Д-р Манджукова

Грижа за кожата според възрастта (след 50’години)

Нашата кожа е един от най-уникалните, сложни и завладяващи органи, който има жизненоважна роля за здравето на целия ни организъм. С напредването на възрастта обаче, тя започва да остарява наравно с нас – изменя своя вид, а от там се променят и нейните нужди. По същия начин, по който приспособяваме собствената грижа за тялото към смяната на сезоните, така и когато се касае до външната ни обвивка, ние трябва да сме наясно, че продуктите за красота трябва да носят ползи според постоянно променящите се потребности на кожата ни, докато остаряваме.

Начинът, по който се грижим за кожата си в ранните 20 години, определено влияе на състоянието ѝ през 30-те и 40-те години и е определящ за изграждането на рутина след настъпване на 50-тата година. Въпреки че винаги има неизбежни промени, които настъпват с натрупване на годините, съществуват стъпки, които можем да предприемем, за да намалим или забавим белезите на времето. И тук не става въпрос непременно за търсене на вечната младост или покриване на всяка бръчка и петно, а да научим кои продукти работят най-добре за кожата, според възрастта, в която се намираме.

Рутинна грижа за кожата след 50‘те години:

С всяко десетилетие в живота си започваме да изпитваме значителна промяна в кожата и външния вид като цяло – и за дамите над 50 и 60 години тези промени могат да се превърнат в предизвикателство. Линиите и бръчките стават по-забележими, тъй като кожата съвсем естествено става по-суха, тънка и чувствителна. Драстичната загуба на колаген и еластин я карат да се чувства отпусната и изтощена, а в допълнение незащитено излагане на слънце провокира образуването на тъмни петна и неравномерен тен.

Понякога всичко това може да звучи безнадеждно. Има ли изобщо шанс нашата кожа срещу бързия спад на хормоните и драстичните промени, през които тялото ни преминава в тази възраст? Отговорът е да! Достигането до 50 и надхвърлянето им е период, в който трябва да се съсредоточим усилията си в подхранването на кожата, така че тя да изглежда възможно най-сияйна. Мастните жлези започват да произвеждат по-малко липиди, кожата става по-суха, така че фокусът трябва да бъде поставен върху хидратацията, която на този етап е наистина ключова. Ръка за ръка с подхранването и задържането на влагата, трябва да върви запазването на здрава бариера и набавянето на необходимите продукти и процедури, които да гарантират нейната защита срещу по-нататъшно увреждане.

1. Ексфолиращ почистващ препарат

Почистването на замърсяванията на кожата е един от най-важните елементи на рутинната грижа след настъпването на 50-тата година. Подходящи могат да бъдат препарати с алфа-хидрокси или с бета-хидрокси киселини за премахване на мъртвите клетки и други наслоявания в порите, както и за подобряване на гладкия и ярък тен. Този тип киселини изпълняват две различни функции, когато става въпрос за третиране на външната обвивка. Алфа-хидрокси киселините премахват мъртвата кожа, която остава върху горния слой на лицето, а бета-хидрокси киселините са по-агресивни и буквално разхлабват връзките, които държат мъртвата кожа заедно за много по-дълбоко почистване.

Напълно възможно е при нанасянето на един от двата вида киселина да повлияе и предизвика реакция от кожата и тя да започне да се лющи. Използването на такъв тип средства за почистване изисква приспособяване на кожата. В тези случаи е нормално да се намали употребата на ексфолианта и да се остави повече време между процедурите.

Въпреки това, една стъпка, която задължително трябва да се предприеме, при употребата на ексфолиант е поставянето на слънцезащитен крем. Премахването на мъртвите клетки и замърсяванията правят кожата по-уязвима към увреждащите слънчеви лъчи.

2. Богат крем за лице или овлажнител

Основната задача на хидратиращия овлажнител е да добави влага към сухата кожа и да я предпази от повторно изсушаване. Изобилстващите с полезни съставки кремове могат да се превърнат в източник на влага за дехидратирана кожа. Обикновено те са формулирани, за да помогнат за заздравяването и подобряването на текстурата и еластичността на кожата, както и да подхранят нейната естествена бариера. Подходящи съставки могат да бъдат хиалуроновата киселина, серамиди, маслото от ший, невен, алое вера, роза и др., които помагат в борбата с бръчките и подсилват естествената еластичност на кожата.

3. Серум със забавящи стареенето съставки

Серумите съдържат силно концентрирани съставки против стареене, които обикновено не се срещат в нормалните овлажнители. По своята същност те са средства за красота, изпълнени с полезни съставки, които се борят с видимите признаци на старостта – бръчки и фини линии.

