръчки, тъмни петна и други. Този тип средства трябва да работят за възстановяване, подмладяване и защита на кожата от агресорите на околната среда. 

5. Околоочен крем за борба със специфични проблеми

Що се отнася до кремовете за очи, подходящи за използване през 40-те години, специалистите са единодушни, че е добре да се употребява такъв,  който се фокусира върху конкретни проблеми със стареенето като фини линии, бръчки и тъмни кръгове. Използването на околоочен крем, който е формулиран за специфичен тип кожа, може не само да гарантира поддържането на здрав и сияен околоочен контур, но също така може да помогне за намаляване на признаците на стареене.

Отличен избор са формулите със смес от пептиди и антиоксиданти, които предотвратяват признаците на стареене, поддържат зоната под очите хидратирана, изглаждат и намаляват тъмните кръгове.

6. Слънцезащитен крем с цинк

Включването на ретинол в грижата за кожата, задължително трябва да кореспондира с адекватна слънцезащита, тъй като се увеличава обмяната на клетките и горният слой от мъртви кожни клетки е не толкова плътен. За тази възраст е подходящ слънцезащитен крем с цинков оксид.

Цинковият оксид е физическо слънцезащитно средство, което може да помогне за предпазване на кожата от слънчевите ултравиолетовите А и Б лъчи. Действа, като образува физическа бариера за светлината и отразява слънчевите лъчи далеч от кожата. Цинковият оксид е с нисък риск за дразнене на кожата и може да се използва както във формули за всички типове кожа, така и да се намери в слънцезащитни продукти, създадени както за лице и за тяло.

7. Естетични процедури

Съвсем реално е естетичните процедури в този житейски период да се превърнат в практика, тъй като външната обвивка има нужда от адекватно почистване и подхранване. Напредъкът на медицината в тази област предлага нехирургични козметични процедури, които могат да се справят с видими признаци на стареене като фини линии и бръчки, хиперпигментация, отпусната кожа и изтъняла коса. Като възприемат проактивен подход към здравето и поддържането на кожата, пациентите могат да забавят (или потенциално дори да избегнат) по-инвазивните хирургични процедури в бъдеще.

Подходящи за 40+ могат да бъдат:

Инжекции с невротоксини – Парализиращо мускулите вещество се използва за предотвратяване образуването на набраздяване чрез инхибиране на движението на мускулите, което причинява линии и бръчки. Реалното действие на инжекциите отнема около седмица, , а за най-добри резултати са необходими сесии на всеки три до шест месеца.

Дермални филъри – Тъй като производството на колаген и еластин в тялото намалява с възрастта, мъжете и жените могат да започнат да забелязват отпуснатост, намалена еластичност и липса на обем в областите на лицето, шията и тялото. При жените хормоналните промени, които съпътстват менопаузата, могат допълнително да повлияят на този процес.

В тези случаи филърите с хиалуронова киселина за меки тъкани могат да се използват върху различни части на тялото (въпреки че те се използват най-често върху лицето), за да изпълнят и изгладят нежеланите линии и бръчки.

Подобно на инжекциите с невротоксин, резултатите са едновременно бързи и ефективни, но е необходима поддръжка на всеки шест месеца до две години в зависимост от вида на пълнителя и зоната, която се третира.

Фракционно лазерно лечение – Лазерното обновяване на кожата има способността да разреши много от проблемите, които съпътстват този период – фини линии, бръчки, слънчеви петна, неравномерен тен, белези от акне. Независимо дали ще се приложи аблативно или неаблативно лечение, енергията от лазера адресира уврежданията, като същевременно стимулира производството на колаген, което води до светъл, гладък и стегнат тен.

Въпреки че разраняващите аблативни фракционни лазери имат способността да премахват тънки слоеве кожа за по-силни резултати, лечението идва с по-дълго време на престой в сравнение с ненараняващите неаблативни апарати. Но трябва да се отбележи, че неаблативните фракционни лазери могат да изискват от три до пет сесии, за да се видят изсветляващи, тонизиращи и стягащи ефекти.