Д-р Манджукова

Гликация – причина за стареене на кожата и как да я предотвратим

Кожата е най-големият човешки орган, който предпазва организма от уврежданията на слънчевите лъчи, замърсената околна среда и навлизането в тялото на опасни вируси и бактерии. Като естествена защитна преграда, външната обвивка понася всички тези влияния, но това не значи, че ако не се полагат грижи за нея, тя може да устоява до безкрай. Напълно нормално е след достигането на определена възраст, както и при недостатъчно надеждна грижа, да започне процесът на стареене – поява на фини линии и бръчки, загуба на еластичност и свежест. За ускоряване на този процес, освен ултравиолетовите лъчи и мръсният въздух, могат да допринесат захарта, стресът, някои заболявания, както и приемът на силни медикаменти. Медицината десетилетия наред изследва влиянието на тези фактори върху човешката кожа, за да предотврати появата на ранни признаци на стареене. Установено е, че всички тези влияния предизвикват естествен процес в тялото, известен като гликация, която оказва съществено значение, когато става дума за всекидневна грижа за кожата.  

Гликацията е естествена химична реакция, която се причинява в резултат на натрупване на излишна глюкоза в кожните влакна. Този излишък предизвиква вътрешна реакция, при която захарните молекули се придържат към колагена и еластиновите протеини, които обикновено спомагат за стегнатия, гладкия и еластичен вид на кожата. Образуват се крайни продукти на гликация (накратко наричани AGE), които с времето увреждат протеините, колагена и еластиновите протеини и те губят способността си да поддържат кожата стегната и гладка.

Обикновено натрупването на крайните продукти на гликация започва след навършването на 20-ата година и постепенно се увеличава с течение на времето. Ускоряването на гликацията зависи от редица фактори, включително честа консумация на захарни изделия, повишени нива на глюкоза в кръвта, причинени от стрес, оксидативен стрес, причинен от излагане на ултравиолетови лъчи, замърсяване на въздуха или лоши навици в начина на живот. Резултатът от повишаване нивата на AGE в кръвта може да доведе до основни проблеми като:

Бръчки и фини линии

Когато колагеновите и еластиновите протеини са повредени от процеса на гликация, започва образуването на фини линии и бръчки, както и на отпусната кожа в определени области. Поради тази причина за възстановяването на блестящия и сияен облик е от съществено значение използването на средства за активизиране на основните протеини. Науката е доказала, че хиалуронова киселина, витамини Ц и Е, както и екстракти от някои растения като алое вера, женшен и кориандър, са идеални за повишаване нивата на колаген и еластин. 

Компрометирана бариерна функция

Защитната бариера на кожата се състои от два слоя липиди. Когато тези липиди са повредени от процеса на гликация, бариерата не е в състояние да изпълнява правилно двете си основни функции – да задържа влагата и да не позволява навлизането на вредни алергени и дразнители. Така резултатът от нарушената функция на кожната бариера е дехидратация и дразнене.

Възпаление

Доказано е, че гликацията активира възпалителни пътища в тялото, влошавайки състояния на кожата като акне, екзема и розацея.

Докато самият процес на гликация не може да бъде спрян изцяло, то неговите ефекти биха могли да бъдат забавени. Външната обвивка може да се възползва от редица нови антиоксидантни формули за борба с негативните последици от гликацията, но тази защита често не е достатъчна при ускорено формиране на AGE.

Първата стъпка към намаляване на гликацията и нейните ефекти върху кожата е избягването или значително намаляване излагането на онези фактори, които я причиняват: консумация на захар, ултравиолетово лъчение, хроничен стрес и други.

Комбинирането на тази стъпка с подходящите продукти за рутинна грижа е особено важно за предотвратяване ранните признаци на стареене. Съставки като хепаран сулфат, дефензини и ретиноиди могат да помогнат за намаляване ефекта от гликация, който се изразява в бръчки, фини линии, отпусната кожа и др. Противовъзпалителни елементи като арганово масло, зелен чай, алантоин, алое и много други помагат за деактивиране на раздразнението, намалявайки зачервяването и сърбежа.

Съчетаването на подходящата грижа за кожата със здравословна диета и начин на живот със сигурност ще забави процеса на стареене и ще се отрази положително на целия организъм.