Д-р Манджукова

Глутатион – приложение и ползи в грижата за кожата

В модерната епоха, в която живеем, изчистената и гладка кожа подсъзнателно се превърна в стандарт за красота. Без значение от нюанса, с който е благословена външната обвивка, всеки един от нас преследва една и съща цел, когато става въпрос за кожата – равномерен тон, ярък и здрав блясък. Разбира се, така написано звучи лесно изпълнимо, но в действителност изисква търпение и грижа, за да се постигне. Излагането на слънце, хормоните, гените и други фактори могат да се превърнат в препятствие пред нашите усилия, създавайки петна, които са по-тъмни от останалата част от кожата ни.

Въпреки че отдаващите значение на своя външен вид потребителите се насочват към широкоспектърни слънцезащитни продукти и се стараят да избягват вредното влияние на ултравиолетовите лъчи, в края на летния сезон е обичайно явление тялото и лицето да бъдат засегнати от характерните тъмни петна. Именно заради това избелването и озаряването на кожата все още предизвиква интерес, когато става дума за красота. Някои хора не виждат резултати от домашните средства, а други просто търсят по-бързи резултати. Обикновено хората се доверяват на източници в интернет, както и на свои близки, които хвалят новия писък за озаряване на тена, но дали този избор е напълно безопасен. 

Най-новото и популярно средство за изсветляване на кожата се нарича глутатион. Нека разберем как работи.

Глутатионът е мощен антиоксидант, използван в дерматологията за озаряване и изсветляване на кожата. Той е изключително универсален и може да действа, когато се приема перорално, интравенозно, както и чрез локално приложение. Наричан още „лекарството чудо за лечение на проблеми, свързани с хиперпигментация“ той представлява тиол-трипептид, който играе важна роля в поддържането на вътреклетъчния окислително-редукционен процес.

Молекулата глутатиона е изолирана през 1888 г. от Джей де Рей Паихаде в екстракти от дрожди и животински тъкани. По-късно съставката получава името си глутатион, тъй като тя представлява трипептид, състоящ се от цистеин, глутамат и глицин. В медицината се използва за лечение на множество състояния като чернодробни нарушения, Алцхаймер, управление на усложнения при диабет и дори като химиотерапевтично средство. Докато се използва перорално за тези заболявания, е установено, че подобрява забележително вида и тенът на кожата. По-нататъшни проучвания заключват, че той има антимеланогенни свойства и поради тази причина започва използването му в дерматологията.

Глутатионът е естествено срещано вещество в човешкото тяло. Той е антиоксидант, който се състои от 3 аминокиселини: глицин, глутаминова и цистеинова киселина. Освен че подпомага много телесни функции, той помага за избелване на кожата чрез възстановяване на увредени клетки. Въпреки че глутатионът се произвежда естествено в организма, производството му намалява с възрастта и следователно възниква необходимостта от допълнителното му набавяне. Този важен за здравето на кожата елемент може да бъде набавен от хранителни източници като спанак, авокадо, аспержи, броколи, брюкселско зеле, гъби и зеле. Друг богат източник на глутатион е суроватъчният протеин. Тези хранителни съставки са градивни елементи за образуването на глутатион в тялото.

Благодарение на своите качества, той дарява организма с няколко жизненоважни ползи.

Антимеланогенни свойства

Глутатионът стимулира синтеза на феомеланин, а не по-тъмния меланин. Феомеланинът е по-светъл на цвят (жълто-червен), така че увеличаването на дела на феомеланина е свързано с по-светъл цвят на кожата.

Антиоксидантни свойства

Глутатионът има способността да пречиства свободните радикали, които увреждат кожата, когато тя е изложена на ултравиолетови лъчи и всякакви други щети на околната среда. Тези свободни радикали предизвикат процес на меланогенеза (образуване на меланин) и причиняват увреждане на тъканите, водещо до стареене на кожата, пигментни петна, възпаления и др.

Свойства  против стареене

Стимулира синтеза на колаген и по този начин намалява признаците на ранно стареене на кожата.

Предвид това, как влияе, когато се прилага върху кожата, могат да бъдат извадени на преден план следните положителни качества:

Антиоксидант

Глутатионът е мощен антиоксидант и помага за намаляване на щетите от свободните радикали чрез UV лъчи и агресори от околната среда. Помага за намаляване на фините линии, възрастовите петна и се бори с токсините, които причиняват увреждане на кожата.

Противовъзпалително средство

Възпалението на кожата е неприятен проблем, който може да бъде придружен от обрив и сърбеж по кожата. Глутатионът проявява противовъзпалителни свойства и по този начин намалява нивата на възпаление. Това от своя страна помага за намаляване на акне, екзема и други кожни проблеми, причинени от възпаление.

Въпреки, че е считан за отлично средство за заличаване на пигментни петна, особено след края на летния сезон, експертите препоръчват глутатионът да не се използва от бременни жени и от лица под 18 години. Страничните ефекти от продължителен перорален  прием на глутатион могат да включват коремни спазми, подуване на корема, затруднено дишане поради свиване на бронхите.

Глутатионът е важна съставка, която подпомага регенерацията на здрава кожа, особено за тези, които виждат видими признаци на стареене. Протеинът, първоначално произведен от човешкото тяло, се изчерпва с възрастта, поради което използването му като локално лечение може да помогне за регулиране пигмента на кожата, да подобри еластичността и да намали фините линии и бръчки. Той е чудесна съставка, която има своето място в рутинната грижа за кожата, особено при хора, които имат проблем с обезцветявания и увреждания, нанесени от слънчевите лъчи.