Д-р Манджукова

Възможности за лечение на белези от атрофично акне

Акнето е едно от най-често срещаните възпалителни състояния на кожата, което засяга до 80 % от подрастващото население (на възраст между 13-25 г.) в една или друга степен. В основата на проблема са завишените количества омазняване (себум), което произвеждат мастните жлези. С течение на времето в порите по тялото и лицето се наслоява излишна мазнина, мъртви кожни клетки и други замърсявания, които предизвикват свръх разпространение на бактериите Cutibacterium acnes. Резултатът от това взаимодействие е образуването на изразени пъпки с бял връх, както и черни точки, които се разпростират най-често върху лицето, но нерядко и по раменете, гърба и гърдите.

Лечението на акне определено изисква упоритост и търпение, а заздравяването и изчистването, в зависимост от тежестта на проблема, може да остави видими белези по кожата. Те са резултат от естествения лечебен процес на тялото, който се инициира от възпалителния характер на активното акне и обикновено засягат около 95 % от пациентите с това заболяване. В дерматологията са известни две основни класификации на белезите в зависимост от това дали се наблюдава нетна загуба на колаген (белези от атрофично акне), или нетно увеличение на колаген (хипертрофични и келоидни белези).

Атрофичните белези от акне са плоски, плитки вдлъбнатини, които зарастват под горния слой на кожата. Те засягат между 80 до 90% от страдащите и се появяват, при загуба на кожна тъкан и най-вече колаген, който тялото не може да регенерира.

Специалистите посочват наличието на три вида атрофични белези от акне

Boxcar белези

Boxcar белези са широки, обикновено подобни на кутия вдлъбнатини с остри ръбове. Причината за образуването им е широко разпространено акне, варицела, вирус, причиняващ червен, сърбящ обрив с мехури.

Белезите най-често се образуват върху области като бузите и челюстта, където кожата е относително дебела.

Ice pick белези

Ice pick белезите са малки и по-тесни вдлъбнатини, които сочат надолу към повърхността на кожата. Те се срещат често по бузите, трудни са за третиране и често изискват упорито, агресивно лечение.

Rolling белези (хълмисти)

Хълмистите белези имат различна дълбочина, с наклонени ръбове, които правят кожата да изглежда вълниста и неравна.

Лечението на белезите от акне е от съществено значение, тъй като образуването им може да причини сериозни психологически проблеми, като ниско самочувствие и социална тревожност. Не винаги обаче домашните лечения и предписаните от дерматолог препарати за премахване на следи от акне са успешни. Въпреки че обещават бързи и трайни резултати, медикаментите не винаги могат да изпълнят целта си.

За щастие естетичната медицина предлага няколко метода, чрез които могат да се намалят или напълно да се заличат образувалите се обезцветявания. Все пак, пациентите е необходимо да знаят, че лечението на специфичните белези от акне трябва да бъде индивидуално насочено за всеки пациент в зависимост от вида на увреждането.

Химически пилинг

Химическият пилинг е процес на прилагане на химикали върху кожата, за да се унищожат външните увредени слоеве, като по този начин се ускорява нормалният процес на ексфолиране. Различните агенти, които се прилагат при процедурата имат различна дълбочина на проникване и следователно химическите пилинги могат да бъдат разделени на четири различни групи въз основа на навлизането в кожата и нивото на некроза, което причиняват – много повърхностно, средна дълбочина и дълбоко.

Използваните вещества обикновено са гликолова киселина за повърхностен пилинг, трихлороцетна киселина, която е за средно дълбоко ексфолиране, пирогроздена киселина, салицилова киселина или бадемова киселина, както и фенол, употребяван за дълбок пилинг.

Химическият пилинг е особено полезен при третиране на изолирани Boxcar белези като резултатите на подобрение варират между 50-90%. За разлика от тях Rolling белезите изискват множество лечения с химически пилинг, комбинирани с локални ретиноиди и алфа и бета хидрокси киселини.

Дермабразио и микродермабразио

Дермабразиото и микродермабразиото са техники за ресърфейсинг на лицето, които механично премахват увредената кожа, за да насърчат повторната епителизация. Въпреки че актът на физическо премахване на увредената кожата е общ за двете процедури, дермабразиото и микродермабразиото използват различни инструменти с различно техническо изпълнение. Дермабразиото премахва напълно епидермиса и прониква до нивото на дермата като предизвиква ремоделиране на структурните протеини на кожата. Микродермабразиото, по-повърхностен вариант на дермабразиото и премахва само външния слой на епидермиса. И двете техники са особено ефективни при лечението на белези и водят до значими подобрения във външния вид на обвивката. За разлика от дермабразиото, микродермабразиото може да се повтаря на кратки интервали, безболезнено е, не изисква анестезия, но има и по-слаб ефект и не лекува дълбоки белези. В допълнение, дермабразиото не подобрява оптимално Ice pick белезите или дълбоките Boxcar белези.

Лазерна терапия

Лазерната терапия спомага за възстановяване и ремоделиране на повърхността на кожата и е ефективен метод за лечение както на повърхностни белези, така и при дълбоки следи от акне.

Медицината предлага два вида лечение с лазерна терапия:

Неаблативни лазери

При този тип лазерно лечение кожната тъкан не се отстранява. Въпреки това, терапията стимулира образуването на нов колаген и причинява стягане на кожата, което води до повдигане на атрофичния белег на повърхността. Някои от най-разпространените неаблативни лазери, които се използват, включват NdYAG и диодни лазери.

Неаблативното лазерно лечение не изисква последващи грижи, което го прави популярна възможност за лечение на белези от акне. Същевременно, обаче, процедурата не е подходяща за терапия при обширни белези, за които подходящ е аблативният лазер.

Аблативни лазери

Аблативните лазери премахват увредената тъкан при белега и помагат за стягане на колагеновите влакна под засегнатата област. Препоръчително е процедурата да се прилага от опитен професионалист, за да се избегнат някои последващи дългосрочни проблеми като хиперпигментация в третираните зони.

Дермални филъри за меките зони

Този тип терапия е подходящ за премахване на хълмисти белези от атрофично акне. Филърите, съдържащи хиалуронова киселина, се използват за изравняване или повдигане на вдлъбнати белези или ями, като по този начин се цели изравняване с неувредената кожа. Пълнителите се инжектират под белега и осигуряват незабавни резултати.

Микронидлинг

Наричана още терапия за индукция на колаген или иглено дермабразио, микронидлингът е техниката за употреба на устройство, включващо цилиндър, осеян със стотици игли, които създават хиляди микропункции в кожата до нивото на дермата. Прилагането на този метод цели образуването на множество синини по лицето и инициирането на сложна каскада от растежни фактори, която накрая води до производството на колаген. Резултатите обикновено започват да се виждат след около шест седмици, но пълният ефект от процедурата може да отнеме поне три месеца.