Д-р Манджукова

Възстановяване и поддържане на външния вид с масло от камелия

В днешния изпълнен с нови открития във всяка една сфера свят потребителите имат възможност да избират сред безброй продукти. Така стоят нещата и в изпъстрената с иновации вселена на козметичните продукти, където на съвременния потребител се предлагат изцяло подобрени формули, изпъстрени с нови супер съставки. Рафтовете на повечето магазини – от аптеката до популярната верига за грим, та дори и малките специализирани бутици – преливат от решения за всеки един възможен проблем и обещават да върнат свежия вид на кожата. Индустрията за красота процъфтява и продължава да представя алтернативи, всяка една по-добра от предишната, но паралелно с това, е добре да се знае, че някои от най-мощните, изпитани и истински съставки съществуват по-дълго от самата индустрия.

Естествените съставки работят с кожата без тежките странични ефекти на изкуствените химически продукти. Например, розовото масло е един от любимите продукти сред почитателите на естествената красота, защото овлажнява кожата, без да запушва порите, а в същото време кокосовото масло поддържа висок рейтинг заради свойствата си да хидратира дълбоко. Всъщност, когато се вземат предвид свойствата на растителните масла, става ясно, че те са изключително полезни и решават проблемите с различни състояния – да, включително и акне.

Растителните масла са основен продукт в традиционната Източноазиатска медицина от векове. Дълго използвани за лечение на стомашно-чревни проблеми, маслата от семена на чай често се използват и като масла за готвене, благодарение на техните мощни антиоксиданти и изобилие от витамини.

Известно като масло от семена на бял чай, маслото от камелия се използва за кулинарни, декоративни, козметични и медицински цели повече от век. Благодарение на своят уникален състав, маслото се превръща в основна култура както за хранително-вкусовата промишленост, така и за индустрията за красота и е едно от четирите маслодайни дървета  заедно с кокосовия орех, маслината и палмата. В Древна Япония добива популярност като еликсира за красота на японските гейши, които го използват вместо вода, за да почистват лицето си.

Произведен от семената на цветето камелия, което е родом от Япония и Китай, този цъфтящ храст изобилства от основни витамини и минерали, а също така предлага голямо количество антиоксиданти и мастни киселини. В ботаниката са познати над 100 вида камелия, но основните видове, използвани за продукти за грижа за кожата, са japonica, oleifera и sinensis. От тези три вида, oleifera е популярен избор поради своите по-омекотяващи свойства. Въпреки че има по-голямо молекулно тегло от другите разновидности, бледожълтото масло е некомедогенно, което означава, че няма да запуши порите, и е нежно, леко и универсално.

Camellia oleifera съдържа витамини като A, B и E, минерали (включително фосфор, калций и магнезий), омега 3, 6 и 9 мастни киселини, както и над 85% олеинова киселина, което го прави мощен подхранващ продукт. Заедно с всички изброени предимства маслото от камелия подобрява текстурата и цялостното здраве на косата и кожата.

Благодарение на всеки един свой компонент, този дар от природата подпомага поддържането и възстановяването на външния вид с неизмерими ползи:

1. Подхранва кожата

Първото и най-забележително предимство на маслото от семена на камелия е свързано с изключителните му овлажняващи свойства. То е богато на витамини A, B, C, D и E, които подхранват бариерата и ѝ гарантират кадифено гладко покритие. Маслото от семена на камелия има молекулярна структура и тегло, подобни на себума, който е естественото масло на кожата, осигурявайки значително по-добро и по-бързо усвояване в по-дълбоките слоеве на епидермиса. То е особено добър избор за кожа, склонна към акне, тъй като леката му текстура не запушва порите и не оставя мазни следи.

Когато се прилага външно, маслото от семена на камелия помага за образуването на бариера, която задържа влагата и по този начин поддържа кожата гладка и хидратирана през целия ден.

2. Запазва младежкия тен

Друго предимство на маслото от семена на камелия е, че то е изпълнено с хранителни вещества, подобряващи вида на кожата и които помагат за запазване на младежкия блясък като се борят с признаците на стареене. Маслото съдържа над 98% дълговерижни мастни киселини, като Омега 3 и 6 – от тях 80% е олеинова киселина, подобна на маслото от макадамия. Освен това камелията е важен източник на растителен колаген и сквалан, като последният е съществена част от системата за хидратация и защита на кожата.

3. Ревитализира и възстановява

Маслото от семена на камелия съдържа витамини, които стимулират производството на колаген и помагат за справяне с фините линии и бръчки. Проучванията  показват, че растението предлага възстановяващи свойства, които забавят преждевременното стареене и да подпомогнат здравата кожа. Изследванията също така разкриват, че камелията притежава противовъзпалителни и леко стягащи качества, което означава, че има потенциал за борба с акне и успокоява зачервяванията.

4. Укрепва косата

Няколко са основни предимства от използването на масло от камелия за скалпа и косата. То съдържа основни хранителни вещества и мастни киселини, които обогатяват и подхранват космените фоликули, оставяйки ги гладки и блестящи. Това е и основната причина то да бъде използвано като балсам без отмиване преди поставянето на шампоана, самостоятелно или в комбинация с други масла, като кокосово масло.

Освен това, когато се нанесе върху косата, то образува защитен щит срещу ултравиолетовите лъчи, запазвайки протеиновата структура на косата, а в същото време намалява уврежданията, причинявани от ултравиолетовите лъчи и предотвратява изпаряването на водата.

Маслото от камелия е идеалният продукт за потребителите, които искат да съчетаят грижата за кожата, тялото и косата в едно.  То е лесно за употреба, богат на хранителни вещества овлажнител, който действа и като омекотител, за да поддържа кожата и косата меки и еластични.