Д-р Манджукова

Галактомицес филтрат за укрепване на бариерната функция на кожата

В началото на третото десетилетие на 21 век рутинната грижа е достигнала до едно невероятно ниво – почти за всяко едно кътче от тялото, крайниците и главата съществува утвърден продукт, който дарява кожата с редица ползи. Години наред се провеждат научни изследвания за въздействието на различните съставки върху външния вид. Ретинол, алое вера, муцин от охлюви и дори синтетичният трипептид, който „имитира“ ефекта на пептид, открит в змийска отрова и наречен син-аке са част от възможностите, които козметичните компании предлагат на заинтересованите. Именно за това вече нищо не може да изненада потребителите, отдадени на грижата за кожата – те вече са запознати с иновативните и понякога скандални тенденции в света на красотата.  

Точно по утвърдената маркетингова формула можем да научим за появилите се на пазара продукти, съдържащи галактомицес филтрат. Дори самото му име е трудно за произнасяне, но все пак  нека разберем с какво допринася за блясъка на кожата.

Всъщност, както твърди Уикипедия „Галактомицес фермент филтрат е хранителен гъст екстракт от мая и страничен продукт от ферментирало саке“. Според общата легенда ползите от галактомицес са открити случайно в японска пивоварна саке. В началото на 70-те години на миналия век, посетителите на пивоварната отбелязват един втърде любопитен феномен – възрастните пивовари са с меки и нежни като коприна ръце, докато лицата им са стари и осеяни с бръчки. Това наблюдение води до множество изследвания, които в крайна сметка успяват да отсеят Aspergillus Oryzae – вид гъбичка, използвана в Япония за ферментация на различни видове храни. Точно в нея е скрит ключът за младо изглеждащата кожа на работниците в пивоварната. Галактомицесът е страничен продукт от Aspergillus oryzae, като по време на ферментацията гъбичката разгражда естествените съставки, към които е добавена и създава нови съединения, полезни за кожата (аминокиселини, органични киселини и антиоксиданти). Казано с по-прости думи, ферментационният филтрат е течността, която съдържа всички полезни елементи, създадени по време на ферментационния процес – и именно тези елементи са от полза за кожата (а не самата гъбичка).

През 2014 г. Азиатското списание за красота и козметология представи проучване, в което са участвали 20 доброволци. Участниците са нанасяли върху лицата си три пъти на ден есенция, съдържаща 97% от галактомицес ферментационен филтрат. В края на проучването кожата на участващите доброволци е сравнена с тази на хора в контролната група. Изследователите забелязват, че броят на разширените пори при използващите галактомицес филтратът, е намален с почти 22%, а количеството черни точки, себум и кератин спада с 64%. Доброволците, които са употребили есенцията, са имали по-ярка кожа и намален брой комедони.

В последствие започва налагането на продукти, съдържащи този вълшебен екстракт, а изследванията продължават и в настоящето като вече може да се твърди, че галактомицес ферментационен филтрат съдейства за:

Укрепва бариерната функция на кожата

Витамините и антиоксидантите от ферментационния процес укрепват устойчивостта на кожната бариера. Използването на продукти с галактомицес помага за поддържане хидратацията на кожата, предотвратява загубата на вода, както появата на увреждания от екологичен стрес (като ултравиолетово лъчение и замърсена околна среда).

Минимизира появата на пори

Както вече беше споменато, използването на есенцията намалява появата на разширени пори. Галактомицес филтратът спомага за пречистването им и за намаляване на техния размер, което го превръща в една от най-търсените съставки в козметичните щандове на Далечния Изток.

Контролира производството на себум

В същото проучване изследователите установяват, че третирането на склонна към проблеми кожа с галактомицезен ферментационен филтрат, намалява производството на себум с 64 %. Страхотна новина за тези, които се тревожат за силно омаслената си кожа и възможните последствия като развиване на акне.

Подобрява симптомите на акне

Изследователите установяват, че използването на галактомицес есенция намалява лезиите от акне с поне девет процента.

Премахва тъмните петна

Нанасянето на галактомицес филтрат помага за намаляване появата на хиперпигментация в кожата. Установено е, че меланинът в човешките меланоцити е намален с 35% при лечение с 5% галактомицезен ферментационен филтрат и с 55% при третиране с 10% галактомичен ферментационен филтрат (и двата за период от 25 дни).

Забавя признаците на стареене

Употребата на галактомицес филтрат може значително да забави признаците на стареене, благодарение на високата концентрация на антиоксиданти. Доказателство за това са ръцете на възрастните пивовари, които са изглеждали гладки и с изпъната кожа.