Д-р Манджукова

Грижа за кожата по време на месечен цикъл

Грижата за кожата е динамичен процес, който се променя спрямо различни фактори – текущото състояние на кожата, внезапно появил се проблем, климатични изменения, сезони, околна среда. Погледнато от друг ъгъл обаче, вниманието към външния вид може да бъде разгледано и през призмата на още едно условие, което не е добило масова популярност и връзката му с кожата не винаги се взима под внимание – фазите на менструалния цикъл.

Факт е, че кожата се променя непрекъснато и е свързана пряко с хормоните и е съвсем разбираемо се обърне внимание какви са измененията ѝ през този естествен при дамите ежемесечен процес.

Главните герои в него са трите хормона естроген, прогестерон и тестостерон, чиито изменения и съотношения влияят и върху външната обвивка. Те са в най-ниски нива преди цикъл, себумът драстично намалява, кожата не успява да задържи необходимото количество влага и затова хората със суха кожа в този период трябва да осигурят по-голяма хидратация. От друга страна, това е добра новина за мазния тип кожа, защото в този момент кожата е свежа и озарена, а обичайните лъскавина и мазнина отсъстват. Характерно за тези дни е усещането за повишена чувствителност на кожата, тъй като се нарушава балансът на простагландините – хормони, които регулират оздравителните процеси. В такива случаи за чувствителния тип кожа се препоръчва грижа с повишено внимание и противъзпалителни съставки.

Преди овулация – нивата на естроген се повишават и достигат най-високи стойности точно преди овулация. Този хормон е важен, тъй като влияе върху два протеина в кожата – колаген и еластин, контролира свойството на обвивката да задържа влага и поддържа нивата на хиалуронова киселина. Казано по друг начин – когато наличието на естроген е в своя пик, кожата е свежа, плътна, стегната и хидратирана, образуват се нови клетки и така че дамите могат да бъдат в помощ на своят външен вид като почистват и ексфолират внимателно, за да осигурят място за новите клетки. Прилагането на анти-ейдж маски също дарява с ползи в този благоприятен за нея момент.

Овулация – при този етап всичко е идеално, колагенът е в достатъчни количества, порите са свити, кожата е хидратирана, тенът е гладък. От нежния пол се изисква да поддържа това състояние с леки продукти, почистване, хидратация, слънцезащита и да се наслади на този сравнително кратък момент.

След овулация – тук първото място заема прогестеронът, който стимулира производството на себум, а това пък препълва и запушва доскоро свитите пори. Грижата в този момент преедполага почистване на излишния себум, за да не се допусне развиване на възпаление.

Предменструален период – всичко, което се говори за предменструалния синдром, е вярно. Резки промени в настроението, пристъпи на депресия и безпокойство, усещане за чувствителни гърди, задържане на вода и подуване, умора, желание за вредни храни и напитки. В същия този момент е характерно порите да се отпуснат и разширят, което може да доведе до хормонално акне в областта на брадичката и долната челюст. Единственото, което може да се направи, е почистване и прилагане на противовъзпалителни и антибактериални формули, както и стоическо търпение за преминаването на тази фаза. Препоръчително е поемането на по-голямо количество вода и храни, съдържащи оксиданти.

Менструация – нивата на прогестерон и естроген спадат. Кожата е суха и трябва да продължи да се поддържа с противовъзпалителни и антибактериални продукти, както и с кремообразни овлажняващи средства. След края на тази фаза кожата е по-силна и стимулира образуването на колаген. Счита се, че през тези дни организмът има по-висок праг на болка, затова периодът е благоприятен за епилация. Менструалният цикъл и отделните му фази при всеки човек са с различна продължителност. Поддържането на менструално календарче или приложение би било много полезно за опознаване на индивидуалните особености  на този процес, така че да може да се прилага адекватна грижа за кожата във всяка негова фаза. Важно е да се отбележи, че хапчетата против забременяване възпират хормоните да овулират, което редуцира силно вероятността от драстични изменения при кожата. Не е необходимо да се инвестират средства в нови, специално за менструалния цикъл, козметични продукти и средства. Достатъчно благоприятна и адекватна грижа може да бъде осигурена и с наличните, стига да знаем кога и какво да се използва.