Експертите съветват да се подходи внимателно при избирането на серук, тъй като в тази възрастова граница е важно да се създаде дългосрочна връзка с него за постигане на отлични резултати. При избора на такъв тип средство не бива да се губят и време, и средства за повърхностни изделия, които съдържат недоказани съставки против стареене, без никакви подкрепящи ефективността им изследвания. Вниманието трябва да бъде насочено към продукти, съдържащи доказани съставки като стабилни антиоксиданти, етерични масла, ретинол, витамин Ц и витамин Е.

Серумите не заместват овлажнителите, но подобряват резултатите против стареене и цялостната грижа за кожата. Може да се използва качествен серум заедно с поставянето на овлажнител сутрин или следобед.

4. Ретинол (с концентрация в зависимост от целите и типа кожа)

Суперзвезда против стареене, ретинолът е смятан за едно от най-ефективните локални лечения за намаляване на бръчки и линни. Концентрацията на ретинол може да варира в зависимост от типа кожа и целите за грижа за кожата. Колкото по-висока е концентрацията на ретинол, толкова по-забележими са резултатите. 

0 – 0,3% концентрация – в случай че липсва опит с ретинол за суха и чувствителна кожа

Около 0,5% концентрация – в случай че кожата не е чувствителна, тази концентрация може да насърчи бързите резултати и по-равномерния тен и текстура на кожата.

0,5% – 1% концентрация – използва се, когато се търси решение за упорити кожни проблеми като дълбоки бръчки, белези от акне, хиперпигментация и тъмни петна.

5. Околоочен крем

Зоната под очите е една от по-тънките и най-чувствителни зони и лесно може да бъде пренебрегната в основната грижа за кожата. Шансовете за бръчки, тъмни кръгове и фини линии са много високи след излагане на слънце и други агресори на околната среда.

Ето защо кремът за около очи идва на помощ, като помага  за подхранването на кожата, запазвайки я хидратирана и предотвратявайки потъмняването. В зависимост от активните съставки, те помагат в борбата с подпухналостта и озаряват очите. Кремовете също така омекотяват фините линии и правят кожата под очите ви да изглежда млада.

6. Слънцезащитен крем

Слънцезащитният крем е неразделна част от всеки режим на грижа за кожата и е известен със своята защитна функция срещу ултравиолетовите лъчи. Дерматолозите го препоръчват на всички, от бебета до възрастни хора. С напредването на възрастта кожата ни става по-деликатна, което я прави по-уязвима към вредното въздействие на слънцето. A последното нещо, което искаме да направим, е да накараме тези стрелки на времето да се въртят по-бързо!

Дерматолозите препоръчват да се използва силна и адекватна слънцезащита против стареене на лицето си през цялата година – не само през лятото. Независимо от времето на годината или метеорологичните условия, носенето на слънцезащитен крем не трябва да се обсъжда.

Когато става въпрос за слънцезащитни продукти опциите изглеждат безкрайни. Номерът е да намерим такъв, който не само предпазва от ултравиолетовите А и Б лъчи, но също така да има свойства против стареене, които подхранват кожата – независимо дали на тялото или лицето. При по-суха кожа е препоръчително да се потърси хидратиращ слънцезащитен крем, който съдържа растителни екстракти и пептиди за насърчаване на по-млада кожа; за чувствителна кожа – дерматолозите препоръчват  широкоспектърен слънцезащитен крем за предотвратяване на обриви, розацея и обезцветяване.

7. Естетични процедури

Признаците на старостта са видими и оказват дълбоко влияние върху емоционалното и психологическото състояние на човека. Всяка година все повече мъже и жени на и над 50 години прибягват до естетичните процедури, за да възстановят своя изгубен блясък и да избегнат дискомфорта, причинен от характерните за възрастта отличителни черти. Освен подобряване на блясъка, възвръщане на гладкостта и повдигане на отпуснатите зони, естетичните методи могат да се превърнат в безопасен подход към самоусъвършенстването.

Поставяне на ботулинов токсин – Инжекциите с ботулинов токсин са едно от най-популярните естетични лечения за старееща кожа. Те са предназначени да намалят появата на фини линии и бръчки в зоните на челото, около очите и между веждите.

