Д-р Манджукова

Големият потенциал на ензимите в грижата за кожата

Изграждането на съвременна и подходяща грижа за кожата изисква внимание, търпение и разбиране необходимостите на собствената кожа. Едва тогава на преден план излизат множеството козметични продукти и съставките, които допринасят за изящния външен вид, като тяхното опознаване открива златна възможност за поддържането на безпроблемна, лишена от бръчки и фини линии кожа. Някои от възможностите са изцяло свързани с развиващите се в организма процеси и познати като компоненти от човешкото тяло.

Ензимите са молекули, които ускоряват биохимичните процеси в клетките. Те се произвеждат и в човешкото тяло, за да осигуряват основни функции, като храносмилане и метаболизъм.  Защо е важно да се знае за катализиращото качество на ензимите? Защото организмът благодарение на тях функционира правилно и всяко химическо действие да протича безпроблемно. Най-често ензимите се срещат в хранителните добавки и оттам са познати на голяма част от хората. Оказва се, обаче, че молекулите могат да бъдат ценно допълнение към грижата за кожата. В този козметичен аспект фокусът пада върху две основни техни функции – ексфолираща и противовъзпалителна. Експертите по красота, както и специалистите дерматолози посочват редовното почистване на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата като основна стъпка за постигането на чиста, здрава и блестяща кожа.

Важно е да се подчертае следното: кожата се състои от подкожна мастна съединителна тъкан, дерма и епидермис. Клетките на епидермиса се наричат кератиноцити, като по време на жизнения си цикъл тяхната клетъчна мембрана изчезва и остава белтъчно-липидна структура – рогова обвивка. Когато кератиноцитите загубят ядрото си, те вече са мъртви и се превръщат в рогови люспи (корнеоцити), откъдето идва името и на най-горния слой на епидермиса – рогов. Тъй като жизненият цикъл на кожните клетки е до три седмици при млада и здрава кожа, а с течение на годините процесът на регенерация се забавя, се налага промяна в рутинната грижа за кожата.

Определени видове ензими биха могли да бъдат изключително ефикасни по отношение почистването на мъртвите клетки, при това с много по-нежна и щадяща грижа от физическите ексфолианти или микродермабразиото. Роговите люспи в горния слой на кожата съдържат кератинов протеин и ензимите атакуват именно него, в резултат на което порите се отпушват, а кожата остава гладка и чиста. Наравно с това ензимите:

  • неутрализират свободните радикали и защитават кожата от вредното им действие
  • успешно се съчетават с антиоксиданти, киселини, могат да се смесят с други ексфолиращи продукти за постигане на оптимален резултат при подобряване вида на кожата или облекчаване на състояние.

С най-благоприятно за кожата действие се отличават ензимите с растителен произход като козметичните лаборатории не пестят усилия в извличането им. Съществуват най-различни видове ензими, ето какво е действието на някои от тях:

Бромелин – храносмилателен ензим, извлича се от плодовете и стъблото на ананаса, има силно изразени противовъзпалителни свойства. В топични продукти действа като химичен ексфпилант начин върху корнеоцитите, отпушва порите и намалява възпалението, причинено от натрупването на клетки в роговия слой.

Актинидин – намира се в киви, ананас, банан, папая, има храносмилащо свойство.

Папаин – намира се в папая, със сходни храносмилателни качества, често срещана съставка в козметични продукти за лице, тяло и устна хигиена. Действието му се изразява в разграждане на мъртвите кожни клетки. Има високи антиоксидантни нива, съдържа витамини Б и Ц, както и каротеноиди.

Фицин – съдържа се в смокините, има протеолитични свойства.

Ензимите се възприемат като по-лека алтернатива на алфа и бета хидрокси киселините, тъй като не предизвикват раздразнение, но разбира се това в най-голяма степен зависи от тяхната концентрация във формулата, в която са вложени. Те са подходящи за хора с чувствителна, нормална или суха кожа и се считат за безопасни по време на бременност.

В процеса на извличане ензимите изискват оптимална температура и ниво на pH, в противен случай са нестабилни. Тази тяхна особеност ги прави трудни за обработка, влагане в козметични продукти и транспорт, тъй като промяната в средата може да денатурира някои ензими, в резултат на което те да станат неефективни. За правилно съхранение в домашни условия се изисква умерена температура, далеч от пряка слънчева светлина.

Потенциалът на ензимите в козметичната индустрия несъмнено е огромен и непрекъснато се полагат усилия за стабилизирането им, тъй като дългосрочните ползи определено заслужават вложените ресурси.