Д-р Манджукова

Грижа за кожата през бременността

Бременността е един от най-вълнуващите моменти в живота на жената, който поставя на дневен ред някои нови предизвикателства. Деветте месеца на износване на детето са свързани с редица промени във всекидневието на жената – изготвяне на нов хранителен режим, спиране на тренировките с висок интензитет, отказване от вредни навици като цигари и алкохол. Да, бъдещите майки започват да отделят по-голямо внимание на растящия в тях живот и нещата, които могат да му навредят.

Бременните жени трябва да подходят и с необходимата доза съобразителност към рутинната грижа за своята кожа. Този деветмесечен период предлага редица изпитания, с които всяка една дама следва да се съобрази. На първо място е влошаването на някои типични състояния като акне, дерматит, суха и дехидратирана кожа, образуване на стрии от рязкото увеличение на теглото и др. На следващ етап идва козметиката, която е препоръчително да (не) се използва. Нещата могат да изглеждат и още по-зле, имайки предвид, че е редно да се преустанови използването съставки, заемащи основна роля в системната грижа за кожата:

Топични и перорални ретиноиди. Пероралните ретиноиди (изотретиноин) са известен тератоген, който може да причини малформации на черепната, сърдечносъдовата и централната нервна система на плода. Въпреки че придобиват име на „опасни за бременността“ заради няколко случая, а една част от дерматологичните клиники отричат вредното им влияние, е препоръчително бременните жени да избягват всички форми на локални ретиноиди, поради потенциалния риск за плода.

Перорални антибиотици. Типичният перорален антибиотик, предписан за акне, включително доксициклин и миноциклин, могат да доведат до увреждане на зъбите на плода и костите. По принцип антибиотиците от пеницилинов тип се считат за безопасни по време на бременност, въпреки че се препоръчва да се избягват, освен ако не е необходимо.

Външно прилагане на салицилова киселина. Това е бета-хидрокси киселина. Салициловата киселина има химически състав, подобен на аспирина – известен тератоген – и може да доведе до спонтанни аборти. Тъй като по време на бременност е добре въобще да се избягва поглъщането на аспирин, е добре да се избягва употребата на салицилова киселина.

Основна задача, която бъдещите майки трябва да свършат след констатиране на бременността, е дерматологична консултация с опитен специалист. Част от продуктите за кожа, като почистващи препарати, тонери, овлажнители, очни кремове, нежни ексфолианти и балсами за устни, може да съдържат съставки, които не е препоръчително да се използват по време на носене на плода. Разбира се, някои от горепосочените ограничения може да създаде объркване сред бременните и те да започнат да търсят заместител на част от продуктите, които до вчера са били неотменнен елемент от грижата за кожата.

За щастие, има и план Б! Ето няколко решения, които е подходящо да се използват във ежедневието и същевременно ще дадат сигурност и безопасност за бебето:

Бензоил пероксид. Въпреки че крие известни рискове, бензоил пероксидът се метаболизира от кожата в бензоена киселина, която обикновено се среща в пшеничното брашно и сред много други хранителни продукти. По този начин се потиска растежът на бактериите.

Витамин С серуми. Повечето антиоксидантни серуми като витамин С и / или Е обикновено са безопасни. Все пак преди закупуване на такъв тип средство е добре да се прочете внимателно етикета на продукта, тъй като някои антиоксидантни серуми съдържат ретинол. Козметиката от този вид успешно замества ретиноидите и допълва грижата за кожата, предотвратявайки сухота и дехидратация. 

Терапевтично лечение на акне: азелаинова киселина, клиндамицин, еритромицин. За съжаление локалното лечение на акне по време на бременност е ограничено до няколко съставки, които имат и ограничена ефикасност. Въпреки това, азелаиновата киселина е чудесно средство за терапия на розацея, помагаща за подобряване обезцветяването от акне.

Алфа хидрокси киселини. Тези киселини имат ограничена абсорбция от кожата и се считат за безопасни от повечето дерматолози. Гликолова и бадемова киселина са две най-често срещани форми на пазара. Химическият пилинг с тези две съставки е подходящият начин за лечение на акне и мелазма по време на бременност.

Топични стероиди. Мащабни проучвания показват, че общата употреба на топични стероиди е безопасна. Въпреки това, е препоръчително преди приложението им да се потърси съвет от кожен лекар.

Въпреки че настоящата информацията не претендира да бъде изчерпателна, тя трябва следва да даде насоки за това какво следва да се използва и какво е препоръчително да се избягва по време на бременността. Най-важното е бъдещата майка и детето в утробата ѝ да се чувстват комфортно, като рисковете се сведат до минимум. С постигнатия прогрес в медицината, фармацевтиката и козметичната промишленост вече съществуват редица варианти за поддържане на безпроблемна и здрава кожа.