Д-р Манджукова

“Кръвта на драконa” и блестящият външен вид

Потапяйки съзнанието си във възхитителните гори по поречието на Амазонка, увлечени от техните мистични сили, можем спокойно да изгубим представа за времето и заобикалящия ни свят. Там се намират 20% от световните животински и растителни видове, а биоразнообразието на този регион и неговата флора не може да се сравни с нито едно друго кътче на планетата. Няма как да бъдем безразлични към естествения свят на тропическата джунгла и естествените блага, с които тя ни дарява.

Дълбоко в горите на Южна Америка се намира дървото, което местното население нарича „Кръвта на дракона“ или казано на научен език Croton lechleri (Кротон Лехлери). От една страна то носи своето загадъчно наименование заради формата на листата, които приличат на ръката на дракон. Другата част от името му идва от тъмночервения сок, който се просмуква през сивата му кора и прилича на кръв, изтичаща от рана.

Векове наред местните жители използват лечебните свойства на „драконовата кръв“, тя намира своето място за разрешаване на различни видове медицински проблеми – от храносмилателни до имунна подкрепа и заздравяване на рани. В наши дни Кръвта на дракона е призната в цял свят заради чудотворните си лечебни свойства, включително и способността му да въздейства по магичен начин върху кожата.

Тъмночервеният сок от Кротон Лехлери съдържа широк спектър от естествено срещащи се съединения, много от които вече са добре известни на медицината. Течността е богата на защитни антиоксидантни феноли и различни противовъзпалителни съединения, които предпазват кожните клетки и намаляват зачервявания и подувания. Драконовата кръв съдържа група от съединения, наречени проантоцианидини, които успяват да възстановят колагена – основният протеин, който съставлява голяма част от нашите тъкани. Освен това, във вълшебния сок се съдържа таспин, известен агент за лечение на тъкани. И не на последно място, драконовата кръв има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Това обяснява и причината, поради която магичната течност е толкова широко използвана при инфекциозни кожни състояния от всякакъв вид.

За добиване на сока от Кротон Лехлери е необходимо да се направи дълбок диагонален прорез през кората на дървото, от който се събира червената течност. На пазарите в Южна Америка Кръвта на дракон често може да бъде срещната в медицински и козметични магазини, тъй като тя е верен помощник при кожни проблеми. Когато сокът се втрие върху кожата, той образува тънък слой с кремав цвят, който действа като фина допълнителна мембрана.

След десетилетия на проучвания, огромна част от козметичните компании започват да включват в състава на своите продукти този забележителен агент. Все повече от големите производители предлагат Кръвта на дракона като част от своите серуми, кремове и други специални препарати. Съчетавайки заедно в себе си антисептични, антимикробни, противовъзпалителни, антиоксидантни способности, тя помага при различни кожни заболявания и състояния:

  • Терапия за пъпки и комедони, които се образуват при акне
  • Намаляване видими признаци на стареене (бръчки, фини линии)
  • Лечение на рани и възпаления
  • Подобряване текстурата на кожата
  • Лечение на увредена от слънчевите лъчи кожа

Комбинирането на сок от Кротон Лехлери с естествени съставки като витамин С, шипка и зелен чай, усилва положителните ефекти за кожата. Използването ѝ в серум преди лягане ще помогне за възстановяването на кожата по време на сън, така че на сутринта тя се чувства жизнена, гладка и сияйна. Съветите от дерматолог пък ще помогнат за откриване на някои от най-качествените марки, съдържащи този благотворен екстракт от тропическите дървета на Амазонка. Те биха могли да заемат своето заслужено място на рафта с  продукти за всекидневна грижа за кожата.