Д-р Манджукова

Грижа за кожата през 2020 г.

С настъпването на новата 2020 година, зад нас оставяме една дълга година, изпълнена както с хубави преживявания, така и с няколко разочарования. Така е при всеки от нас. Победите на някои фронтове се редуват с поражения, но важното е да продължим напред.

Началото на годината ни зарежда с оптимизъм и открива нови възможности, за да покорим върхове и да преодоляваме препятствия. Така е във всяка една сфера на живота и ние трябва да си дадем ясна сметка какво ни предстои. И с всичко, което се захващаме, в самото начало трябва да направим своя план за действие. Да разберем слабите си страни и къде можем да насочим повече усилия. 

Сега, в тези първи седмици на 2020, е добре да седнем и да направим списък с важните промени в начина на живот, които искаме да направим. Точно тук някъде трябва да включим обезателно и грижата за кожата и да ѝ подарим любовта и вниманието, което тя наистина заслужава. Осигурявайки ѝ нужното време и необходимите ѝ вещества, тя ще ни се отплати със здрав, блестящ и смайващ околните вид.

И тъй като знаем, че понякога лесно се отказваме от затормозяващите ежедневието ни неща и често пренебрегваме външната красота, впускайки се в ново приключение, нека изберем бързи и лесни цели в грижата за кожата. И така, спазвайки тези прости и ненатоварващи всекидневието стъпки, можем да подобрим изцяло външния си облик:

  • Промяна на хранителния режим

Много хора не знаят какъв е техният тип кожа. А именно тук се крие и тайната на успеха в подобряването на нейния външен вид. В случаите, когато се изпитват съмнения, може да се проведе консултация с дерматолог, а в последствие да се разработи заедно с него  персонализирана рутинна грижа за кожата. Без значение от естетичните процедури, използваните продукти или тенденции, които се следват, няма да се видят дълготрайни резултати, ако се използват грешни съставки за нуждите на кожата.

  • Посещение при дерматолог

Дори и в случаите, в които сами сме определили нашия тип кожа, това не ни освобождава от отговорността да посетим дерматолог. Ако в момента нямаме такива планове, е задължително да включим посещение при специалист в годишната си програма. Необходимо е кожата да се проверява от дерматолог поне веднъж годишно. Опитен експерт може да помогне в откриването на често срещани кожни заболявания като рак на кожата, който е лесно лечим, когато бъде диагностициран в ранен стадий.  

Дори ако смятаме, че кожата ни е напълно здрава, все пак периодично трябва да посещаваме дерматолог. Той може да идентифицира дребни проблеми, преди развитието, както и да предложи съвети, които да помогнат в поддържането здравето на кожата.

  • Защита на кожата от слънчевите лъчи

Нищо не е по-вредно за кожата от ултравиолетовите лъчи и поради тази причина стремежът към по-здрава и сияйна кожа минава през защитата ѝ от тях. Научните проучвания са открили огромни разлики между хората, които защитават кожата си от слънцето, и тези, които пренебрегват този важен етап от грижите за нея. Тези, които не успяват да носят слънцезащитен крем или не предприемат други важни предпазни мерки, имат по-забележими фини линии и бръчки.

Носенето на слънцезащитен крем е може би най-важният аспект в изготвянето на годишен план за подобряване на външния вид. Предпазването от слънчевите лъчи трябва да се случва не само през лятото, когато ходим на плаж. То е елемент на рутинната грижа, 365 дни в годината, защото кожата може да получи слънчеви увреждания дори в студен и облачен ден. Слънцезащитен крем или овлажнител с минимален предпазващ фактор 30+, трябва да бъде част от ежедневния ни ритуал. Това е един от най-добрите съвети за здрава кожа, но не бива да забравяме, че спиращият лъчите продукт трябва да се прилага повторно на всеки няколко часа, особено ако сме на открито за дълъг период от време.

  • Пиене на повече вода

Пиенето на повече вода е един прост начин за постигането на здрава, гладка и лишена от признаци на стареене кожа.  Експертите съветват за приемане поне на 8 чаши вода на ден. По този начин тялото остава хидратирано през целия ден, което от своя страна се отразява върху здравето на целия организъм, включително и кожата. В обратния случай кожата остава суха, стегната, люспеста и склонна към стареене.

Предимствата на пиенето на повече вода включват по-малко бръчки, подобрен тен, намалена подпухналост или акне, по-малки пори, подобрена еластичност на кожата, здравословен баланс на рН и забавяне на процеса на стареене.

  • Промяна на хранителния режим

Едно от най-честите обещания, които правим, особено след новогодишните празници е да спазваме диета. С течение на времето, обаче, тези обещания остават някъде в миналото и ние отново се приобщаваме към старите и добре познати навици. Определянето на здравословен хранителен режим не само ще повлияе на килограмите и фигурата ни, но ще се отрази и фантастично на нашата кожа. Разнообразната храна, богата на витамини, протеини, калций и други полезни съставки ще създаде предпоставки за балансирана чревна флора и ще подхрани кожата и отвътре.