Д-р Манджукова

Възпаления на кожата, причинени от допир с растения

Излетите сред природата са чудесен начин за почивка и зареждане с енергия, благоприятстващи за здравето, духа и настроението. Но не са редки случаите, когато чрез взаимодействието с някои растения, човек получава сърбящ обрив. Тогава тези разходки на открито изглеждат повече стресиращи, отколкото релаксиращи. И сякаш не е достатъчно, че вниманието трябва да е съсредоточено към потенциалните изгарящи ужилвания от оси и сърбежите, причинени от комари, но трябва да се вземат предвид и реакциите, които някои от растителните видове предизвикват върху кожата.

Съществуват голям брой растения, които чрез взаимодействие с кожата могат да причинят контактен дерматит – възпаление на кожата, причинено от дразнещо вещество, предизвикващо алергична реакция, краткотрайно парене или сърбеж.

Въпреки, че отровният бръшлян се слави като един най-честите причинители на алергичен кожен обрив, има и други растения, предизвикващи кожни проблеми. Наранявания и увреждания на кожата се получават и от допир с тръни, връхчета на кактус и някои видове с остри и твърди листа. Дори малките, почти невидими „косъмчета“ на кактусите са достатъчно силни, за да пробият кожата; розовите храсти също са достатъчно известни с острите шипове по стеблата; а контактът с копривата наистина може да бъде сравнен с ужилване от насекомо. Понякога самото пробиване на кожата е единственото нараняване, но в други случаи се освобождава хистамин, което от своя страна води до образуването на обрив и сърбеж.

Известни са три основни типа дразнене на кожата, които могат да бъдат причинени от растения:

Химично дразнене: Отровният бръшлян изпуска дразнещото химично съединение урушиол, което се абсорбира директно от кожата. Някои хора остават незасегнати, докато при други има мигновена реакция – появяване на дразнещи обриви на засегнатите места. Анемони, маргаритки, клематис, еуфорбия са също част от растенията, които причиняват ответна реакция, когато осъществят допир с незащитени части от тялото.

Светлинна чувствителност: Някои растения са дразнещи за човешката кожа само когато са изложени на слънчева светлина. Често срещани случаи на алергични реакции има при градински растения и допир до тях без предпазващи ръкавици. Такъв е случаят със зеленчуците от рода на морковите – пащърнак и див морков.

Механично нараняване: Растенията като коприва имат остри ръбове или тръни, които могат да разкъсат кожата и да въведат своите токсини през раната.

Алергичните реакции, причинени от растения не са заразно състояние, а симптомите включват сърбеж, подуване, мехури и парене. В по-голяма част от случаите реакциите отшумяват без определено лечение, в рамките на 4 до 48 часа.

За предотвратяването на неудобните и дразнещи алергични кожни реакции, трябва да се следват някои основни правила:

При работа в градината следва да се носят подходящи дрехи, които прикриват колкото се може по-голяма част от тялото и крайниците. Носенето на ръкавици за градинарство може да попречи на определен вид растения да навредят на кожата. Дълги панталони и блузи с дълъг ръкав предотвратяват дерматит – обриви, които се появяват, когато части от трева, плевели, отровен бръшлян и други растителни видове се срещнат с откритите части на тялото. Препоръчвам да се избягва допир до лицето и очите, когато се работи с външни растения.

В случаите на полепнал растителен материал или вещество, незабавно трябва да се измият засегнатите места с течаща вода и сапун.

Когато е налице силна реакция от организма, е препоръчително да се осъществи контакт с дерматолог, който може да изпише антихистаминови таблетки, локални стероиди а в при по-остри аненстетици и антибиотици (при повторно изникване на лезии).