Д-р Манджукова

Глицерин – ползи и възможности

Необятната вселена на грижата за кожата предлага на потребителите изключителен набор от решения както за третиране на различни проблеми, така и за подобряване и възстановяване на изтощената кожа. Сред набора от най-често предлаганите формули, познати на широката публика, могат да бъдат срещнати няколко трудолюбиви съставки, на които не се отдава дължимото внимание, но могат да бъдат жизненоважни за ефективността на продукта рутинна грижа. Глицеринът точно от тези елементи, чиито имена не говорят много на масовият потребител, но могат да го удивят със своите неизчерпаеми ползи.

Глицеринът, известен още като глицерол, е безцветен захарен алкохол без мирис, но със сладък вкус. Точно това е и основната причина за неговото име, произлизащо от гръцката дума “glykys”, която означава „сладък“. Глицеринът е основен компонент на триглицеридите, естествено срещащи се мазнини, присъстващи в повечето богати на липиди вещества. Идентифициран е за първи път през 1779 г. от шведския учен Карл Вилхелм Шееле, който по невнимание изолира съединението, докато прави сапун от зехтин. Въпреки че глицеринът в миналото се получава от растителни и животински мазнини, в наши дни той може да бъде синтезиран и химически.

Известно е, че глицеринът е нетоксичен и има плътна, вискозна текстура, което дава възможност за приложение в широка гама от продукти, включително храна, лекарства и грижа за кожата. Той действа като овлажнител, привлича влагата от въздуха в роговия слой (горния слой на кожата) и поради ниското си молекулно тегло успява да навлезе в по-дълбоките слоеве на дермата.

Предимствата на глицерина са добре известни на специалистите, като те все по-често го препоръчват на своите пациенти за справяне с проблемите, предизвиквани от сухата или чувствителната кожа. Независимо от това, той е подходящ за използване при  всеки тип кожа, а освен всичко друго не предизвиква негативни реакции от организма. Благодарение на своите качества той може да бъде използван в няколко направления:

1. Поддържа кожата млада

Нанасянето на глицерин върху кожата улавя влагата и ѝ придава младежки, здрав блясък. По този начин глицеринът помага за намаляване появата на бръчки и поддържа кожата да изглежда мека и гладка.

Глицеринът също така забавя стареенето, като в проучване, публикувано в Journal of Investigative Dermatology, е показано, че той помага на на младите кожни клетки от най-дълбоките слоеве към повърхността, за да образуват защитна бариера на кожата. В резултат на това глицеринът кара кожата да изглежда, усеща и функционира по-добре като цяло.

2. Намалява акнето

Някои съставки, които обикновено се срещат в почистващи препарати и овлажнители за акне, всъщност могат да бъдат твърде агресивни за кожата. Тежките съставки за рутинна грижа могат да влошат състоянието, като причинят възпаление и дразнене. Тук на помощ идва глицеринът, който може да бъде използван за намаляване на пъпките без страничните ефекти на по-твърдите продукти.

Освен това глицеринът не е комедогенен, което означава, че не запушва порите – една от основните причини за образуване на акне.

3. Безопасен е

Когато става въпрос за избор на съставки за рутинна грижа, потребителите се стремят да осигурят своята безопасност преди всичко. Човешката кожа играе критична роля в защитата на тялото, като задържа течности вътре, предпазва вредните бактерии и вируси навън и регулира равномерно телесната температура.

Някои парфюми и химикали могат да изсушат кожата, да запушат порите или да предизвикат дразнене. За да се илюстрира нивото на безопасност на глицерина, трябва да се има предвид, че той се използва в над 120 бебешки продукта и повече от 15 000 козметични изделия.

4. Нежен към кожата

Нежните почистващи и овлажняващи средства са важни за поддържане на кожата комфортна и здрава, особено за хора, които са склонни към акне. Хората, предразположени към образуване на пъпки и черни точки, често са съветвани да използват ексфолианти, за да премахнат мъртвите кожни клетки. Глицеринът предлага нежен начин за ексфолиране, почистване и овлажняване на кожата, без да причинява дразнене.

5. Лекува кожата

Когато кожата е суха, увредена и напукана, глицеринът може да дойде на помощ и да увеличи хидратацията. Той е пригоден за лечение на кожни заболявания като екзема или псориазис, както и за подпомагане на процеса по заздравяването на рани в резултат на напукана кожа. Като цяло, глицеринът насърчава здравето на кожата, като подобрява нейната функция, ускорява процеса на зарастване на рани и предпазва кожата от дразнители.

6. Овлажнява кожата

Глицеринът действа като гъба, която привлича влагата към себе си. Освен това той забавя изпаряването на водата, което поддържа външната бариера хидратирана в средата на зимата.

Проучване, публикувано в Asian Journal of Beauty and Cosmetology, сравнява кремове, съдържащи глицерин, с подобни козметични изделия с друг състав. Изследователи установяват, че кремът, съдържащ както глицерин, така и силиконово масло, има най-висока хидратираща стойност и поддържа хидратацията най-дълго в сравнение с продукта, който не съдържа глицерин.

7. Защитава кожата

През зимата студените температури и пронизващият вятър намаляват влагата в кожата. В резултат на това външната обвивка се усеща суха, напукана и лющеща се, както и на рани и инфекции. Овлажняващ лосион, съдържащ глицерин, има способността да запечата влагата като е особено полезен за защита на ръцете, краката, лактите, коленете и други части на тялото.