Д-р Манджукова

Грижа за кожата преди по време и след пътуване със самолет

Със затоплянето на времето, съвсем естествено, във всеки един от нас започват да се завъртат мисли за лятната почивка и безгрижните часове, прекарани върху златистия пясък. Мечтите за ваканция отново се вселяват в съзнанието ни и нямаме търпение да направим резервация към някой нов град и курорт. И какво по-хубаво да открием удобния за нас полет и да се възползваме от предложената ни изгодната оферта.

Самолетите и дългите полети обаче, колкото и да са комфортни за преминаване на дълги разстояния за кратко време, носят своите рискове за нашата кожа. По време на изтощаващата зима всеки един от нас положи огромни усилия, за да запази външния си вид недокоснат от изсмукващият влагата от кожата ни сух и леден въздух. Ето защо е важно преди да се отдадем изцяло на удоволствията да знаем какви рискове за външната бариера носят полетите и как можем да се справим с тях. 

Благодарение на рециклирания въздух, налягането, намаляването на кислорода и увеличеното излагане на ултравиолетови лъчи, един обикновен няколкочасов полет може да внесе истински хаос дори и в добре поддържаната кожа. И въпреки че може да сме копнели с месеци за тази дългоочаквана почивка, без действително да сме се подготвили за полета, можем да изпитаме дехидратация и същевременно да останем разочаровани от появилото се акне, още преди дори да сме взели регистрирания си багаж.

Известно е, че задържаният, рециркулиран и многократно филтриран въздух в самолета е твърде сух, само с 10%-20% влажност. Тази изкуствената среда не само изсушава кожата, но към нея можем да добавим и надморската височина, която увеличава излагането на ултравиолетови лъчи и ограничава притока на кръв, което автоматично рефлектира върху цялостния ни външен вид. Освен самата среда, всеки, който е летял, знае, че полетът може да бъде стрес за организма – отключващ фактор за различни кожни проблеми. Пътуването е прекрасно, но нервната енергия (помислете за закъснели полети и загубени паспорти) и ранните сутрешни полети могат да опустошат нивата на кортизол, причинявайки различни увреждания и щети.

Без значение от типа на кожата – мазна, суха, комбинирана или чувствителна – тя трябва да бъде подготвена и удобно „настанена“ преди излитане на самолета.

Преди полет

Почистване на лицето – Разумно е лицето да се измие с кремообразен почистващ препарат, за да премахнат замърсяванията и наслояванията в порите на кожата. Тази стъпка определено се прави, за да се подготви кожата за нанасянето на подхранващ продукт, който ще зареди кожата ни и ще я поддържа здрава и овлажнена.

Нанасяне на пробиотичен продукт – Локалните пробиотични продукти помагат на външната бариера, като заключват влагата на клетъчно ниво. Те помагат за възстановяване на първоначалното ниво на рН на кожата, както и на нейната имунна система.

Поставяне на серум – тъй като серумите не изобилстват от тежки съставки, те са считани за идеално средство за дълги полети, тъй като кожата ни ги абсорбира по-бързо. Добре е да се знае, че витамин Ц е антиоксидант, който предпазва кожата от вредното замърсяване на околната среда.

Използване на мощен овлажнител – Мощният овлажнител е задължителен за рутинната грижа преди полет, тъй като той старателно хидратира кожата, като я поддържа гладка и мека.

Слънцезащитен крем – Слънчевите лъчи са достатъчно мощни, за да проникнат през прозорците на самолета. Това означава, че кожата е изложена на вредната ултравиолетова светлина, колкото и на открито.

Въздържане от нанасяне на грим – ниската влажност и голямата надморска височина абсорбират влагата от кожата, а ние наистина не желаем гримът да бъде бариерата, която ще запуши порите ни.

По време на полет

Балсам за устни – Устните определено се чувстват сухи, дехидратирани и напукани при дълги полети. Съществува твърде голяма вероятност за болка в устните при полет над 24 часа. Не бива да се забравя, че облизването на устните само ще ги изсуши повече, тъй като въздухът в самолета абсорбира всяка влага, която може да намери.

Използване на дезинфектант за ръце – Тъй като самолетите са инкубатор за микроби, силно препоръчително е да се поддържат ръцете чисти. Не рядко неволно докосваме с тях лицето си, а именно мръсните ръце могат да станат повод за образуване на акне или друго тревожно състояние.

Задължително хидратиране – Приемът на два литра вода преди, по време и след дълги полети спомага за поддържането на тялото и кожата здрави и хидратирани. В допълнение всеки един бустер с хиалуронова киселина определено има способността да противодейства на епидермалната загуба на вода и същевременно да възстанови баланса на влагата в кожата.

След полет

След слизане от самолета и настаняване на избраното място, на което ще преминат почивните дни, е от значение кожата да се почисти внимателно и да се хидратира отново.

Почистването е ключова стъпка, за да се премахнат всички замърсявания, които са се натрупали по кожата по време на дългия полет. В същото време кожата отправя и своята молба за още влага.  Един прекрасен вариант са маските за лице, тъй като те добавят съществена хидратация обратно в кожата и помагат за освежаване на кожата след полет.

И най-накрая – Задължително е да се поддържа последователна грижа за кожата. Много хора опаковат произволни безплатни мостри, които са събрали, и ги използват, докато по време на няколкодневните си пътешествия. Те не заемат много място и са удобни. Има обаче потенциален проблем с употребата им! Случват се различни промени – нов климат, нови храни и нов график на съня. Последното нещо, което трябва да се случи е промяна в рутинната грижа. Най-добрият вариант е да се следва вече утвърденият модел  с подходящите за индивидуалните нужди на кожата продукти. По този начин кожата всеки един от нас ще успее да запази кожата си спокойна и чиста, което е от значение за доброто изкарване на дългоочакваната ваканция.