Д-р Манджукова

Глицерин и розова вода – магическа комбинация за сияен вид

Установяването на правилен рутинен режим за поддържане на външния вид не е лесна задача. Особено сега, когато външните фактори като околна среда, слънчеви лъчи и промените в климата оказват много по-силно влияние от преди. В настоящето красивата и блестяща кожа не е само въпрос на добри гени – тя представлява съвкупност от познаване на специфичните ѝ потребности, както и намирането на правилните продукти за почистване, хидратиране и слънцезащита. Истината е, че всеки режим е толкова уникален и индивидуален, колкото е и човекът, който го следва (или се опитва, така или иначе).

И след като грижата за кожата се превръща във все по-търсена тема в социалните медии, а компаниите пускат хиляди нови продукти през последните години (съдържащи привидно всички съставки под слънцето), за потребителите става твърде смущаващо и объркващо да разберат как да създадат ефективна рутина за грижа, която работи за тях.

Хората, които полагат усилия за своята външност обаче трябва да знаят, че има някои непреходни съставки, които във всеки един момент могат да бъдат включени в ежедневните дейности по възстановяване на външната бариера. Съществуват обаче и такива елементи, които след като се комбинират създават супермощен еликсир, достоен да заеме своето заслужено място на всеки рафт с козметични изделия за разкрасяване.

Глицеринът и розовата вода оглавяват списъка със съставки за рутинна грижа, на които може да се разчита за постигането на блестящ вид. Дамите могат да се възползват от тази магическа комбинация, за да подмладят своята кожа и да я оставят гладка, мека и еластична. Дори да бъдат разгледани по отделно тези два уникални по своя род елемента, техните безспорни качества със сигурност ще грабнат вниманието на всеки загрижен за поддържането на своя външен вид човек.

Глицеринът е естествен елемент, получаван от растителни масла или животински мазнини. Той представлява бистра, безцветна течност без аромат, поддържа качествата на овлажняващ агент, който умее да извлича вода в епидермиса от по-дълбоките нива на кожата.

В основните козметични продукти глицеринът се използва главно с оклузиви, друг вид овлажняващи средства за блокиране изпаряването на влагата. Проучванията разкриват, че глицеринът е най-ефективният наличен естествен овлажнител за подобряване на хидратацията на горния слой на обвивката. Благодарение на своята гъвкавост и способността да задържа влагата, той се използва във всеки един продукт, от лосиони до сапуни и тонери.

Розовата вода се извлича естествено от листенца от розови цветя, за да се използва за козметични и здравословни ползи. Създава се чрез дестилиране с пара на откъснати розови листенца, има мек аромат и затова често се използва в производството на парфюми.

Този изключителен природен дар е открит и използван в продължение на хиляди години, включително през Средновековието и е намерил приложение в козметиката, медицината, красотата и храната. Благодарение на своя състав розовата вода е считана за естествен тонер поради невероятните си свойства за балансиране на pH.

Друго голямо нейно предимство са противовъзпалителните ѝ възможности, а освен това получава тя признание заради удивителните си антисептични качества и поради тази причина е използвана и като средство за лечение на акне.

Когато се смесят заедно глицеринът и розовата вода оглавяват списъка със съставки, на които може да се разчита за възстановяване на позагубения блясък. И двата елемента действат магически на обвивката, но когато се комбинират, те наистина изстрелват режима за красота в нова орбита. От успокояване на бариерата до предотвратяване признаците на стареене, розовата вода и глицеринът определено променят усещането в грижата за кожата.

1. Действа като тонер

Глицеринът и розовата вода в комбинация образуват перфектния тоник. Почиства, възстановява загубената влага и също така предотвратява появата на акне. Препоръчително е тази чудотворна смес да се прилага като тоник, два пъти на ден след измиване на лицето.

2. Овлажнява кожата

Комбинацията глицерин-розова вода може да бъде прекрасен овлажнител за лице и е добре да се използва през деня в активните за човек часове. Бързо освежава кожата и осигурява тласък на хидратация.

3. Действа като естествен серум

Сместа от роза и глицеринова вода може да бъде приемана като естествен овлажнител и съставка за повишаване на блясъка в едно. И двете съставки ведно забавят часовника на стареенето, а също така обръща радикалните щети и осигуряват блестяща и здрава кожа. Разумно е да се използва като нощен серум, за да осигури на кожата всички необходими ѝ хранителни вещества и влага.

4. Защитава кожната бариера

Глицеринът е овлажнител, който поддържа кожата овлажнена. Проведено проучване разкрива, че редовната употреба на глицерин може да предотврати трансепидермалната загуба на вода и същевременно да подсили кожната бариера.  

5. Предотвратява изсушаването на кожата

Глицеринът е добър овлажнител, който може да привлече влага от атмосферата, да я задържи в кожата и да предотврати сухотата на кожата.  

6. Подобрява пропускливостта на кожата

Човешката кожа има много ниска пропускливост. Това означава, че е трудно за чужди вещества да проникнат през дебелите слоеве на кожата. Това е причината някои продукти за красота да не могат да достигнат своя връх. Доказано е, че глицеринът помага за подобряване пропускливостта на кожата.

7. Успокоява кожата

Няма съмнение, че прилагането на розова вода и глицерин върху кожата има успокояващ ефект. Комбинацията между двете вещества осигурява отличен хидратиращ ефект върху кожата и е полезна за подмладяване на уморената кожа в края на деня.