Д-р Манджукова

Галванични процедури за лице

Днешният модерен свят поставя редица предизвикателства пред съвременната жена. Изпълнен с нереалистични стандарти за красота – от свръх гладка и лишена от фини линии кожа до перфектна текстура – дамите се стремят повече от всякога да изглеждат по най-добрия начин, независимо от възрастта. Те търсят естествени супер-съставки, доверяват се на иновативни формули и се отдават на различни освежаващи и възстановяващи процедури. И въпреки че не винаги вложените усилия и средства достигат очакваните резултати, отдадените на грижата за външния вид не се отказват и търсят най-новият писък в света на красотата.

Галваничните процедури за лице навлизат в света на естетичните процедури десетилетия по-рано, но за тях започва да се шуми едва в последните няколко години. Всъщност, любопитен факт е, че галваничният ток датира от края на 18 век от болонския пионер в електротехниката от 18-ти век Луиджи Галвани, който открива, че електрическите сигнали могат да се използват за стимулиране на нервите и мускулите на тялото. Близо 200 години по-късно галваничните апаратури намират своето място в професионалните естетични практики като до ден днешен те имат многобройни приложения за лечение на лицето и кожата.

Понякога наричана козметична електротерапия, галваничният ток може да се използва за вливане на кожната тъкан и мускулите на лицето с нисък до среден електрически ток, улеснявайки такива положителни ефекти като стимулиране на кръвообращението, засилване на клетъчния метаболизъм, премахване на наслояванията в порите и дори осигуряване форма на нехирургичен лифтинг на лицето. Не на последно място галваничните процедури спомагат за въвеждането на различни активни разтвори по-дълбоко в кожата за постигане на максимална ефикасност.

Технологията, разработена преди повече от два века, се прилага чрез свързване към електрически контакт и след това преобразуване на променлив електрически ток в постоянен ток. Според първоначалните открития заредените електрически йони в кожата ще бъдат привлечени или отблъснати от тока, създавайки определени специфични реакции. Това на практика означава, че галваничният ток може да бъде приложен по един от двата начина, в зависимост от желаната реакция и назначената терапия.

Една от най-популярните употреби в процедурите за лице е дезинкрустация за премахване на наслояванията от порите. Когато се използва заедно с алкален продукт или продукт с отрицателно рН, галваничната технология е в състояние да постигне по-дълбоко почистване на кожата.

Използването на целеви продукти в комбинация с химическата реакция, създадена от електрическия ток, действа за омекотяване на кератина, мастните тапи и себума, като по този начин прави много по-лесно извличането на замърсяването от фоликулите. Този подход може да бъде особено полезен при проблеми с мазна кожа, акне, черни точки и комедони.

На противоположния край на галваничния спектър е процесът на йонофореза, който се използва за лечение на кожата чрез йонно проникване. С почти подобен на магнит ефект, положително заредените йони подхранват с продукти и разтвори на водна основа дълбоко в епидермиса. Известно е също, че създава вазоконстриктивен ефект и подсилва лимфната активност, което помага за успокояване на кожата и насърчава възстановяването.

Йонофорезата се използва предимно за лечение на суха, дехидратирана или изтощена кожа, а също така подпомага борбата със свободните радикали, стяга отпусната кожа и премахва пигментните петна.

В зависимост от приложението – йонофореза или дезинкрустация – галваничните процедури даряват кожата с различни ползи:

1. Ефективно средство срещу акне

Галваничната процедура е отлично средство за намаляване на акнето, като и за предотвратяване на повторната му поява. Отрицателният йонен ток може да бъде особено полезен за унищожаване на бактерии, както и за изчистване на замърсяванията и упоритите запушвания на порите. Процесът на дезинкрустация осигурява дълбоко почистване, което предотвратява запушените пори и в бъдеще.

2. Против стареене

Йонофорезата може да осигури идеално решение за справяне с проблеми, свързани с възрастта. В краткосрочен план, галваничния ток може да помогне за плътност и изглаждане на кожата, минимизирайки появата на фини линии, бръчки и груба текстура. Освен това, с последователно лечение във времето, прилагането на този метод ще насърчи подмладяването, осигурявайки кумулативни ползи като повишен синтез на колаген и клетъчно обновяване.

3. Подсилва бариерната функция

Йонофорезата може да бъде чудесен вариант и за хората, които търсят начин да задържат влагата, особено що се отнася до онези от тях с чувствителна кожа или увредена бариера. Благодарение на подхранването с продукти, които подобряват естествения хидратиращ фактор, йонофорезата обръща вредните ефекти, настъпващи след трансепидермалната загуба на вода, като същевременно успокоява раздразнената кожа.

4. Подобряване блясъка на кожата

Почти всички типове кожа могат да се насладят на допълнителни ползи от лечението с галванична апаратура, заради неговия положителен ефект върху цялостното здраве и блясък на кожата. Електрическият ток може да се използва за стимулиране на притока на кръв, циркулацията и кислорода към кожната тъкан и да придаде сияние на външната обвивка, а дори и да намали появата на тъмни петна.

Галваничната технология предоставя редица предимства за лечение на различни състояния и проблеми и може да бъде добър избор за почти всички типове кожа.

Въпреки това специалистите съветват да не се използва в определени случаи – по време на бременност, за хора с епилепсия, диабет или сърдечно заболяване. В допълнение, експертите съобщават, че методът е неподходящ за хора със скоби на зъбите или друг метал в тялото, като импланти, пиърсинг или пейсмейкър.

За да се избегне причиняването на потенциално увреждане на кожата е противопоказно дезинкрустация да се прилага към пациенти, които страдат от възпалено акне, куперозна кожа или активни пустули.

Галваничните лечения наистина дават възможност за постигане на трайни и положителни резултати. Когато се извършват от опитен професионалист те спомагат за връщане на желания блясък, възстановяване на кожната бариера и премахване на някои проблематични състояния като акне.