Д-р Манджукова

Възможности за лечение на сезонната алергия

Пролетният сезон носи със себе си нов живот – прелетните птици се завръщат, флората разцъфва, околният свят се зарежда със свежест и слънчево настроение. С покачването на температурите зачестяват излизанията сред природата, пикниците и излетите в планината. Натрупването на положителни емоции е естествен резултат от комбинацията между събуждащата се природа и изобилието от слънце. Наред с позитивите, които носят след себе си пролетните дни, цъфтежът на дървета, храсти и треви е огромно предизвикателство за хората с алергичен ринит.

По принцип промяната на сезона оказва влияние върху целия организъм, независимо от наличието или липсата на алергии. Настъпването на пролетта и цъфтежът на определени представители на земната флора допълнително утежняват състоянието на огромна част от популацията на планетата. Разпръсването на прашец от растенията отключва сезонна алергия в милиони хора, като симптомите при всеки отделен човек варират в зависимост от причинителите и възприемането им от организма.

Подпухнали очи

Един от първите признаци сенната хрема са сълзящи, сърбящи очи, които в след разтъркване се зачервяват и подуват. Триенето на очите може да облекчи появилия се сърбеж, но и да раздразни кожата в тези области. Практическите дразнители могат да бъдат и цветен прашец, и домашен прах, и плесен, които полепват по откритите части на тялото, косата, дрехите. Организмът реагира чрез освобождаване на хистамин – активно вещество, което естествено се опитва да премахне дразнителите, причиняващи кихане, сърбеж, зачервяване и подуване.

Запушен нос и хрема

Отличителна черта на алергичния ринит е постоянната хрема. Полепването и вдишването на алергени, разпространявани по въздушен път, води до ответна реакция от тялото. Резултатът е често кихане, зачервена и раздразнена кожа, причинена от постоянно докосване, и използването на носни кърпички. И докато алергиите определено причиняват хрема, те не са пряко свързани с развиването на състояния като акне. Въпреки това, постоянният допир по лицето е твърде вероятно да предизвика образуването на пъпки.

Уртикария

Уртикарията (копривната треска) се причинява от алергени, които влизат в контакт с кожата. Активното освобождаване на хистамин при сезонната алергия може да възпламени кожата с образуването на червени, сърбящи пъпки. Лезиите обхващат различна площ от кожата – понякога сантиметър-два, в други случаи – по-големи участъци от тялото – гърба, краката, ръцете. Копривната треска е с продължителност от няколко часа до цяло денонощие, а обривът предизвиква силен сърбеж и парене.

Суха кожа

Причина за сухата кожа е натрупването на алергени върху горния ѝ слой.  Всеки път, когато прашец, мухъл, прахови частици и други вещества, предизвикващи алергия, влязат в контакт с епидермиса, тялото реагира чрез освобождаване на хистамин. В резултат на това кожата изглежда червена и суха, което е силно притеснително, когато касае откритите части като лице, ръце, деколте. Опитите за хидратиране чрез използване на козметични продукти за овлажняване не винаги водят до положителен резултат. Именно за това, преди да се предприемат действия за освежаване на кожата по време на сезонна хрема, е добре да се потърси съвет от дерматолог или алерголог.

Екзема

Причинена от сезонни алергии и хранителни алергии, екземата се появява под формата на червени петна върху сухата кожа. Най-често срещаните части на тялото, засегнати от това състояние, са лактите, коленете, лицето, шията и ръцете, но екземата може да се появи навсякъде. Състоянието изисква намеса на специалист, който да определи тежестта на проблема и да предпише адекватно медикаментозно лечение.

Намаляването на признаците на алергия зависи изцяло и от грижата за собственото здраве. Препоръчва се избягването на райони с буйна растителност, а същевременно от значение е и редовното измиване на откритите части на тялото с хладка вода, както и изтупването на дрехи, възглавници и завивки, по които може да са полепнали алергени. Контролирането на изброените симптоми на сенна хрема следва да се съгласува с експерт в областта на алергологията. Пристъпването към прием на медикаменти е задължително да се случва под лекарско наблюдение, тъй като може да се стигне до сериозни последици за здравето.

Назални стероиди

Първата възможност за лечение на сезонни алергии е интраназален кортикостероид, като флутиказон пропионат. Доказано е, че спрейовете с назални стероиди спомагат както за назалните симптоми на хрема, така и за премахване на сълзенето от очите.

Орални антихистамини

Пероралният прием на антихистамини като дифенхидрамин, лоратидин (кларитин), цетиризин и фексофенадин става по лекарско предписание и може да доведе до положителен ефект. Ключът за това е поглъщането на хапчето рано сутрин, още преди проявата на симптомите. Важен момент са страничните действия на някои от медикаментите, като някои от тях могат да причинят сънливост и не са подходящи в случаите, в които предстои шофиране.

Деконгестанти

Назалните спрейове като фенилефрин и оксиметазолин трябва да се използват внимателно. Въпреки че те могат да подобрят състоянието в краткосрочен план, използването на тези спрейове твърде често води до биохимични промени в някои рецептори на клетките. Това на свой ред завърта един порочен кръг на зависимост – колкото повече се използва, толкова по-лоши стават симптомите.