Д-р Манджукова

Грижата за кожата – преминаване от зимен към пролетен режим

За никого не е тайна, че времето и климатичните особености играят важна роля, когато става въпрос за изграждане на режим за кожата. И това е разбираемо и съвсем нормално – по-ниските температури се отразяват по един начин на външния вид – правят текстурата на кожата груба и суха; топлината и влагата – омазняват и замърсяват кожата и я правят склонна към развиване или влошаване на проблематични състояния като акне. Ето защо, напълно естествено, всеки сезон се отличава с различна по сила грижа за кожата.

След месеци на сняг, киша и ниски температури, пролетта най-накрая е на хоризонта. Зимата полека си отива и отнася със себе си мрачното настроение и сухата, сърбяща кожа. Дните ще стават дълги, слънцето ще се задържа все повече на хоризонта, предстои изобилие от топло време и добро настроение, а гардеробът не е единственото нещо, което се нуждае от актуализиране. Грижата за кожата изисква рутинно обновяване, а какво по-добро начало за това от април.

Пролетно почистване на рафтовете с козметика

След няколкото месеца зимен сън е време за пролетно почистване на продуктите за красота! Новият сезон е идеалното време за преглед на всеки един от лосионите, кремовете и дори четките за грим върху тоалетката.

Използването на продукти, които са оцелели след срока на годност, може да причини повече вреда, отколкото полза, а мръсните четки за грим определено могат да причинят дразнене и реакция.

За начало е най-добре да се провери срокът на годност, а след това е разумно изделията да се разгледат от по-близо. Ако има забележими промени в цвета, консистенцията или миризмата – това са индикатори, че препаратът трябва да бъде заменен.

Пролетно почистване и на кожата

Определено след толкова много дни на студ и хапещ вятър кожата има нужда от освежаване, тъй като мъртвите и увредени клетки се натрупват на повърхността ѝ. Ако през зимата е използван хидратиращ почистващ препарат на базата на крем, експертите съветват да се премине към по-лек и нежен гел.

Преходният сезон е идеалното време да се оставят използваните вкъщи ексфолианти и да се пробва нещо ново с дълготраен ефект. Правилният избор са центровете за красота, където опитните специалисти могат да дадат верните насоки за дълбоко почистване на натрупалите се замърсявания. Химическият пилинг е отлична възможност за отстраняване на мъртвите клетки, пигментни петна, белези от акне и същевременно възможност за цялостно обновяване на външната бариера. Изборът на този метод е отлична възможност да се излезе от зимата с нов сияен блясък.

Коригиране на овлажняващите процедури

Тежките овлажнители на кремообразна основа са чудесни за зимата, когато кожата все нуждае от допълнителна защита от сухия и студен въздух. С идването на пролетта е най-добре да се премине към леко средство за хидратиране, за да може кожата да диша. Формулите на базата на гел винаги са добър избор, тъй като те обикновено имат по-високо водно съдържание и се чувстват свежи и охлаждащи, чудесен избор за пролетта и лятото.

Експертите съветват да се потърси продукт с хиалуронова киселина, която съвсем естествено привлича и задържа водата, а освен това е разумно препаратът да е с вградена слънцезащита, тъй като потребителите ще прекарват все повече време на открито.

И не на последно място – приемът на достатъчно количество вода през деня ще гарантира поддържането на здравия и сияен вид на тялото и кожата.

Успокояване на раздразнението

Резките промени във времето, особено големите разлики в температурите от ден на ден, могат да нарушат баланса на външната обвивка, оставяйки я зачервена, раздразнена и сърбяща. Експертите съветват да се приложи успокояваща кожата маска, която не само ще облекчи възпалението, но и ще хидратира кожата. Идеалният вариант е редуването на маска за пречистване на порите, формулирана с каолин и бентонитна глина, ексфолираща маска с алфа-хидрокси киселини и хидратираща маска с подхранващи минерали и витамин В3.

Коленете, лактите и стъпалата понасят истински удар през зимата и се нуждаят от малко допълнителна грижа. Специалистите по грижа за кожата съветват да се нанася вазелин, за да се възстанови влагата и да се омекоти кожата.

Защита на кожата от увреждане от слънцето

Пролетта е сезон, в който хората се отърсват от времето, прекарано на закрито, излизат навън, правят планове за пикник и дълги разходки сред природата. Тези моменти предполагат и по-високи дози слънчева светлина върху откритите части – като ръце и глава. От решаващо значение е използването на слънцезащитен крем с висок защитен фактор + 30 (през лятото е силно препоръчително да се нанася препарат с предпазващ фактор 50). Преходът към пролетта е подходящ момент да се провери срокът на годност на слънцезащитните продукти, особено ако те не са използвани през студените дни, както и да се заменят всички тубички и шишенца, които са отворени преди повече от няколко месеца.

Използването на сянка, шапки с широка периферия, както и слънцезащитно изделие ще предотврати увреждането на кожата и ефектите на преждевременното стареене, които включват тъмни петна, грапавина и бръчки.