Д-р Манджукова

Грижа за кожата – есен 2020

Ето, че дойде краят на лятото и постепенно организмът ни трябва да се нагоди към по-ниските температури и облачното време. А готова ли е за този преход кожата ни? Предстои не леко адаптиране, като крайният резултат и запазването на добрият външен вид изцяло зависят от нас. След като  свикнахме с топлото, слънчево и влажно време на лятото, обвивката ни сега трябва да се приспособи към по-сухия и по-хладен въздух на есента. За наша радост има няколко лесни стъпки, с които можем да се справим и сами, в домашни условия. Със спазването на адекватни стъпки и използването на правилните продукти, можем да поставим основата за безпроблемно преминаване от лято към есен, както и да подхраним кожата преди настъпването на зимните месеци и истинския сух студ.  

Като експерт дерматолог, препоръчвам на имащите специално отношение към своята кожа да следват следните съвети:

1. Продължавайте да използвате слънцезащитни продукти

Една от най-значителните грешки, които хората правят, когато настъпи есента, е да спрат да използват слънцезащитни продукти. Това, че времето става по-хладно и по-малко слънчево, не означава, че кожата все още не поема опасните ултравиолетови лъчи, които водят до увреждане. Не винаги е необходимо нанасянето на отделен предпазващ крем. В определени случаи употребата на грунд с 30+ защитен фактор е напълно достатъчна.  

2. Продължавайте да ексфолирате

По време на есента кожата става по-суха и това я прави по-податлива на увреждане. И все пак не бива да се пренебрегва ексфолирането. Просто трябва да се пристъпи малко по-внимателно към тази стъпка от рутинната грижа, тъй като в този преходен период кожата става много по-чувствителна. Сухотата на есента води до бързо натрупване на мъртви кожни клетки. Препоръчвам използването на нежен ексфолиант два пъти седмично, след който кожата определено ще изглежда свежа и запазена. Актуалните за сезона продукти съдържат ниска концентрация на салицилова киселина (BHA) за борба с акнето и пост-възпалителната хиперпигментация, както и гликолен компонент (AHA), който е полезен за изсветляване на кожата.

3. Променете овлажнителя

През лятото е необходим лек овлажнител, който обикновено предпазва кожата от изсушаващия ефект на слънчевите лъчи. При смяната на сезоните – от лято към по-хладните есенни месеци – кожата компенсира сухия въздух, като повишава своя естествен хидратиращ фактор (смес от аминокиселини, намиращи се естествено вътре в кожните клетки, които функционират за задържане на влагата). Този процес на адаптация и увеличаване на хидратиращия фактор може да отнеме време, през което кожата може да се изсуши и да започне да се лющи.

Най-добрият вариант през този период е подсилване на външната обвивка със съставки като серамиди и стеаринова киселина. Тяхното действие се изразява чрез запълване на дехидратираните зони и поддържане на необходимата влага там, където е необходимо. Подходящо е и използването на глицерин, който задържа влагата в кожата и има уникалната способност да се придвижва от една кожна клетка в друга, разпространявайки жизненоважната влага. Шафрановото масло е друга чудесна възможност за суха кожа, тъй като е богато на линолова киселина, която всъщност помага на кожата да произвежда свои собствени серамиди.

4. Защитете зоната около очите си

Кожата около очите ви е особено фина и крехка. Не е изненадващо, че не се справя добре с постоянно излагане на сух, хладен въздух. Предотвратяването на фините линии и бръчки в тази област се случва с използване на овлажняващ крем за очи. Разработени са специални формули, които могат да се нанасят преди сън за допълнителна влага, както и алтернативи с по-леко тегло, които са идеални за използване през деня.

5. Сухите типове кожа трябва да избягват тези съставки

Индивидите, чиято кожа принадлежи към сухия тип, трябва да внимават с използването на някои съставки, които могат да им навредят. Те трябва да избягват повърхностно активни вещества (натриев лаурил сулфат, натриев лаурет сулфат и натриев сулфосукцинат). Тези съставки премахват омазняването, а остатъчното повърхностно активно вещество може да причини дразнене.

6. Посетете и се консултирайте с дерматолог

Ако допълнителната защита и хидратация не подобрят сухотата, е препоръчително да посетите дерматолог. Особено в случаите, в които сухотата прогресира до напукана или възпалена кожа. Като специалист в областта, препоръчвам продукти, които успокояват, заздравяват и подхранват кожата по начин, по който тя отново ще изглежда здрава, стегната и сияйна. Опитайте се да надградите постигнатите през лятото резултати и не пренебрегвайте опасностите, които крие студеното време.