Д-р Манджукова

Грижа за кожата около очите

В днешния динамичен живот хората откриват все по-малко време за задълбочена грижа към себе си и външния си вид. В забързаното ежедневие те често претупват или прескачат някоя и друга стъпка в създадената си рутина. И ако имат късмет, тези дребни на пръв поглед пропуски, ще останат едва доловими дълги години наред. Въпреки това, човешкото тяло има специфични области, където външната обвивка е много по-тънка и неглижирането на грижата към тях се отразява моментално на облика им.

Казват, че очите са огледало към вътрешния мир при хората. И това е абсолютен факт! Те могат да разкрият много за живота на даден човек – дали спи ползотворно, смее ли се, или пък изпитва тъга, прекалил ли е предната вечер с алкохола и изобщо здравословно чувства ли се добре. Деликатната, тънка кожа около очите изисква малко повече внимание в сравнение с други области около лицето, тъй като тя е предразположена към сухота, фини линии и тъмни кръгове, което рефлектира върху цялостния облик на индивида – изглежда по-уморен и по-стар отколкото е в действителност.  Проблемите със зрението, прекаленото излагане на слънце, придружено с други елементи на околната среда, както и постепенното разграждане на колагена, ускоряват този процес.

Издайническите признаци за влиянието на външните агресори и липсата на сън са тъмните сенки, които правят кръвоносните съдове около очите изглеждат видими и тъмни; подпухналост, след продължително безсъние и нездрав сън около 4-5 часа на денонощие; раздразнение, причинено от премахването на грим и дългите часове, прекарани пред монитора и телевизора.

Ето защо грижата за зоната около очите и създаването на специална рудина за тях е един от най-важните моменти, когато се търси подмладяване и подобряване на външната красота. Точно този тип грижа е един от най-ефективните начини за справяне с признаците на преждевременно стареене. А няколко лесни стъпки могат да помогнат за постигането на търсеното съвършенство.

Задължително овлажняване! И отново овлажняване!

Страховитите признаци на стареене са още по-очевидни, когато кожата около очите остане дехидратирана.  Поддържането на хидратация е основен аспект на стабилния режим на грижа за кожата на очите.

Овлажняването на кожата около очите е една от онези подценявани стъпки, които често остават настрани, но не трябва. Тъй там липсват мастни жлези (естественият овлажнител на кожата), тази зона е предразположена към сухота. Ако бъде разгледана като любимото ни грозде, може да се установи, че когато започне да губи вода, тя се свива и набръчква. Напълно на другия полюс могат стоят нещата, когато в тази област се осигурява необходимото овлажняване – изглежда плътна и в тон с останалата кожа на лицето.

Най-често задаваният въпрос относно овлажняването на тази част от лицето е дали може да се използва овлажнителят за лице. Отговорът е да, но стига да не дразни очите и да осигурява достатъчно количество влага.

Следва да се има предвид, че поради своята структура и именно заради това, че е по-тънка от останалата кожа, външната обвивка около очите може да бъде чувствителна към обикновен крем за лице. Околоочните кремове често са формулирани с вещества, които е по-малко вероятно да имат неблагоприятен ефект върху очите, но съдържат достатъчно активни съставки, които могат да помогнат за намаляване на бръчките и фините линии.

Проверка на съставките

В търсене на правилния крем за очи, потребителите задължително трябва да знаят възможностите на съставките и кои проблеми могат да адресират.  

За фини линии и бръчки

Освен хидратиращите овлажнители, използвани за намаляване на загубата на влага, е добре да се потърсят и съставки, които ще осигурят ефект на запълване. За този резултат следва да се изберат мощни елементи, които стимулират производството на колаген – ретиноиди, ретинол, производни на витамин А, пептиди, растежни фактори.

За хиперпигментация (тъмни кръгове)

За да се премахне хиперпигментацията, причинена от слънчевите лъчи е добре да се използват арбутин, коджикова киселина, витамин Ц, соя, ниацинамид (витамин B-3), азелаинова киселина.

За подпухналост

Лекът за подпухнали очи е елементарен на пръв поглед, но понякога труден за осигуряване – достатъчно сън и прием на необходимите за деня количества вода. Когато става въпрос за съставки за грижа към външността, могат да помогнат кофеин, полифеноли от зелен чай и кафе, дипептид-2, билка върба

За общи грижи

За по-общи притеснения относно кожата около очите, е препоръчително да се потърсят антиоксиданти. Тези супергерои в рутинната грижа помагат за премахването на създадения от ултравиолетовите лъчи и други замърсители оксидативен стрес. Полезни в случая биха били витамин Ц, витамин Е, зелен чай, витамин B-3 (ниацинамид).

Нежност към тази деликатна зона

От премахването на грима до нанасянето на продукти върху кожата около очите, специалистите са единодушни, че всяка една стъпка трябва да бъде извършвана с нежни и внимателни движения. Допълнителният и непремерен натиск в тази деликатна зона може да доведе до допълнително увреждане и нови фини линии.

Поставяне на серум

За отлични резултати при суха кожа под очите, експертите препоръчват добавяне на серум. Той се различава от стандартния овлажнител или околоочен крем заради наличието на големи количества активни съставки.

Избор на околоочен крем

Околоочният крем изисква малко повече внимание и правилно насочване на съставките към конкретния проблем, за който ще се прилага. Например, ако целта е да се намали размерът и дълбочината на бръчките, следва да се потърси околоочен крем с ретиноиди, ретинол или пептиди; за тъмните кръгове витамин Ц и ниацинамидите могат да направят чудеса.

Задължителна защита от слънце

Продължителното излагане на слънце е в основата на преждевременното стареене и в най-общия случай води до потъмняване на кожата под очите. Широкоспектърният слънцезащитен крем трябва да бъде незаменима част от всяка рутинна грижа като се прилага ежедневно, дори ако навън времето изглежда мрачно. Една от най-пренебрегваните части на лицето, когато става въпрос за поставяне на предпазващ от слънцето продукт, е горния клепач. Тази малка, но съществена зона, обезателно трябва да бъде намазана с подходящия за целта крем и да бъде допълнително защитена с поставянето на слънчеви очила.

Потупващ масаж за релакс

Масажирането под очите може да помогне за подобряване на кръвообращението около тях. Натискът от масажа е идеален за отчистване от излишната течност, натрупана в тази област и за намаляване на подпухналостта.

Техниката на този тип масаж изисква използването само на върховете на показалеца и средния си пръст, с които се потупва леко зоната около очите, като по този начин се стимулира подхранващия приток на кръв към зоната. Като последващо действие е добре да се приложат кръгови движения около цялото око, но трябва да се внимава да не се издърпва кожата, за да не предизвика сълзене. Масажът може да бъде завършен с изплакване на очите и поставяне на околоочен освежаващ продукт.