Д-р Манджукова

Грижа за кожата според възрастта (20‘години)

Годините неумолимо следват своя забързан ход, а ние вървим наравно с тях и се променяме неосъзнато и изцяло. Всички се стремим да намерим формулата на вечната младост… или поне да остаряваме грациозно, със сияен тен, без много бръчки, тъмни петна и загуба на еластичност на кожата, които са нещо обичайно за зрялата кожа. Тайната на блясъка през целия житейски цикъл може да се изведе в едно изречение: да изградим рутина с високо ефективни продукти, формулирани от мощни активни съставки, които насърчават оптималното здраве и задоволяват индивидуалните потребности на кожата.

В основата си рутинната грижа за кожата трябва да предотвратява ранното стареене, да адресира типичните проблеми на зрялата кожа, като същевременно подхранва така важната бариера за влага на повърхността на кожата. Силната и здрава бариера, която поддържа и запазва влагата е от изключително значение, тъй като тя не само задържа хидратацията, но също така блокира дразнителите и замърсителите, за да предпази организма от агресорите на  околната среда.

Хората могат да се възползват от предимствата на всяка възраст, когато осигурят на външната обвивка необходимото – хидратация, витамини и хранителни вещества – както от маркови и доказани изделия за красота, така и чрез естетичните процедури в доказани дерматологични центрове.

Никога не е твърде рано да съставим и започнем да изпълняваме рутинна грижа за кожата, която предотвратява стареенето и някои други, свързани с него състояния. Поддържането на бариерата с мощни иновативни продукти още в началото на 20-те и в последствие през 30-те години, определено ще даде преднина в борбата с появата на линии, неравномерна текстура, хиперпигментация, загубата на блясък и отпуснатостта, които се появяват на по-късен етап в живота.

Рутинна грижа за кожата 20‘те години:

Докато този красив период от живота – 20‘те години – е свързан с насладата от младежкото излъчване, той несъмнено трябва да се обвърже и със създаването на съвремени и съобразени с необходимостите на кожата грижи, които в последствие ще се превърнат в рутина и ще помогнат за поддържане на блясъка с напредване на възрастта.

Създаването и утвърждаването на подходящ режим, който работи за поддържане на външната красота, всъщност не е чак толкова сложна задача. За начало не се изискват много продукти, а спазването на някои прости правила.

1. Използване на подходяща слънцезащита

Всеки ден и постоянно! Основна рутинна стъпка в грижата за кожата, слънцезащитният крем е задължителен за защита на кожата от вредните ултравиолетови лъчи, дори когато времето не изглежда обещаващо или прекарваме време на закрито, тъй като вредните лъчи все още могат да проникнат в кожата през прозорците. Пренебрегването на вредното въздействие на слънцето е причина номер едно за преждевременното стареене на кожата. Ето защо ежедневната, последователна употреба на слънцезащитни продукти е наложителна, за да се предотврати образуването на фини линии и бръчки, обезцветяване, преждевременно стареене, промени в текстурата и дори рак на кожата.

2. Почистващо средство

Измененията в кожата обикновено започва с пубертета, тъй като половите хормони увеличават производството на мазнини, допринасяйки за акне и сериозно омазняване. Препоръчително е лицето да се почиства поне два пъти на ден, но ако това се окаже трудно постижимо, то задължително вечерта преди сън. Експертите съветват да не се пренебрегва тази стъпка, особено в случаите, при които е поставен грим на лицето. Една от подходящите опции е да се използва гел за лице, който не съдържа сапун. За мазния тип кожа е подходящ препарат със салицилова киселина или бензоил пероксид. За смесена или суха кожа – кремообразен почистващ препарат.

3. Лечение на акне

Без значение добре е изградена грижата за кожата, никой не е застрахован от появата на пъпки. Специалистите-дерматолози препоръчват кожата да се ексфолира от два до три пъти седмично и да прилага подхранваща маска за лице около един до два пъти седмично. В допълнение – подходящо е да се проведе консултация с опитен експерт и да се приложи подходящ тип терапия за средни до тежки случаи на акне.

4. Използване на овлажнител

Независимо дали кожата е склонна към образуване на акне, всеки се нуждае от овлажнител в своя режим поддържане на външния облик. Въпреки общоприетия мит, кремовете за лице не са причина за появяването на пъпки.

Разумно е да се потърси средство с широкоспектърна (UVA/UVB) защита и предпазващ фактор 30. Препоръчват се овлажнители с титанов диоксид или цинков оксид. В началото, за да не се забравя нанасянето, е добре продуктът да се държи на видно място, което ще подсеща за използването му (например, близо до пастата за зъби). Средството е редно да се поставя върху цялото лице, шия, деколте и – когато са изложени – горната част на ушите.

5. Нощно лечение

Пептидите (поредици от аминокиселини) имат основна роля в предотвратяване образуването на фини линии и бръчки, така че е препоръчително да се опита пептиден серум с хидратиращи съставки като хиалуронова киселина. При акне или при видими признаци на увреждане от слънцето като слънчеви петна (хиперпигментация), е добре да се използва ретиноиден лосион или продукт, съдържащ ретинол.

6. Допълнителни процедури

Друг ключов компонент е използването на висококачествени продукти за грижа за кожата и грим – инвестиции, които се изплащат в дългосрочен план.

На всеки 90 дни може да се използват възможностите на СПА център за дълбоко почистване на лицето, което ще позволи поддържането на здравословен блясък и ще премахне всички замърсявания дълбоко в кожата.