Д-р Манджукова

Грижа за кожата след бръснене

Замислят ли се мъжете какво се случва с тяхната кожа на лицето, когато се бръснат? Няколко пъти седмично те прокарват остър до съвършенство бръснач по лицето си и отрязват най-горния слой клетки заедно с всички тези стърчащи косми. Съвсем естествено е тези процедури да се отразят на външния вид на кожата, като я направят чувствителна и податлива на запушени пори, зачервяване и зловредни бактерии. Ето защо правилният режим на грижа за кожата след бръснене е също толкова важен, колкото и този по време на бръснене – изборът на гел и модел самобръсначка.

Голяма част от представителите на силния пол са се запознали с него за първи път в своята детска възраст, в онези моменти, когато са гледали баща си да се бръсне преди работа, или може би си спомнят аромата му, когато са прегръщали своя дядо. Афтършейвът е онази мистериозна и приятно ухаеща течност, която е оставило спомен във всяко едно момче и разбира се почудата дали ще я използва, когато порасне.

Години след години афтършейвът се утвърждава като неизменен спътник на всеки един мъж. Независимо дали се намира вкъщи, или се налага да пътува по работа, да отиде със своето семейство на дългоочаквана ваканция, продуктът за след бръснене неотлъчно присъства в чантичката с принадлежности за рутинна грижа.

Въпреки мнението на мнозина, които смятат, че целта на афтършейва е да придава аромат, подобен на одеколон, той всъщност играе полезна роля при възстановяването на кожата след бръснене. Той често съдържа стягащи вещества, като алкохол или хамамелис, които помагат за успокояване на раздразнението, което се появява след бръснене, спират всяко налично кървене и дезинфекцират всички малки рани, които може да са нанесени по-време на прокарване на бръснача по лицето. Но ползите, с които дарява кожата не се изчерпват само и единствено с дезинфекция и намаляване на възпалението. Нанасянето на продукт след бръснене помага и в още няколко направления:

Хидратира: Афтършейвът е чудесен начин за хидратиране на кожата след бръснене, като поставянето му помага за предпазване на прясно изложената кожа от изсушаване и сърбеж.

Успокоява: Афтършейвът помага за омекотяване и успокояване на кожата след бръснене като охлажда „изгарянето“ и го превръща в леко изтръпване, облекчавайки специфичната болка и предотвратявайки зачервяване и раздразнение в следващите дни.

Антибактериално действие: Афтършейвът също предпазва прясно избръснатата ви кожа от заразяване и помага в борбата с бактериите, които могат да причинят обриви или акне по лицето. Някои от предлаганите изделия използват етанола като основен компонент за прилагане след бръснене. Основните характеристики на етанола го правят отличен антибактериален продукт, стягащ порите и създаващ неблагоприятна среда за растеж на опасни бактерии. Въпреки това, етанолът може да намали производството на себум от мастните жлези на кожата. Поради тази причина този тип продукти не са подходящи за хора, които имат проблемна суха кожа.

Преди да се пристъпи към избор на афтършейв, мъжете трябва да знаят, че козметичните фирми предлагат на пазара основно два вида продукти – лосиони и балсами. Първите са съставени като смес от вода и алкохол и имат предимството да са много евтини и лесни за намиране. В същото време обаче те могат да изсушат кожата и да предизвикат зачервяване.  

Балсамите обикновено са по-скъпи от лосионите, но са много по-нежни и щадящи кожата. Те често съдържат овлажняващи съставки като глицерин или алое вера, които могат да помогнат за успокояване след бръснене.

Изборът на афтършейв зависи и от типа на кожата. Компаниите изготвят продукти за след бръснене, които са съобразени с индивидуалните нужди на потребителите:

Суха кожа

Проблемът със сухата кожа при мъжете се засилва с напредването на възрастта. Онези представители на силния пол, които имат проблеми със сухата кожа, трябва да намерят афтършейв, който няма да влоши състоянието ѝ. Афтършейвите на основата на алкохол не са препоръчителни, тъй като изсушават обвивката още повече. Вместо това е разумно да се потърси продукт с глицерин или други овлажняващи съставки.

Мазна кожа

Мъжете с мазна кожа обикновено се изкушават да пропуснат поставянето на лосион след бръснене, но това не е добра идея. Ножчетата може да раздразнят кожата и да я накарат да започне да отделя още повече себум. Най-добрите средства за мазна кожа са леки и некомедогенни (което означава, че няма да запушат порите), като тези на основата на гел са отличен вариант. Препоръчитеолно е да се избягва всичко със силни аромати или масла.

Чувствителна кожа

За чувствителната кожа е важно да се намери афтършейв, който не предизвиква дразнене и поради тази причина препаратите, съдържащи алкохол не са добра идея. Добре е да се закупи средство с естествени съставки като лайка или алое вера, а защо не и хипоалергичен балсам за след бръснене.

Използването на афтършейв е лесна задача, но за да се извлече максимума от него, той трябва да се нанесе правилно:

1. Подготвяне на кожата и измиването ѝ с хладка вода за премахване на остатъците от косми и мръсотия.

2. Поставяне на малко количество афтършейв на пръстите на ръката, за да постигнете желания ефект.

3. Бавно втриване на продукта в кожата, за да може да се разпредели равномерно и да стартира процеса на успокояване на зачервяването.

4. Оставяне на афтършейва по кожата до пълното му абсорбиране.

Афтършейвът е от съществено значение за всеки мъж, който иска да изглежда по най-добрия начин. Помага за успокояване на кожата, намаляване на възпалението и убиването на бактерии, а също така може да помогне за намаляване на появата на фини линии и бръчки заради своите хидратиращи свойства.