Ботулиновият токсин се насочва към определени нервни окончания, наречени холинергични рецептори. Тези нервни окончания се намират в мускулите на цялото тяло, но са най-концентрирани в областите, които контролират мускулите на лицето. Когато мускулът се свива (или „огъва“), холинергичните рецептори карат мускулните клетки да освобождават ацетилхолин (невротрансмитер), който казва на мускула да се свие. Ботулиновият токсин блокира този процес, като предотвратява освобождаването на ацетилхолин, така че мускулът да не може да се огъва и да образува бръчки.

Химически пилинг – Друга стандартна козметична процедура за лечение на ефектите от стареенето за жени и мъже над 50 години. По време на процедурата определен киселинен разтвор се поставя върху кожата, за да отстрани външния слой от мъртви кожни клетки, както и наслоени в порите замърсявания. Чрез премахване на увредената кожа на повърхността се създават предпоставки за образуване на нова, здрава и  лишена от проблеми кожа. Поради тази причина този метод се използва за подобряване и намаляване на фини линии, бръчки, хиперпигментация, белези от акне и неравномерен тен на кожата.

Химическите пилинги се предлагат в различни концентрации и формули, а видът, който се използва, се определя от индивидуалното състояние на кожата, към което се отнася. Например леките пилинги, като този с гликолова киселина, третират дребни кожни дефекти, докато средните – лекуват по-тежки кожни проблеми, като по-дълбоки бръчки и белези от акне. Дълбоките пилинги се справят с най-силните недостатъци на кожата.

Микродермабразио – Минимално инвазивна процедура, която включва използване на устройство за ексфолиране на горния слой на кожата. Уредът използва фини кристали или накрайник с диамантен връх, за да отстрани нежно мъртвите кожни клетки и да изглади повърхността на кожата. Процедурата е бърза и сравнително безболезнена и обикновено не изисква прекъсване. Техниката е подходяща за лечение на фини линии, увреждане от слънцето, възрастови петна и белези от акне.

Дермални филъри – Дермалните филъри са козметични инжекционни средства, които придават обем и плътност на кожата. Изработени са от различни материали, включително хиалуронова киселина, колаген и синтетични материали. Филърите се инжектират в кожата в малки количества с помощта на тънка игла, а резултатите след поставянето им могат да се забележат веднага.

Дермалните пълнители осигуряват предимства като нехирургично подобряване на фините линии, бръчки, загуба на обем, белези и подобряване на устните, с незабавни резултати и минимално време за престой.

Лечение с PRP (богата на тромбоцити плазма) – По-известен като „вампирски лифтинг“, PRP включва извличане на малки количества кръв от различни части на тялото (обикновено ръката или бедрото). След това кръвта се поставя в специална центрофуга, за да се разделят плазмата и тромбоцитите. Във финалния етап на метода плазмата се инжектира в локализирани области на лицето в зависимост от предварително планувани зони, за които е необходимо лечение.

Блефаропластика – Очите са една от първите области, които показват признаци на стареене, тъй като клепачите са склонни да се отпускат с времето, което придава уморен вид на лицето и понякога засяга зрението.

Нехирургичната блефаропластика, известна още като мини повдигане на очи или мини повдигане на вежди, е бързо и лесно нехирургично лечение. Тази процедура е идеална за запушени клепачи (торбести клепачи), торбички под очите и цялостно стягане на отпусната и излишна кожа около очите. Мини лифтингите за очи също са идеални за справяне с линии и бръчки около очите, като бръчки от смях, известни също като пачи крак.

За процедурата се използват специализирани микроплазмени апарати, които предлагат безопасно, минимално инвазивно и ефективно лечение. Терапията се извършва изключително точно, без увреждане на околните или по-дълбоки структури на кожата, а резултатите са дълготрайни и не изискват допълнителна поддръжка.

Лазерно възстановяване – Тази естетична процедура е подходяща за подобряване на текстурата и тонуса на кожата, както и за лечение на незначителни дефекти по лицето. Направени изследвания доказват положителните ефекти за хора над 50 годишна възраст, като в допълнение отличните резултати повишават увереността и самочувствието. Лазерното възстановяване е подходящо за премахване на старчески и слънчеви петна, зачервявания и обезцветяване, намаляване на бръчките, фините линии, размера на порите и видимите белези, като резултатите са дълготрайни.

За прилагането на този метод могат да се използват:

Аблативен лазер – елиминира тънкия външен слой на кожата и загрява дермата, която е подлежащата кожа, след което стимулира растежа на колаген.

Неаблативен лазер или светлинен източник – включва стимулиране на растежа на колагена. Има по-кратко време за възстановяване и резултатите са малко по-малко драматични.