Д-р Манджукова

Годжи бери и неговите уникални свойства

Легенда разказва за изследовател, открил древно общество с хора, достигнали до преклонната възраст от сто години. В търсена на истината за тяхното дълголетие, ученият установил, че тези хора живеят до кладенци, над които се извисява растение с червени плодове. Зрелите плодове падали във водата, която хората пиели, подсилвали организма си и живеели много по-дълго.

Разбира се, това е просто легенда, но тя съдържа съществена истина – самото растение се използва от над 2000 години в традиционната медицина. Всъщност, в най-старата известна книга за китайските билки (250 г. пр. Хр.) се съдържа информация за него – годжи бери (Lycium barbarum) – храст, устойчив на суша и растящ при пълна слънчева светлина, има шипкоподобни плодове с оранжево-червеникав цвят. Среща се предимно в Азия (Китай, Виетнам, Корея, Япония) и е наричан „супер плод“ заради ползите, с които дарява здравето. Годжи бери се превръща в основна съставка за предпазване от рак, детоксикация на черния дроб, стабилизиране на кръвната захар, подобряване на зрението и естествено – предотвратяване ранните признаци на стареене на кожата. Това се дължи на съдържащите се в плода му компоненти:

Витамин Ц

Известно е, че големите количества Витамин Ц уплътняват и стягат кожата, като същевременно подсилват бариерната ѝ функция. Някои проучвания твърдят, че плодовете му са източник на 500 пъти по-големи количества Витамин Ц в сравнение с портокалите. Това е и едно от основните му предимства пред останалите плодове, тъй като оказва значителна роля в борбата с преждевременното стареене на кожата. 

Минерали

Годжи бери съдържа огромен брой минерали, включително 11 от ключовите 22 основни хранителни микроелемента, сред които калций, калий, цинк, желязо и селен. И докато всеки един от тях спомага за укрепването на дадена част от човешкото тяло, то като съвкупност те действат благоприятно на цялостното здраве на организма, включително и външния вид на кожата.

Аминокиселини

Годжи бери съдържат аминокиселини, които подобряват тонуса и цвета на кожата. Аминокиселините не дразнят и осигуряват мощна хидратация, а това от своя страна намалява появата на фини линии и бръчки. Проучвания показват, че полизахаридите в плодовете значително повишават функцията на белите клетки, като помагат на организма да изгради имунитет към дегенеративни състояния.

Каротеноиди

Изобилието от естествени каротеноиди – включително бета-каротин, лутеин, ликопен и др., съдържащи се в плодовете на годжи бери, дават на кожата блясък и предпазват клетките от свободни радикали. Каротеноидите са особено полезни за организма, тъй като го предпазват от развиване на ракови клетки.

Биоактивни полизахариди

Биоактивните полизахариди имат значителни антиоксидантни свойства, като същевременно осигурява допълнителна хидратация. В допълнение към това, полизахаридите помагат на организма в изграждането на защита от болести и замърсители, като подсилват имунната му система.

Всички тези съставки допринасят за превръщането на годжи бери в чудотворен продукт, осигуряващ несъизмерими ползи за външния вид. Един от най-впечатляващите позитиви е трансформиращият ефект, който оказват върху кожата, като конкретно:

  • Намаляват зачервявания и предотвратяват развиването на възпалителни процеси
  • Спомагат за намаляване появата на фини линии и бръчки
  • Повишават еластичността и гладкостта на кожата
  • Подобряват вида на появилите се белези
  • Съдействат за премахването на възрастови петна и други увреждания, причинени от слънчеви лъчи
  • Предпазват от свободните редикали
  • Увеличават хидратацията на кожата
  • Осигуряват минимална защита срещу ултравиолетовите лъчи